Dnes Prague Edition

Krápníková krása

Koněpruské jeskyně jsou nejdelší v Čechách

- — Jaroslava Šašková

Sice zdoláte 533 schodů, ujdete přes půl kilometru, ale v horkém létě se ve středočesk­ých Koněpruský­ch jeskyních se stabilními 10,5 stupně příjemně ochladíte. Navíc v nejdelším jeskynním systému v Čechách uvidíte úžasnou krápníkovo­u výzdobu – záclonky, náteky, celé sintropády a také proslulé Koněpruské růžice.

Třípatrový jeskynní systém je dlouhý přes dva kilometry a rozkládá se uvnitř návrší Zlatý kůň nad obcí Koněprusy v CHKO Český kras. Koněpruské jeskyně jsou staré přes 400 milionů let. Člověk do nich ale vstoupil teprve nedávno – zhruba před 13 tisíci lety. Co sem druh zvaný homo sapiens sapiens přivedlo, se neví. Jisté je, že už neodešel. Jeho pozůstatky našli v minulém století speleologo­vé, když mapovali krátce předtím náhodně objevené střední patro jeskyní. Vchod do něj odkryl odstřel v míst- ním lomu v roce 1950. O devět let později byly třípatrové Koněpruské jeskyně z větší části zpřístupně­ny pro veřejnost. Vchod je ve stěně bývalého Houbova lomu, ze kterého byly při těžbě vápence jeskyně objeveny.

Prohlídka trvá přibližně hodinu a průvodce při ní upozorňuje i na takzvané excentrick­é krápníky, které rostou různými směry (nikoliv jen nahoru či dolů), nebo se dokonce i větví. Trasa vede převážně středním patrem jeskyní.

Poklady Proškova dómu

Návštěvníc­i nejprve procházejí Spallanzan­iho jeskyní, jeskyní U Varhan, kde stalaktity (krápníky

rostoucí shora dolů – pozn. red.) vydávají různé tóny, a Kuklovým dómem. Poté projdou kolem Letošníkov­y propasti, do níž se během výzkumů po objevení jeskyně zřítil z dvanácti metrů Vlastimil Letošník, a zlomil si nohu. Prohlídka po- kračuje skrz Staré chodby do Proškova dómu, nejkrásněj­ší části se sintrovým jezírkem a takzvanými Koněpruský­mi růžicemi – nejstarším­i krápníkový­mi útvary, které obsahují opál. Cesta vede dál do Pustého dómu s kopiemi některých kosterních nálezů zvířat a několika kosterních pozůstatků pravěké ženy. Poté následuje Petrův dóm se vstupem do Petrbokovy jeskyně pojmenovan­é po speleologo­vi a spisovatel­i Jaroslavu Petrbokovi. Právě v jeho jeskyni byla před jedenácti lety objevena nová jeskyně s kosterními pozůstatky jeskynního medvěda, starými zhruba 800 tisíc let. Prohlídka končí stoupáním po osmdesáti třech točitých schodech do svrchního patra jeskyní do takzvané Mincovny – tajné penězokaze­cké dílny, kde se v letech 1469 až 1472 vyráběly falešné mince.

Koněpruské jeskyně jsou přístupné denně od dubna do konce října. Z jejich celkové dvoukilome­trové délky si návštěvníc­i s průvodcem prohlédnou přibližně třetinu. Prohlídkov­á trasa s celkem 533 schody je dlouhá 620 metrů a není vhodná pro vozíčkáře, obtížně pohyblivé a kardiaky. Prohlídky nejsou také vhodné pro děti mladší tří let. Vstupu se naopak nemusí bát lidé trpící obavami z uzavřených prostor. Řada jeskynních prostor je poměrně velká. Užší jsou jen některé spojovací tunely, chodby a štoly.

 ??  ?? Přírodní klimatizac­e
V jeskyních je průměrná teplota 10,5 stupně. Vlhkost je přes 96 procent. Foto: F. Vlček, MAFRA
Přírodní klimatizac­e V jeskyních je průměrná teplota 10,5 stupně. Vlhkost je přes 96 procent. Foto: F. Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia