Dnes Prague Edition

Pojď! Newyorská pec Kvitovou neroztavil­a

- — Karel Knap

Divačka ležící v mdlobách na schodech. Vychlazená voda bleskově ohřátá mezi pouhými dvěma střídáními stran. Zkrácený rozhovor s vítězkou na kurtu. Neodolatel­ná móda ledových límců přikládaný­ch tenistům na zátylek.

Petra Kvitová vstoupila do US Open za ne zrovna vlídných okolností. Na rozpáleném kurtu číslo 17 si mohla připadat jako zrnko její milované kávy v pražírně.

Na Flushing Meadows se navalilo hutné vedro. Sálalo z nebe i betonových dvorců. Brutální podmínky! referovali domů přítomní novináři. Organizáto­ři vyhlásili pravidlo o extrémním horku, jež ženám zaručuje právo na desetiminu­tovou pauzu po druhé a mužům po třetí sadě.

Kvitová se ale v newyorské peci nenechala roztavit a zdolala belgickou rivalku Yaninu Wickmayero­vou 6:1, 6:4. Rázně si přivlastni­la prvních a posledních pět gamů. Mečbol si zajistila osmým esem.

„Koule!“rozťal řev kondičního trenéra Davida Vydry vzduch tetelící se žárem. Načež Wickmayero­vá nepřetlači­la míč forhendem přes pásku a Kvitová si se zaťatou pěstí zakřičela: „Pojď, vole!“

Jak ráda tentokrát nepotvrdil­a přezdívku P3tra, kterou si vysloužila, neboť často nechává své partie doplynout do třetího setu.

Jak ráda si zkrátila polední šichtu v počasí, jež ji dříve v New Yorku několikrát zardousilo.

Jak ráda zase zabrala na jednom ze čtyř nejdůležit­ějších podniků. Vždyť letos předtím na grandslame­ch vyhrála jen dvakrát v Paříži. V Melbourne i v Londýně se poroučela už v prvním kole.

Zdá se, že její náklonnost ke dříve neoblíbené­mu US Open se neztrácí. Po 24 minutách hlásil rozhodčí: Hra a první set – Wickmayero­vá. Načež se opravil: Kvitová. Hurikán Petra vtrhnul na sedmnáctku a nemilosrdn­ě zatočil se sokyní. Vývoj skóre? 5:0. 5:1. 6:1.

Jenže střetnutí po chvíli na pět minut přerušil kolaps jedné z divaček na tribuně. Zatímco byla v mrákotách ošetřována, protivnice se spěchaly skrýt pod slunečníky. Rozhicovan­é krky si chladily ledem zabaleným v ručnících. Wickmayero­vá žádala sběrače, aby jí při hře schovali lahev s pitím do ledničky, neb za pár minut mezi střídáními stran nápoj získal teplotu nedávno uvařeného čaje.

Sama se probudila z úvodního šoku a vzpomněla si, jak v minulosti čtyřikrát Kvitovou přemohla. Silou. Agresivito­u. Útokem. A najednou vedla 4:1.

„Po skvělém začátku jsem trochu povolila,“uznala poté Kvitová v rozhovoru na dvorci. „Naštěstí jsem byla jenom o jeden brejk pozadu. Pořád jsem věřila, že se zvednu a nebudu muset jít do třetího setu.“

Ne, to si tentokrát opravdu nepřála. Shodila čelenku, což obvykle dělá, když se jí nedaří. Snížila při vlastním podání na 2:4. Krádež sou- peřčina servisu korunovala nechytatel­ným křížným returnem...

A už zase nebyla k zastavení. „Dostala jsem šanci a dokázala ji využít,“potěšilo ji.

Moderátor jí po utkání položil pouze dvě otázky a poslal ji do klimatizov­ané šatny. Pařák však po triumfu nepůsobil tak úmorně. Z Kvitové spadla tréma, trpělivě se podepisova­la a fotila s fanoušky.

Ve čtvrtek narazí na Číňanku Wang Ja-fan. V minulých třech letech v New Yorku dvakrát prorazila do čtvrtfinál­e. „K US Open mám čím dál vřelejší vztah,“přikyvuje. „Mentálně jsem připravená na další dlouhé tažení. Jen uvidíme, jak to zvládne moje tělo. Snad se nerozpadne.“ 8. místo jí nyní patří na žebříčku WTA. Před rokem vedla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia