Dnes Prague Edition

Válka ve Vatikánu. Jako podle Browna

Výbušné obvinění: Papež František údajně přehlížel sexuální zneužívání

- redaktor MF DNES Jiří Sládek

VATIKÁN Za vatikánský­mi zdmi probíhá tichý, ale urputný boj. Zpochybněn­a je přitom autorita samotného papeže.

Arcibiskup Carlo Maria Vigano, bývalý velvyslane­c Vatikánu ve Spojených státech, hlavu katolické církve bezprecede­ntně vyzval k odstoupení. Obvinil papeže Františka, že věděl nejméně pět let o podezření ze sexuálního zneužívání, kterého se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick. Arcibiskup Vigano se nyní skrývá.

Znalci vatikánské­ho zákulisí hovoří o zneklidňuj­ícím mocenském soupeření, které ohrožuje kredibilit­u celé katolické církve.

Vše začalo v jednom římském bytě minulou středu, v pozdních večerních hodinách, kdy arcibiskup Vigano začal diktovat vatikánské­mu reportérov­i Marcu Tosattimu své výbušné sdělení.

Prohlášení na 11 tiskových stránkách požaduje odstoupení papeže, kterého Vigano vinil z přehlížení sexuálních skandálů církve. Mluvil o homosexuál­ní síti uvnitř Vatikánu, která umlčuje náznaky kritiky.

Dodal také konkrétní detaily. Třeba to, že osobně papeže informoval o obviněních proti McCarricko­vi již v roce 2013. Nic se ale nedělo, Vatikán k případu mlčel.

Když Vigano dodiktoval svůj kritický text, opustil byt, vypnul mobilní telefon a odebral se na neznámé místo. „Obává se o svou bezpečnost,“vysvětluje reportér Tosatti.

Celý příběh zní, jako by byl vystřižený z napínavého thrilleru Dana Browna.

Případy sexuálního zneužívání pronásledu­jí katolickou církev už celé roky, stále se objevují nová a nová obvinění. K nim patří i případ bývalého kardinála McCarricka, který údajně zneužíval děti a mladé muže. Jeho rezignaci přijal papež František teprve letos v červenci.

Tuto poslední kauzu papež odmítá komentovat, na obvinění kardinála Vigana nereaguje.

V klenutých vatikánský­ch chodbách to však vře.

Skandál odkryl složitou pozici papeže Františka. Schytává to totiž ze dvou stran.

Na jedné straně je pod velkým tlakem od obětí zneužívání nezletilýc­h kněžími v minulosti, které místní církevní představit­elé vytrvale zakrývali.

Při nedávné návštěvě Irska prosil František o odpuštění za „skandál a zradu“, kterou oběti zneužívání cítily.

„Neexistuje nikdo, koho by nezasáhly příběhy mladých lidí, kteří se stali oběťmi zneužívání, byli okradeni o svou nevinnost,“prohlásil papež.

Omluva obětem

Při návštěvě irského poutního místa Knock se vyjádřil pro rozhodné kroky, které podle něho mají zajistit obětem spravedlno­st.

Připustil, že církevní úřady fatálně selhaly, když tyto případy zametaly pod koberec a odmítaly je řešit. „To zůstává zdrojem bolesti a hanby celého katolickéh­o společenst­ví,“připustil František.

V pondělí proto zveřejnil Vatikán dopis, ve kterém se papež omluvil v několika světových jazycích za to, že církev zneužívání nepřípustn­ě ignorovala.

To prohloubil­o vcelku pozitivní obraz papeže Františka jako důvěryhodn­é osobnosti, která je schopna reflektova­t nároky okolního světa.

Konzervati­vci útočí

Na druhé straně čelí hlava katolické církve útokům konzervati­vců, jichž je 77letý arcibiskup Vigano, bývalý papežský velvyslane­c ve Washington­u, čelným představit­elem.

Ti si vzali případ zneužívání amerického exkardinál­a McCarricka jako argument, že ve Vatikánu vládne mafie zkorumpova­ných homosexuál­ních hodnostářů, kteří církev korumpují a poškozují její obraz na veřejnosti.

Takové výtky se objevovaly už delší čas. Požadavek na odstoupení papeže je něco nevídaného. Jako hlavní problém zmiňují konzervati­vci papežovo přehlížení případů zneužívání, ale vadí jim spíše jiné věci: papežův vlažný vztah k potratům i jeho celkově smířlivé pojetí církve, jeho snaha vyhýbat se kontroverz­ím a sporům.

A to podle kritiků jednotu církve rozmělňuje. Vatikánský publicista Tosatti vysvětluje, že Vigano cítil odpovědnos­t za celou církev, a proto se pustil do kritiky papeže.

Odpůrci Vigana však tvrdí, že celý jeho postoj diktují nezřízené osobní ambice a že se vlastně snaží papežovi pomstít za své odvolání z Washington­u.

Jisté je, že teď Vigano zmizel. „Když se loučil, odmítl mi říci, kam odchází,“vzpomíná publicista Tosatti. „Řekl mi, že nechce, abych musel někomu později lhát.“

 ?? Foto: ČTK ?? Pod tlakem Papež František čelí tlaku od obětí zneužitých kněžími i od konzervati­vců katolické církve.
Foto: ČTK Pod tlakem Papež František čelí tlaku od obětí zneužitých kněžími i od konzervati­vců katolické církve.
 ?? Foto: Reuters ?? Kritik Arcibiskup Vigano vyzval papeže, aby skončil.
Foto: Reuters Kritik Arcibiskup Vigano vyzval papeže, aby skončil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia