Dnes Prague Edition

Evropané řekli střídání času NE

- Luboš Palata redaktor MF DNES — Luboš Palata

BRUSEL Je to více než jasný vzkaz do Bruselu. Osmdesát procent ze čtyř milionů šesti set tisíc Evropanů, kteří se účastnili celounijní ankety o ukončení změn času, je pro to, aby v Evropské unii každoroční dvojí přetáčení hodinek skončilo.

A protože se jedná o naprosto nejúspěšně­jší anketu, která množstvím účastníků mnohonásob­ně předčila desítky všech dalších veřejných konzultací, bude Evropská komise nucena velice rychle zareagovat. Výrazně nejvíce lidí, kteří v anketě hlasovali, asi tři miliony, jsou podle agentury DPA občané Německa.

Křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové dávají najevo, že budou tlačit na rychlé ukončení střídání času v zemích EU.

Výsledek ankety je proto jednou z prvních věcí, kterou dostanou na stůl členové Evropské komise, kteří se scházejí v Bruselu na prvním poprázdnin­ovém zasedání. „Během několika týdnů budou zveřejněny detailní rozbory výsledků, včetně rozdělení na jednotlivé země Evropské unie,“uvádí bruselský zdroj.

„Pak přijdou na řadu konzultace s Evropským parlamente­m a především s členskými státy, které budou mít v rozhodován­í, zda střídání letního a zimního času skončí, hlavní slovo,“dodává zdroj.

Tlak na to, aby bylo ukončení střídání času přijato na unijní úrovni už během příštích měsíců, je velmi silný i proto, že na jaře se konají volby do Evropského parlamentu. Pro desítky europoslan­ců, kteří kroky k ukončení změn času prosadili, je to prestižní záležitost. Navíc věc, která je voličům velice srozumitel­ná a blízká.

Letní čas nastálo

Proto je pravděpodo­bné, že by Evropská komise a členské státy mohly s návrhem na zrušení střídání času přijít už na počátku roku 2019. To, že čtyři pětiny účastníků konzultace hlasovaly pro ukončení změn, je podle europoslan­ců silným vzkazem Evropské komisi.

„Výsledek konzultací je jasný, evropští představit­elé ho nemohou ignorovat, “uvedl pro německý deník Westfalenp­ost Peter Liese, poslanec Evropského parlamentu za Křesťan s ko demokratic­kou unii (CDU) kancléřky Merkelové. Liese dodal, že očekává ještě v září návrhy ze strany Bruselu, což by mělo umožnit zrušení střídání času ještě před květnovými volbami do Evropského parlamentu v příštím roce.

Anketa obsahovala i otázku, který z časů, zda letní, nebo zimní, by měl být v EU zaveden jako ten „stálý“. „Vidím silnou podporu pro to, aby se trvalým časem stala dnešní letní varianta,“uvedl šéf europoslan­ců CDU Daniel Caspary.

Europarlam­ent svůj požadavek Bruselu, aby se zabýval ukončením změn času, zdůvodnil zdravotním­i problémy, které tento krok mnoha lidem přináší. Jde především o psychické problémy i nárůst počtu infarktů při změnách času. Ekonomický přínos hodinového posunu je přitom mizivý.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia