Dnes Prague Edition

Tisíc mostů čeká důkladná kontrola

Ministr dopravy nařídil mimořádnou inspekci českých mostů. Kontrola má vyloučit katastrofu, která se stala v italském Janově.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Když to uviděl, zděsil se a začal jednat. Ministru dopravy Danu Ťokovi při pondělní návštěvě Karlových Varů ukázali most v místní části Doubí. Při jeho opravě stavbaři zjistili, že je v tak špatném stavu, že se – místo pokračován­í v rekonstruk­ci – musí rovnou zbourat.

A protože měl ministr ještě v čerstvé paměti tragický pád mostu v Janově v Itálii, svolal schůzku s vedením Ředitelstv­í silnic a dálnic a správy železnic a nařídil mimořádnou kontrolu zhruba tisícovky českých mostů.

„Nejedná se o nějaký poplach či krizovou situaci, kterou bychom museli řešit v řádu dnů či týdnů s nasazením všech dostupných kapacit. Předpoklád­ám, že hotovo bude nejpozději do jednoho roku,“uvedl Ťok pro MF DNES.

Dalších šest na spadnutí

Už teď je v kolonce „v havarijním stavu“šest mostů. Podle mluvčího ministra dopravy Jakuba Stadlera jsou všechny na silnicích I. třídy. Například přes řeku Desnou v Petrově nad Desnou nebo přes potok ve Vlachově na hlavním tahu z Mohelnice na Zábřeh.

Mosty prohlížejí odborníci zespodu, takže mimořádné kontroly si nevyžádají uzavírky ani zúžení na vozovce. „Nepředpokl­ádám, že by si tato mimořádná kontrola vyžádala nějaká větší omezení,“potvrdil i ministr dopravy Ťok.

Jedna kontrola podle experta na mosty, který si nepřál být jmenován, trvá několik hodin a vyjde na jednotky až desítky tisíc korun.

V Česku je asi stovka techniků, kteří mosty prohlížejí.

Kontrola mostu probíhá vizuálně, do konstrukce se nijak nevrtá.

„Zkušený mostař dokáže řadu věcí odhalit. Záleží na konstrukčn­ím řešení mostu. Když se něco děje, v zásadě je to vždy vidět, je to spojeno se zatékáním vody do mostu,“vysvětluje Jiří Kolísko z ČVÚT.

Ministr Ťok vyzval i krajské úřady, aby si zkontrolov­aly mosty na silnicích II. a III. třídy.

V Česku stojí celkem 17 485 silničních mostů a 70 procent z nich je ve vlastnictv­í krajů.

„Určitě se zeptám kolegů na odboru dopravy, jestli je něco takového potřeba. Ale vedení kraje dostává každoročně zprávu o stavu mostů, tak myslím, že jsme nic nezanedbal­i,“reagoval na výzvu ministra dopravy liberecký hejtman Martin Půta.

Karlovarsk­á hejtmanka Jana Vildumetzo­vá rovněž s kontrolou ve svém kraji počítá. Vildumetzo­vá spočítala, že z dvanácti tisíců mostů ve správě krajů jich je čtvrtina ve špatném nebo dokonce havarijním stavu.

Ministra sice vedla ke kontrolám i tragédie v Janově, ale v Česku nestojí mosty, které by byly úplně totožné jako ten v Itálii. Jsou tu sice zavěšené mosty podobné konstrukce (například Lanový most v Praze na Jižní spojce), ale ty jsou pro změnu z jiného materiálu.

Karlovy Vary se zlobí

Rozhodnutí ministerst­va dopravy zbourat Doubský most v Karlových Varech má ještě dohru ve sporu s místním primátorem Petrem Kulhánkem. Ten dokonce napsal Ťokovi ostrý dopis.

„Připravit rekonstruk­ci zásadní dopravní spojnice ve 21. století tak, že po čtyřech měsících uzavírky

přijdou na to, že most je třeba snést a postavit nový, je z mého pohledu naprosto neomluvite­lné,“stěžoval si ministrovi primátor.

Jiří Kolísko, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT, který se zabývá stavebními konstrukce­mi, má na rozdíl od primátora Kulhánka pochopení pro překvapivé rozhodnutí ministerst­va dopravy zbourat most uprostřed oprav.

„Oblasti to způsobí potíže, ale je to, jako když operujete. Když najdete nádor, tak pacienta nezašijete a neřeknete, že tam nic není,“míní Kolísko.

S přispěním Petra Kozohorské­ho a Roberta Oppelta

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia