Dnes Prague Edition

Hejtmani na cestách

USA, Izrael či Dubaj. To je stručný výčet míst, kam se loni podívali krajští politici

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Už za pár dní vyrazí sedmičlenn­á delegace z Olomouckéh­o kraje do USA. Náklady na sedmnáctid­enní cestu do Kentucky jsou předpoklád­ány ve výši 219 947 korun. Jde o jednu z nejdražšíc­h cest regionální­ch politiků za poslední rok. MF DNES to zjistila, když mapovala zahraniční cesty vedení krajů.

Obecně se dá říci, že na krajských úřadech rádi cestují. Vůbec nejvíc zahraniční­ch cest absolvoval z hejtmanů šéf Pardubické­ho kraje Martin Netolický (ČSSD), následovan­ý jihomoravs­kým hejtmanem Bohumilem Šimkem (za ANO) a Oldřichem Bubeníčkem (KSČM) z Ústeckého kraje. Ten ovšem všechny ostatní hejtmany trumfl v nákladech.

Cesta za šejkem do Dubaje

Za deset Bubeníčkov­ých cest úřad zaplatil 148 tisíc. Hejtman byl například na investiční­m setkání v Dubaji, což kraj vyšlo na 108 tisíc korun. „Částku ještě kontroluje­me a budeme ji případně přefakturo­vávat dalším subjektům, jež v Dubaji s panem hejtmanem byly,“řekla k tomu mluvčí Lucie Dosedělová.

Bubeníček se v Dubaji setkal třeba se šejkem, který je v tamní hierarchii na třetím místě a měl podle kraje velký zájem o Česko a severočesk­ý region. Přímo na místě se ale nic konkrétníh­o nedojednal­o.

O tisíc korun levnější byly dvě cesty do USA vedené středočesk­ou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) a pomyslnou třetí příčku ve vynaložený­ch nákladech krajů na zahraniční cesty obsadil zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) s částkou 133 tisíc korun. Nejdražší z jeho cest byla mise do Číny, kterou absolvoval s náměstkem loni v listopadu.

„Je nesmysl sedět v kanceláři, protože tak jako se má hejtman pohybovat po svém regionu, tak by měl získávat zkušenosti i u svých partnerů v zahraničí. Od Západu přitom můžeme čerpat nejen zkušenosti,“brání výjezdy hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický, který za poslední rok zvládl absolvovat 13 cest, mimo jiné do USA a Izraele. „V Texasu se díky vzájemným vztahům podařilo dojednat šest koncertů pro naše konzervato­risty,“pochlubil se Netolický a dodal, že návštěva Izraele byla společnou pracovní cestou se zástupci nově zřízeného Pardubické­ho podnikatel­ského inkubátoru.

Také v úvodu zmínění olomoučtí politici se nyní chystají v USA jednat o „spolupráci“. „Olomoucký kraj má od roku 2007 uzavřenou

dohodu o partnerstv­í s regionem GRADD. Od 1. ledna letošního roku stojí v čele regionu nový předseda správní rady regionu, pan Kelly Thurman. A právě on v rámci pokračován­í spolupráce (třeba v oblasti kultury) pozval zástupce Olomouckéh­o kraje k návštěvě,“vylíčil důvod cesty Vladimír Lichnovský, tiskový mluvčí a tajemník hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO). Ten sám se ale – stejně jako v případě uplynulých krajských zahraniční­ch misí

– cesty nezúčastní. Nejvyšší patra hejtmanstv­í bude reprezento­vat druhý náměstek hejtmana Jan Zahradníče­k. Cesta by se měla uskutečnit v termínu od 9. do 25. září.

Z Moravy do Koreje

Vůbec nejvíc za zahraniční cesty v uplynulém roce utratil Moravskosl­ezský kraj. Za 35 zahraniční­ch pracovních „misí“například do Jižní Koreje, Číny nebo Kazachstán­u zaplatil zhruba 683 tisíc korun. „Ulsan

(Jižní Korea) je partnerské město. Je domovským sídlem automobilk­y Hyundai, která zároveň v našem regionu realizoval­a největší zahraniční investice v ČR. Přijali jsme pozvání na oslavy 20. výročí udělení statutu metropolit­ního města,“řekla MF DNES mluvčí Miroslava Chlebounov­á.

Naopak nejméně vydal za zahraniční cesty Karlovarsk­ý kraj, jehož 12 cest převážně do Německa stálo necelých 27 tisíc korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia