Dnes Prague Edition

Miliony proti škodlivým lampám

Dvě ministerst­va spouštějí dotace, z nichž si mohou obce zaplatit nové pouliční osvětlení

- — Pavel Švec

PRAHA Celkem sto dvacet milionů korun si mohou české obce a města rozebrat na výměnu starých a nešetrných pouličních lamp. Ministerst­vo životního prostředí (MŽP) přispěje čtvrtinovo­u částkou, zbytek je v gesci ministerst­va průmyslu (MPO). Dotační výzvy právě startují. MŽP žádosti přijímá do konce října, MPO do konce příštího roku.

„Peníze máme nachystány pro obce, které se nacházejí alespoň částí svého katastru na území chráněných krajinných oblastí a současně nemají více než sto tisíc obyvatel,“upřesňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Do této kategorie přitom patří

více než tisícovka tuzemských radnic. Každá taková obec může dosáhnout až na dva miliony korun, dalších padesát tisíc může žádat na přípravu projektu. Velká města pak mohou získat peníze právě od ministerst­va průmyslu.

Světelné znečištění se týká téměř všech lidí žijících v Evropské unii. Zkrátka je to určitá civilizačn­í daň. Nicméně umělé světlo – zejména jeho modrá složka – má vliv na lidské zdraví.

V organismu člověka ovlivňuje tvorbu melatoninu, který je pro tělo očistný. Tento hormon se tvoří pouze a jenom za tmy. Čím intenzivně­jší světlo ze špatně nasměrovan­ých či zbytečně zářivých pouličních lamp pronikne okny, tím méně melatoninu tělo vyrobí.

Jeho nedostatek pak přispívá k poruchám spánku, vzniku depresí, cukrovky či nárůstu obezity.

„Špatný typ umělého osvětlení v nočních hodinách, a hlavně nedostateč­ný rozdíl mezi denní a noční intenzitou světla, si pravděpodo­bně vybírá svou daň i ve zvýšení výskytu rakoviny,“upozornil již před časem na další zdravotní rizika Brabec.

V Česku stojí přes půldruhého milionu pouličních lamp. Experti přitom odhadují, že zhruba polovina z nich svítí zbytečně silně nebo špatným směrem. Právě tím přispívají k již zmíněnému jevu zvanému světelný smog.

Obdobně jako na člověka pak umělé světlo působí i na přírodu. Ovlivňuje rozmnožová­ní zvířat a jejich přirozený biorytmus či třeba orientaci v noční krajině. Stromy ozářené umělým světlem se pak mohou zbytečně vyčerpávat tím, že drží zelené listy déle, než je normální. Jednoduše řečeno nepoznají, že se délka dne na podzim zkrátila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia