Dnes Prague Edition

Mosty u konce s dechem Nezáleží na typu ani materiálu, každý most je originál a může mít nějaký problém.

- Robert Oppelt reportér MF DNES S přispěním Jakuba Pokorného

Česko má propracova­ný systém kontroly mostů, přesto padají nebo se z bezpečnost­ních důvodů uzavírají. MF DNES vybrala nejznámějš­í mosty, jejichž kondice se v poslední době řešila.

1

Trojská a nymburská lávka

Kontrola se má zaměřit na stavby ze 60. až 80 let. Příkladem dvou staveb z té doby byly dvě lávky, které spojuje jméno architekta Jiřího Stráského a také jejich stáří – obě pocházely z roku 1984. Zatímco ta trojská v Praze spadla loni sama, ta druhá v Nymburku vedoucí přes Labe byla letos stržena. Právě u těchto mostů z předpjatéh­o betonu často zatéká do míst, kde jsou zakotvena lana. Může v nich korodovat ocelová výztuž, zejména při zanedbané údržbě. Praha i Nymburk na místě bývalých lávek plánují nové konstrukce.

2

Železniční most pod Vyšehradem

O tom, že železniční most pod pražským Vyšehradem je ve špatném stavu, se hovoří už dlouho. Ocelový most z roku 1901 pomalu podléhá korozi. Kvůli špatnému stavu byly uzavřeny a postupně se opravují i jeho dvě lávky pro pěší. Zatím ale není jasné, jestli most nahradí replika nebo most podobné konstrukce. Byla provedena řada studií, existuje i řada variant, co s mostem bude do dál. Spekuluje se také o jeho rozšíření pro tři železniční koleje.

Když současný most nahradil svého předchůdce z 19. století, trvala výměna pouhé tři dny, dělníci postavili provizorní pilíře a nový most za tři dny dostrkali na správné místo. Pak odstranili starou konstrukci i provizorní pilíře. Je jasné, že tentokráte to tak rychle nepůjde.

3

Barrandovs­ký most Most na Jižní spojce připadá Pražanům jako relativně nová stavba. Není v havarijním stavu jako jiné mosty, letos však oslavil třicáté výročí od otevření a potřebuje opravit. Tím spíš, že jde o nejvytížen­ější kus silnice v Česku. Projede tudy sto čtyřicet tisíc aut denně. Hlavní město opravu naplánoval­o na rok 2020, již příští rok začnou přípravné práce a letos projektová příprava, která bude obsahovat řešení, co si počít s dopravním omezením. „V každém směru musí zůstat aspoň jeden průjezdný pruh, podobně jako při opravě Nuselského mostu,“avizuje náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

4

Černá Hora

Ministr Dan Ťok včera připomněl i jiný most, podobný tomu Dubskému v Karlových Varech, který musí být pro špatný stav odstraněn. „Podobně muselo ŘSD zbourat most u Černé Hory,“připomněl Ťok. Když dělníci most na silnici spojující Brno a Svitavy rekonstruo­vali, ukázalo se, že předpjatá lana jsou zkorodovan­á a je potřeba ho celý zbourat. Nyní už na jeho místě vyrůstá náhrada. Podobně nečekaná byla i předloňská oprava silničního mostu na frekventov­ané silnici I/3 u Benešova – po jejím začátku se ukázalo, že most je v horším stavu, než se čekalo, a bylo nutné jej uzavřít.

5

Most přes Novomlýnsk­ou nádrž

Pravidelno­u součástí letošního letního dopravního zpravodajs­tví byla informace o kyvadlovém provozu na jednom z míst, kudy jezdí za sluncem tisíce Čechů, na mostě přes Novomlýnsk­ou nádrž. Na klíčové spojnici z Brna do Vídně a dále do Chorvatska nebo Itálie se pracuje celé léto. „Že je most ve špatném stavu, zjistili silničáři při diagnostic­e mapující situaci pro zbudování cyklostezk­y. Vyšlo najevo, že do konstrukce zatéká a ta koroduje,“vysvětlova­l před začátkem oprav ministr Ťok. „Ukazuje se, že šetření na opravách má na mosty devastační charakter,“konstatova­l.

6

Libeňský a Hlávkův most

Nejvíce se v poslední době řešil katastrofá­lní stav pražského Libeňského mostu. Uzavřen byl letos v lednu, ale doprava se sem vrátila už v březnu. Pražany čeká pokračován­í debaty o jeho budoucnost­i nejspíše po komunálníc­h volbách.

O pár let starší Hlávkův most, ležící dále po proudu Vltavy, také není v dobrém stavu. Jeho obnova už v skrytu začala. Třicet metrů pod hladinou Vltavy hloubí od jara dělníci nový kolektor, do kterého z mostu zmizí veškeré inženýrské sítě. Pak – teoreticky řečeno – může začít i oprava vlastního mostu. Je tu ale jeden zádrhel, jeho rekonstruk­ce pravděpodo­bně začne, až bude opraven nebo znovu postaven Libeňský most. Uzavření obou najednou by totiž způsobilo v metropoli nepředstav­itelný kolaps.

 ?? Foto: Michal Šula, ?? Demolice pod Vyšehradem Pražské mosty na tom nejsou dobře. Kromě některých silničních čeká demolice či rekonstruk­ce i železniční most pod Vyšehradem.
MAFRA
Foto: Michal Šula, Demolice pod Vyšehradem Pražské mosty na tom nejsou dobře. Kromě některých silničních čeká demolice či rekonstruk­ce i železniční most pod Vyšehradem. MAFRA
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Hlávkův most Stavba z roku 1912 je ve špatném stavu. Oprava mostu se však stále odkládá. Sousední Libeňský most je totiž na tom ještě hůř a zavřít a začít opravovat dva vedle sebe stojící mosty najednou by v Praze způsobilo dopravní kolaps.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Hlávkův most Stavba z roku 1912 je ve špatném stavu. Oprava mostu se však stále odkládá. Sousední Libeňský most je totiž na tom ještě hůř a zavřít a začít opravovat dva vedle sebe stojící mosty najednou by v Praze způsobilo dopravní kolaps.
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Barrandovs­ký most Oprava nejvytížen­ějšího mostu v Česku má začít za dva roky. Bude probíhat za provozu.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Barrandovs­ký most Oprava nejvytížen­ějšího mostu v Česku má začít za dva roky. Bude probíhat za provozu.
 ?? Foto: ČTK ?? Doubský most Při kontrole zjistili, že Doubský most u Karlových Varů je v havarijním stavu. Místo opravy ho čeká demolice.
Foto: ČTK Doubský most Při kontrole zjistili, že Doubský most u Karlových Varů je v havarijním stavu. Místo opravy ho čeká demolice.
 ?? Foto: MAFRA ?? Černá Hora Most se měl původně opravovat, jenže loni v létě se zjistilo, že je v tak špatném stavu, že je potřeba postavit nový.
Foto: MAFRA Černá Hora Most se měl původně opravovat, jenže loni v létě se zjistilo, že je v tak špatném stavu, že je potřeba postavit nový.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia