Dnes Prague Edition

Aufeer Design otevřel největší studio v Česku

- P rezident slovenské Matador Group Štefan Rosina je velký fanoušek motorismu. Jeho snem je kompletně navrhnout nový model auta a projekt nabídnout některé z velkých automobile­k. Nyní k tomu má zase o kousek blíže. Společnost Aufeer Design, dceřiná firma M

František Dvořák redaktor iDNES.cz

všechny služby na jednom místě,“uvádí Martin Zabadal, generální ředitel Aufeer Design. „Inovační centrum je unikátní nejen svým zázemím a vybavením, ale i tím, že dokáže zajistit komplexní proces vývoje automobilu od 2D skici přes 3D virtuální model až po fyzický model auta 1:1,“dodává.

Automobilk­y stále častěji nakupují konstrukčn­í a designérsk­é práce od nezávislýc­h studií a inženýrský­ch kanceláří, stejně jako funkční celky od svých dodavatelů komponent.

Ředitelem inovačního centra je devětatřic­etiletý Braňo Maukš. Tým Aufeeru je přitom mezinárodn­í, více než 215 expertů mezi sebou komunikuje anglicky. Maukš ovšem zdůrazňuje, že jedním ze záměrů je zachytávat šikovné mladé domácí lidi, než utečou do zahraničí. Firma proto spolupracu­je s tuzemskými vysokými školami. Nejčastěji do Aufeeru chodí na stáže studenti ČVUT a vysokých škol z Plzně, Košic, Liberce a prestižní designérsk­é školy v německém Pforzheimu.

Poslední týdny před otevřením kalibroval­i v Aufeeru na svých vlastních futuristic­kých studiích dvou supersport­ovních aut frézy na tvorbu fyzických modelů ze speciální hlíny používané designéry. Auta se dnes navrhují často hlavně na počítačích, podle Maukše je ovšem pro dobrý výsledek nutné vyrobit také model, na kterém si v reálném prostředí designéři ověří, že jejich nápady fungují.

I proto má Aufeer také uvnitř areálu na dvoře venkovní plochu s točnou, kde si designéři a klienti mohou prohlédnou­t návrh na denním světle. V novém designstud­iu je rovněž lakovací box a časem se tam objeví také 3D tiskárna, zařízení pro virtuální realitu a speciální stěna, na niž stylisté mohou promítat navrhované auto ve skutečné velikosti.

 ?? Foto: Aufeer ??
Foto: Aufeer

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia