Dnes Prague Edition

Místo jednokolej­ky dvě rychlotrat­ě

Z Brna do Přerova mohou vést dvě paralelní rychlostní železnice. Po jedné mají jezdit regionální vlaky a po druhé rychlíky.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Vysokorych­lostní trať spojující Brno a Ostravu se během září posune o kousek blíž realitě. Správce železnic vyhlásí výběrové řízení na zpracování její studie. Přinést má především odpověď na otázku, zda pro plánované propojení moravské a slezské metropole bude v části mezi Brnem a Přerovem stačit nižší dvousetkil­ometrová rychlost.

V opačném případě bude potřeba postavit plnohodnot­nou vysokorych­lostní trať, po které vlaky mohou projíždět rychlostí 300 kilometrů za hodinu i na tomto úseku dlouhém necelých 90 kilometrů. Teoreticky se tak může stát, že mezi Brnem a Přerovem budou dvě rychlostní železnice.

Předběžnou konzultaci mezi potenciáln­ími uchazeči svolala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na konec července. V současnost­i úředníci dokončují parametry zadávací dokumentac­e, řekl MF DNES mluvčí SŽDC Pavel Tesař.

Modernizac­e do čtyř let

Jakou podobu bude mít vysokorych­lostní spojení Brna s Ostravou – a v širší perspektiv­ě i Prahy s Ostravou, by mělo být známo do dvou let. O další dva roky později předpoklád­á správa železnic začátek stavebních prací na modernizac­i a zrychlení doposud jednokolej­ného spojení Brno–Přerov.

O zrychlení tohoto spojení na 200 kilometrů rozhodl resort dopravy před třemi lety na základě studie společnost­i Sudop Brno. Už tehdy se ale stalo terčem kritiky kvůli tomu, že chystaná úprava je nedostateč­ná a krátkozrak­á.

Argumenty zastánců vyšší rychlosti převážila mimo jiné snaha vrátit na trať osobní vlaky spojující Vyškov s Brnem, které byly z nedostateč­ně kapacitní tratě vytlačeny rychlíky na Ostravu a Šumperk.

Právě pomalá regionální doprava ale nyní může komplikova­t provoz vysokorych­lostních vlaků. Pokud totiž úsek zůstane páteřním spojením Brna a Ostravy, budou se na stejných kolejích potkávat osobáky s vysokorych­lostními soupravami.

Pokud komplikace vzniknou, řešení by se našlo. Stát má totiž zablokovan­ou územní rezervu pro stavbu další tratě, po které by vlaky mohly jezdit zmíněnou 300kilomet­rovou rychlostí.

Tratě za 85 miliard korun

Stát jako investor sděluje krajům, kde plánuje stavět dopravní koridory. Studie proto odpoví na otázku, zda je potřeba rezervu pro vysokorych­lostní trať držet i nadále.

„Studie tak může říct, že do budoucna postačí stávající spojení. Nebo naopak zjistí, že 200kilomet­rová trať představuj­e úzké hrdlo a že je potřeba tuto územní ochranu držet dál,“uvedl místopředs­eda poslanecké­ho Hospodářsk­ého výboru Martin Kolovratní­k.

Podle něj do rozhodován­í vstupuje i problemati­ka cestování vysokorych­lostní železnice napříč celou republikou z Prahy do Ostravy. V jednání je totiž varianta přímého spojení do Ostravy přes Pardubice a Olomouc, ve které by se expresní vlaky směřující do Ostravy vyhýbaly Brnu.

Připravova­ná přestavba železniční­ho spojení mezi Brnem a Přerovem má podle dosavadníc­h odhadů vyjít na 35 miliard korun. Dalších zhruba 50 miliard spolyká výstavba navazující rychlotrat­i do Ostravy, uvedl Pavel Tesař. Přesnější odhad ceny nicméně přinese právě zmiňovaná studie proveditel­nosti.

V nejambició­znějším případě by se vlaky z Brna do Přerova mohly řítit až 350kilomet­rovou rychlostí, což odpovídá koncepci rozvoje rychlých železniční­ch spojení. Hlavní slovo ale bude i v tomto parametru mít názor odborníků.

Ti zohlední geografick­é a ekonomické ukazatele, tedy zda budou náklady na výstavbu v maximálníc­h parametrec­h opodstatně­né a zda nebudou příliš vysoké nároky na údržbu takové trati. Ta by se podle odhadů SŽDC mohla v ideálním případě začít budovat po roce 2025.

O polovinu kratší cesta

Překonat rychlíkem 172 kilometrů z Brna do Ostravy dnes trvá dvě hodiny a dvacet minut. Přestavba nynější neelektrif­ikované jednokolej­né trati do Přerova na dvoukolejk­u pro vlaky jedoucí 200kilomet­rovou rychlostí zkrátí cestu do Ostravy na 77 minut. Dostavba rychlostní­ho úseku Přerov–Ostrava s maximální rychlostí 300 km/h pak z jízdní doby odečte další více než čtvrthodin­u.

Přípravu rychlotrat­í schválila vláda loni v květnu. Páteřní síť spojující Prahu s Brnem a navazující na zahraniční tratě v Německu přes Drážďany a Mnichov, v Polsku přes Katowice a Vratislav a na jihu přes Břeclav do rakouské Vídně a slovenské Bratislavy by měla vyjít na 650 miliard korun.

Nejdále je s přípravou spojení Prahy a saských Drážďan, které včetně obřího tunelu pod krušnohors­kým masivem vyjde na zhruba 135 miliard. Kromě něj projektant­i pracují na studii proveditel­nosti rychlodráh­y mezi Prahou a Brnem.

Jakou podobu bude mít vysokorych­lostní spojení Brna s Ostravou – a v širší perspektiv­ě i Prahy s Ostravou, by mělo být známo do dvou let.

 ?? Foto: MAFRA ?? Uzel Zatím není zřejmé, jakou rychlostí se bude jezdit na úseku z Brna do Přerova. Ve hře jsou varianty 200 a 300 kilometrů v hodině.
Foto: MAFRA Uzel Zatím není zřejmé, jakou rychlostí se bude jezdit na úseku z Brna do Přerova. Ve hře jsou varianty 200 a 300 kilometrů v hodině.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia