Dnes Prague Edition

Krejzovi, Nováci se zvířátky

Když Čechov psal Dvě sestry, poradil mu Jára Cimrman – Není to málo, Antone Pavloviči? Seriálu Krejzovi by národní všeuměl nejspíš naopak vytkl – Čtyři sestry, není to moc?

- redaktorka MF DNES

Mirka Spáčilová

Premiérový komediální seriál Krejzovi, který Prima odstartuje v neděli a další díly pak nasadí na úterky a čtvrtky, si zjevně své publikum najde – jako Modrý kód, Ohnivý kuře nebo Doktoři z Počátků.

Vděčná klinika

Podobá se jim totiž jak neosobním kolektivní­m rukopisem autorského i režisérské­ho týmu odveleného vesměs od předešlých titulů, kde se o filmařském pojetí opět nedá mluvit, tak povrchní povšechnos­tí látky „pro každého něco“. Ale pokud mělo příjmení Krejzovi odkazovat k anglickému crazy, jsou jeho nositelé ztřeštění opravdu málo – spíše jako kdysi Nováci, kteří však naplno přiznávali žánr sitkomu.

Krejzovi zosobňují důvod, proč letitá Taková normální rodinka zůstává nadále neporažena: tedy fakt, že neschopnos­t napsat sevřenou vtipnou linku pro pár osobností v jednom pokoji se zastírá odstředivý­m nabalování­m nových a nových figurek. Václav Postráneck­ý coby hlava rodiny má vilu s kutilskou dílnou, televizní Receptář (jako na Primě) a čtyři dcery, z nichž se v prvních částech výrazněji prosadí jen dvě. Nejstarší sucharská „bachařka“v podání herecky kralující Vandy Hybnerové a nejmladší přetrhdílo čili Ivana Korolová, pracující v rádiu v podkroví. Postava Hybnerové se rozvádí z důvodů, jež ani nadsázka neskousne, nicméně její exmanžel má dál v domě veterinárn­í kliniku, která zařizuje vděčné oživení od býka, tygra a medvěda přes králíky a kozu až po pavouka na svatbě. Navíc sem jeho matka vodí vdavekchti­vé dámy s dalšími pacienty.

Ani lepší, ani horší

Zbylé sestry mají zpočátku spíše trpnou úlohu: jedna pečuje o zkrachoval­ého manžela, druhá do vily nastrčí přítele odsouzenéh­o k domácímu vězení. Aby bylo ještě rušněji, jsou tu sousedé, zaměstnanc­i rádia včetně karikatury gaye, již polidšťuje Michal Novotný – a všichni mluví. Vesměs jalově, a když se povede žert, doslovně se vysvětlí. I každou epizodu ještě shrne vypravěčsk­ý komentář jedné z postav. Nejzábavně­jším se nakonec jeví pubertální negativist­a varující, že na následky rodinného soužití skončí jako prostitut na nádraží.

Nicméně je třeba zdůraznit, že Krejzovi nejsou ani lepší, ani horší než jiné domácí seriály komerčních stanic; jenom naprosto stejní. Kdyby někdo z vily přešel třeba do Ulice a naopak, svět by to ani nepostřehl. Tedy až na ta roztomilá zvířátka a příjemný pocit divákova bezpečí, protože v bezproblém­ové komedii ho přece nikdo nebude drásat.

 ?? Foto: TV Prima ?? Bezpečný svět komedie Hlavu rodiny Krejzových hraje Václav Postráneck­ý (na snímku s Michalem Suchánkem).
Foto: TV Prima Bezpečný svět komedie Hlavu rodiny Krejzových hraje Václav Postráneck­ý (na snímku s Michalem Suchánkem).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia