Dnes Prague Edition

Kde tvořila Světlá

Stezka zavádí do románů Karoliny Světlé

- — Jana Pavlíčková

Narodit se jako Francouzka nebo Angličanka, byla by Karolina Světlá známá po světě stejně jako George Sandová nebo Charlotte Brönteová. Ale nestalo se a dílo Světlé se tak učí znát jen čeští školáci. Že ale nejde o žádnou nudnou literaturu, se snaží ukázat naučná stezka Po stopách Karoliny Světlé. Najdete ji v malebné krajině Podještědí, kterou Světlá považovala za svůj druhý domov. Však se také řada jejích románů a povídek vztahuje právě ke kraji pod Ještědem.

Naučná stezka provádí místy, která Světlou inspiroval­a k její literární činnosti, vysvětlí, jak se Světlá do Podještědí vůbec dostala, proč si zvolila podle tamní vísky svůj pseudonym, kdy ji místní přestali považovat za Pražačku, jak těžké bylo se jako spisovatel­ka prosadit v tehdejší době, která nahrávala spíše mužskému světu.

Sedm a půl kilometru dlouhou stezku tvoří dvanáct informační­ch panelů. Začíná se ve Světlé pod Ještědem, kde stezka zároveň i končí. Návštěvníc­i tak díky zajímavému okruhu zavítají do míst románů jako Kříž u potoka, Vesnický román, Skalák, Kantůrčice, O krejčíkově Anežce či Hubička, na jejímž základě vznikla i stejnojmen­ná opera Bedřicha Smetany. Stezka tak přivádí na cesty, kterými chodila i sama Karolina Světlá, nechává nahlédnout do oken starých chalup, dotknout se kříže, pískovcové skály či starého modřínu, které zvěčnila ve svých knihách.

„Je zde ráj,“psala Světlá své sestře 21. srpna 1853. „Tak vznešeně jsem si tu krajinu nepředstav­ovala. Myslela jsem si všecko užší, stěsnanějš­í, a vše je rozsáhlé a velkolepé. Každá hora nejméně po jedné straně lesem pokrytá anebo borem ověnčená.“Krajina, která Světlé tolik učarovala, bere za srdce i dnes. A je jedno, za jakého počasí se tam vypravíte. Zda na jaře, kdy všechno kvete, v létě, kdy voní tamní louky, na podzim, kdy vše hraje barvami a je přikryto cárami mlh, nebo v zimě, kdy vše jiskří bělostným sněhem.

„Stezku jsme dělali tak, aby přinášela radost po celý rok. Každé z dvanácti zastavení je navíc osázeno keři a květinami typickými pro zdejší kraj. Jsou tam i ukázky místního nářečí a podobně. V okolí stezky se také ukrývá pět keší ze stále víc oblíbeného geocaching­u. Stezka seznamuje nejen s dílem Světlé, ale také s historický­mi souvislost­mi té doby, lidovými zvyky Podještědí, česko-německým pnutím v této lokalitě a podobně,“říká Andrea Fischerová ze spolku Stopy v krajině. Právě ona se svojí kolegyní Terezou Rafoth za vznikem stezky stojí.

Vše je navíc tak dokonale propracová­no, že k vlastní cestě Podještědí­m patří i webové stránky, kde si můžete poslechnou­t i zvukové ukázky jak z úryvků knih, tak i z dopisů, které Světlá psala své sestře, z jejích osobních deníků či z dopisu Jana Nerudy, který byl platonicko­u láskou Karoliny Světlé. Zájemci si mohou také vytisknout komiks Stínání kohouta, který pro stezku vytvořil výtvarník Jaromír Švejdík, který stojí i za komiksem Alois Nebel. Stínání kohouta je jedním z mnoha zvyků Podještědí a zároveň jedním z klíčových momentů z Vesnického románu.

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Malebné Podještědí
Kraj, který si zamilovala spisovatel­ka Karolina Světlá.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Malebné Podještědí Kraj, který si zamilovala spisovatel­ka Karolina Světlá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia