Dnes Prague Edition

Serena vs. tetička Venus. Jubilejní, 30. řež u Williamsov­ých

- Miroslav Němý reportér MF DNES

NEW YORK Devět vzájemných grandslamo­vých finále. Boj o královnu Turnaje mistryň i dnes již neexistují­cího Grand Slam Cupu. Utkaly se na těch nejslavněj­ších z kurtů – i v indickém Bengalúru.

To vše mají tyhle vzácné tenisové sestry za sebou, ale ještě nekončí.

Ještě nejméně jeden slavný střet přijde a Amerika už se nemůže dočkat. Venus a Serenu Williamsov­y svedl los US Open ke klání číslo 30, stane se tak v pátek ve 3. kole. „Je to hodně brzy. Takové štěstí v neštěstí,“líčí úspěšnější Serena.

Vypadá to skoro na oslavu se svíčkami na dortu: jubilejní, 30. mač přichází 20 let poté, co si proti sobě jako profesioná­lky zahrály poprvé.

Jak dávno už tomu je! Serena se mezitím stala s 23 grandslamo­vými tituly nejlepší tenistkou dějin. Také matkou, o čemž Venus laškovně vyprávěla: „Náš poslední zápas na grandslamu byl poněkud nefér. Dvě proti jedné!“Její milovaná sestra už byla ve finále Australian Open 2017 těhotná, což byla informace s maximálním stupněm utajení, ale Venus logicky patřila mezi hrstku obeznámený­ch.

Venus či „tetička Vee“, chcete-li. Neteř Alexis Olympia jí přes Twitter „fandila“už ve svých dvou měsících. Nový člen rodiny ještě více propojil pouta. „Abych byla upřímná, je to nejkrásněj­ší věc, jaká se mi kdy přihodila,“řekla Venus.

Nejmladší z klanu Williamsov­ých ještě nemá dost rozumu na to, aby pobrala všechny rozměry nadcházejí­cí rodinné bitvy. Kulisy: show milující New York. Rozpoložen­í obou: Serena se vrací do špičky, vždyť ve Wimbledonu byla ve finále, Venus se i v 38 letech obdivuhodn­ě drží mezi elitou, pořád je 16. na světě. Jedinečnos­t duelu: byť kariéru ani jedna oficiálně nebalí, v jejich věku (dámy prominou) už každý takový střet může být posledním.

Lepší je v nich nepřekvapi­vě Serena, královna s raketou, jež zvládla 17 z 29 utkání. Nejdéle se vzájemně zdržely na place v roce 2009 na Turnaji mistryň v Kataru, kdy jejich řež trvala 2 hodiny a 41 minut. Největší bleskovkou byl Serenin triumf v Miami 2002 – za 49 minut.

„Je to zvláštní a zajímavé,“dumala nyní Serena. „Vyrůstaly jsme spolu, obě se perfektně známe. Takže se najednou hodí, aby se z vás stala na chvíli jiná tenistka, což je docela výzva. Vzájemně se činíme lepšími. Dostáváme z té druhé maximum.“

List The New York Times o nich už před lety vznosně napsal, že „vychovat dvě takovéto tenistky je zhruba stejně pravděpodo­bné, jako že se v jedné rodině narodí bratři Monet a Picasso“. Nyní ve Flushing Meadows rozkreslí jedno ze závěrečnýc­h pláten.

Co se týká úspěchů, slávy i vlivu, vždycky byla o kousek dál Serena, byť je o 15 měsíců mladší. Také je tou komunikati­vnější a otevřenějš­í. Pokud se totiž Venus nechce, bývá na tiskových konferencí­ch často protivná jako listopadov­á plískanice – jako zrovna teď.

„Už to fakt přeháníte. Nějaký jiný dotaz na nějaké jiné téma?“nudila ji „už“třetí otázka ohledně své rivality se sestrou, přičemž úvodní dvě odbyla víceméně jen frázemi: „Je to těžký los.“„Snažím se poučit z minulosti.“„Dívám se dopředu.“

Tenisoví fanoušci s ní nesouhlasí, protože klání Williamsov­ých se jen tak neomrzí. Zvlášť v New Yorku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia