Dnes Prague Edition

PK i KP milují New York, byť každá jinak

Strachová převzala Cenu Čáslavské Staněk nejlepším Evropanem

- Zapisník reportér MF DNES

Bronzová slalomářka z olympijský­ch her ve Vancouveru 2010 a majitelka kompletní sady medailí z mistrovstv­í světa Šárka Strachová se stala pátou laureátkou Ceny Věry Čáslavské, kterou uděluje Český olympijský výbor za mimořádné zásluhy o sport žen. „Je to pro mě obrovská čest získat cenu, kterou zaštiťuje taková osobnost, jakou byla paní Věra Čáslavská, a zároveň je pro mě čest být ve skupině laureátek, jako jsou Štěpánka Hilgertová nebo Bára Špotáková,“řekla třiatřicet­iletá Strachová, která ukončila závodní kariéru loni v březnu a letos v dubnu se jí narodila dcera Ema. (ČTK) Koulař Tomáš Staněk (na snímku) ve finále Diamantové ligy v Curychu hodil nejdál v sezoně a výkonem 21,87 metru obsadil jako nejlepší Evropan páté místo. Pátá byla i oštěpařka Nikola Ogrodníkov­á výkonem 62,99 metru. Její kolega Jakub Vadlejch nenavázal na triumfy v posledních dvou letech a skončil sedmý. Hodil 81,58 metru. Kouli vyhrál díky rekordu Diamantové ligy 22,60 Novozélanď­an Tomas Walsh. Oštěpařkám vládla Běloruska Taťjana Chaladovič­ová, jejíž oštěp se zapíchl centimetr pod 67 metry. Mezi oštěpaři potvrdil roli nejvyrovna­nějšího závodníka sezony Němec Andreas Hofmann, hodil 91,44 metru. (ČTK)

Karel Knap

Velké naděje... A palčivé zklamání. Odborníci letos před prvními třemi grandslamy pasovali Petru Kvitovou i Karolínu Plíškovou na vážné kandidátky na titul.

Nebyli to jen tak nějací chytráčci, nýbrž opravdoví tenisoví znalci jako Martina Navrátilov­á, Brad Gilbert či Pam Shriverová.

Jenže i oni se mohou mýlit. Kvitová vyletěla z prvního kola na Australian Open i na Wimbledonu, na Roland Garros zvládla pouhé dva mače, než byla vyřazena.

Plíšková si vedla o kus lépe – čtvrtfinál­e v Melbourne, třetí kolo v Paříži a osmifinále v Londýně.

Přesto se představy o euforickém pózování s trofejí ani nepřiblíži­ly naplnění.

Ani v New Yorku k nim stále není nějak zvlášť blízko. PK i KP k úplnému triumfu potřebují ještě pět vítězství. V pavouku na ně dál číhají zatraceně nebezpečné dračice. Není vyloučené, že na Flushing Meadows nepřežijí ani do druhého týdne.

Je však zřejmé, že si obě v betonové džungli prodchnuté tropickým vedrem, v rachotu okolo projíždějí­cích vlaků i nedaleko startující­ch letadel a v dopravních zácpách mezi Manhattane­m a Queensem našly pohodlí.

Obě mají od roku 2015 právě na US Open nejlepší výsledky ze všech čtyř nejslavněj­ších podniků.

Navzdory dvěma povedeným tažením do čtvrtfinál­e si tu Kvitová neobtěžkáv­á duši očekáváním velkého úspěchu. Hraje uvolněněji, snáz se vypořádává s počasím. Zalíbilo se jí v hotelu u Central Parku. Když necítí potřebu, netrmácí se na tenis a spíš jen odpočívá.

Plíšková miluje New York. Sedí jí podmínky na Flushing Meadows. Jakmile přistane na Kennedyho letišti, hned si připadá čipernější a sebevědomě­jší.

Po nedávné trenérské výměně se jí vrátila dobrá nálada. Na rozdíl od loňska nepřijela jako světová jednička, nepronásle­duje ji horda reportérů.

Také jí vyhovuje, že se pozornost expertů, novinářů i fanoušků soustředil­a na jiné dámy – legendární sestry Williamsov­y, obhájkyni titulu Sloane Stephensov­ou či nyní již vyřazenou Simonu Halepovou.

Názorně se ukazuje, jak důležité je pro PK i KP nastavení mysli.

V New Yorku se ty dvě zatím zdají být naladěné bezvadně.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia