Dnes Prague Edition

Přání vyšlo dokonale. Dorazí Real!

Plzeň versus Real Madrid, to bude hit roku. Škoda jen, že Cristiano Ronaldo přestoupil.

- Jan Palička David Čermák

Schválně se chvíli podívejte na fotografii vedle článku. Slavný španělský obránce Sergio Ramos se zlatou medailí na krku právě přebírá ušatou trofej pro vítěze Ligy mistrů.

Co vás napadá?

Že od té chvíle, kdy v Kyjevě skončilo finále, uběhly jen tři měsíce?

Že Real vyhrál potřetí za sebou a vylepšil si svou unikátní sbírku?

Že potetovaný Ramos patří mezi největší fotbalové celebrity? Že...

Nechme stranou emoce, na řadě jsou fakta.

Real Madrid, nejslavněj­ší ze všech fotbalovýc­h značek, jehož facebookov­é stránky sleduje přes 100 milionů lidí, přijede do Plzně, aby si zahrál Ligu mistrů s místní Viktorií. To bude událost, které se nic nevyrovná. Prakticky už teď je vyprodáno, byť se ještě neví, kolik budou stát lístky.

„Fakt jsem nadšený. Splnilo se nám přání,“prohlásil obránce David Limberský.

Je to trochu neuctivé ke zbylým soupeřům, ale Real má prostě ve všem přednost. Český šampion se ještě potká s AS Řím, kde kope bývalý sparťanský útočník Patrik Schick, a s CSKA Moskva.

„Myslím, že by se dalo hrát o třetí místo ve skupině. Zkusíme to,“pravil trenér Pavel Vrba.

Třetí místo znamená, že by se Plzeň mohla pro jarní fázi „přeřadit“do vyřazovací fáze Evropské ligy. Jako před pěti lety, kdy hrála zrovna

proti CSKA rozhodujíc­í duel a zvítězila 2:1. Třeba by se historie mohla opakovat, ovšem nutno dodat, že Plzeň je outsiderem skupiny G. Každý bod, který vydoluje, bude oceněníhod­ný. „Bude to šichta. Šichta za odměnu,“reagoval kouč Pavel Vrba.

První zápasy se hrají 19. září, kdy Plzeň na domácím stadionu přivítá CSKA Moskva, poslední v půlce prosince, kdy do Plzně zavítá AS Řím. Real uvidí Plzeň 7. listopadu.

Byl to včera navečer zdlouhavý a zároveň napínavý podvečer. Zatímco v Monaku se trousily hvězdy po rudém koberci, okolí plzeňského stadionu se plnilo fanoušky. Přišlo jich téměř tisíc. Na velkoplošn­é obrazovce běžel přímý přenos z losování a z amplionů zněl chytlavý chorál z nejslavněj­ší pohárové soutěže. Zatímco David Beckham přebíral cenu za celoživotn­í přínos fotbalu a chorvatský záložník Luka Modrič byl zvolen nejlepším hráčem uplynulé sezony, ve Štruncovýc­h sadech sílilo napětí. A pak to přišlo, čtyři minuty po sedmé.

Proslulý Brazilec Kaká vybral z losovací misky míček s plzeňskou vizitkou a uruguayský kanonýr Forlán následně Viktorii přiřadil do skupiny G k Realu Madrid.

Mimochodem, všechny hlavní ceny včerejšího ceremoniál­u posbíral Real. Nejlepší brankář sezony: Navas. Nejlepší obránce: Ramos. Nejlepší záložník: Modrič. Nejlepší útočník: Ronaldo.

Plzeň může litovat leda toho, že fenomenáln­í Cristiano Ronaldo stihl během léta přestoupit do Juventusu. Jinak by na západ Čech dorazila monstrózní show. I takhle se máme na co těšit. Však to na plzeňském stadionu ihned zahřmělo, když se Viktoria dozvěděla, do které skupiny patří.

„Hráči si Real Madrid přáli, tak doufám, že se ho nezaleknou. Pro fanoušky v Česku je to něco mimořádnéh­o. Real je o kus dál než ostatní,“shrnul kouč Vrba.

Jinak řečeno: Thibaut Courtois, Keylor Navas, Sergio Ramos, Raphaël Varane, Toni Kroos, Luka Modrič, Marcelo, Karim Benzema, Gareth Bale, Marco Asensio, Isco, Casemiro... Co jméno, to persona.

Plzeň hrála Ligu mistrů už dvakrát, střetla se s Barcelonou, Bayernem, AC Milán nebo Manchester­em City a pokaždé se dokázala k překvapení ostatních vyškrábat na třetí místo. Tentokrát vyhlíží stejný cíl. Nebo je to sen?

V kapse už má 400 milionů korun, což je prvotní odměna.

„Užijeme si to. A doufám, že všichni fanoušci s námi,“řekl kapitán Roman Hubník.

Zítra si to Plzeň rozdá se Slavií v ligovém šlágru o první místo v tabulce, pak už se může chystat na Champions League.

Real Madrid

Soupeř snů: populárněj­ší fotbalovou značku nenajdete. Když společnost Google analyzoval­a data za letošní rok, vyšlo najevo, že ze všech světových klubů právě

fanoušci zadávají do vyhledávač­e nejčastěji – lhostejno, jestli v Evropě, Americe, Africe nebo Asii. Není divu: vždyť jen za posledních pět let

AS Řím

V lize na šampiony z Juventusu ztratil 18 bodů, zato v Lize mistrů byl tým s vlčicí ve znaku kousek od finále. Senzačně vyřadil Barcelonu, pak válčil o postup s Liverpoole­m. Také letos bude silný, o tom nepochybuj­te: trenér Di Francesco naučil tým útočit a góly se kromě největší hvězdy Džeka čekají i od českého střelce Patrika

CSKA Moskva

Léta platilo, že složení obrany ruského týmu jste mohli psát zpaměti. V bráně Akinfejev,

před ním Ignaševič, Alexej Berezuckij a jeho dvojče Vasilij. Ale i ruský kolos se mění, zůstal jen reprezenta­ční gólman. On nebo záložník Dzagojev pamatují souboje s Plzní

tehdy český tým vydřel Evropskou ligu v poslední minutě domácího utkání. A teď?

 ?? Foto: Getty ?? Šampioni Kapitán Sergio Ramos zvedá trofej pro vítěze Ligy mistrů, kterou letos získal Real Madrid potřetí za sebou. Tuto soutěž vyhrál už třináctkrá­t. Real vyhrál Ligu mistrů čtyřikrát. Schicka. v Lize mistrů před pěti lety:
Foto: Getty Šampioni Kapitán Sergio Ramos zvedá trofej pro vítěze Ligy mistrů, kterou letos získal Real Madrid potřetí za sebou. Tuto soutěž vyhrál už třináctkrá­t. Real vyhrál Ligu mistrů čtyřikrát. Schicka. v Lize mistrů před pěti lety:
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia