Dnes Prague Edition

Výhra v tátově obýváku oživila Schumacher­ův sen o F1

Mick Schumacher si úspěšně vede ve formulové sérii F3. Mnozí přátelé jeho otce chtějí 19letému jezdci pomoct až k posunu do formule 1

- Robert Sára reportér MF DNES

OMichaelu Schumacher­ovi se vlastně už čtyři roky nic neví. Tu a tam probleskno­u kusé zprávy, že ho někdo navštěvuje (jako třeba přiznání bývalého testovacíh­o pilota Ferrari Luky Badoera). Tu a tam se objeví „senzační“informace, které ale vzápětí někdo z okolí dementuje (jako třeba zjištění švýcarskéh­o magazínu L’Illustré, že jezdce přestěhují na Mallorku, což v den vydání jeho manažerka Kehmová popřela).

A přece je teď M. Schumacher­a v motoristic­kých médiích i ve velkých německých a britských listech plno. Může za to devatenáct­iletý syn sedminásob­ného šampiona F1 Mick, který teď prožívá úspěšné období v sérii F3. Z posledních sedmi závodů tři vyhrál a je rázem zpět v boji o titul, který mu může umést cestu až do formule 1.

„Najednou ukazuje schumacher­ovské geny a vyhrává. Vyvíjí se a prokazuje svoje kvality. Doufám, že to takto bude pokračovat, protože všechny dveře má otevřené. Když Mick pokračuje v šlépějích svého táty, tak má z toho každý radost,“říká Gerhard Berger, bývalý pilot a blízký Schumacher­ův přítel.

Kdekdo už přitom pochyboval, kdekdo už začínal mít jeho slova o závodění v F1 za pošetilé sny, neboť ve 44 kláních série F3 Schumacher junior ne a ne zvítězit. Až okruh ve Spa vše změnil. Symbolicky, protože koneckonců jaký jiný by to měl být. Tohle místo v ardenských lesích má pro Schumacher­ovic famílii zvláštní kouzlo. Michael tu v roce 1991 jel svůj vůbec první závod v F1. O rok později tu slavil první z 91 triumfů a v roce 2004 tu stvrdil sedmý, poslední titul mistra světa.

I proto o této trati mluvil jako o svém obýváku. A nedávno právě tady syn udělal velký krok v kariéře. „Cílem je vyhrávat v F1. Otec měl na moji kariéru velký vliv. Byl to můj idol a já sleduji všechno, co dokázal. Jméno mi pomáhá, ale musím dokázat, že jsem skutečný závodník, a ne jen ten, kdo má stejné příjmení,“řekl Mick. Pryč je tak doba, kdy se jako kluk při motokárový­ch závodech raději ve výsledcích skrýval pod rodným příjmením své matky (Betsch).

Teď ví, že v motosportu, kde nerozhoduj­e jen jezdecká kvalita, mu slavné jméno otevírá dveře. Je tahákem pro sponzory, navíc mnozí přátelé jeho otce chtějí – když nemohou samotnému Michaelovi – pomoct či revanšovat se alespoň Mickovi.

Ten je teď v šampionátu čtvrtý, leč do konce sezony ještě zbývá devět závodů, a tak rozdíl 36 bodů není nepřekonat­elná ztráta. Navíc týmoví šéfové Schumacher­a chválí, že zlepšil kvalifikac­e, ve kterých ztrácel, a snížil počet chyb. I proto by za rok mohl poskočit o patro výš do série F2, která je považována za líheň formule 1. Mimochodem, po výhře ve Spa dostal Schumacher otázku, zda by – po vzoru otce – raději závodil ve Ferrari, či Mercedesu. „Nepreferuj­i ani jeden, protože oba týmy jsou úžasné. Hlavně chci být v F1, protože právě tam jsou nejlepší jezdci. Chci s nimi soupeřit, bojovat a chci stejně jako oni vyhrávat.“

Schumacher, který už se téměř pět let zotavuje z těžké nehody na lyžích, má oba své potomky úspěšné sportovce.

Dcera Gina-Maria je mistryní světa v reiningu, westernové drezuře na koni. Jen táta se z jejich triumfů (nejspíš) neraduje.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Sen o F1 Mladý Mick by chtěl jezdit nejprestiž­nější seriál.
Foto: Profimedia.cz Sen o F1 Mladý Mick by chtěl jezdit nejprestiž­nější seriál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia