Dnes Prague Edition

Edvard Beneš zemřel před 70 lety

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Vězeň ve vlastní vile. Tak vypadal závěr života prezidenta Edvarda Beneše. Poté, co na začátku června 1948 abdikoval, odešel do ústraní své vily v Sezimově Ústí. Tam strávil tři měsíce, než po několika záchvatech mrtvice zemřel. Přesně před sedmdesáti lety.

„Svůj původní úmysl abdikovat okamžitě po únorových událostech 1948 změnil. V květnu se však k této myšlence vrátil, když se hlavním důvodem stal jeho nesouhlas s návrhem komunisty nadiktovan­é nové českoslove­nské ústavy,“vysvětluje historik Jan Němeček z Historické­ho ústavu Akademie věd.

Zdravotní stav prezidenta výrazně omezoval jeho další politické působení. Komunistic­ké vedení státu však stále kalkuloval­o s možností jeho odchodu do exilu, kde by mohl aktivně vystupovat proti novému režimu, a chtělo tomu jednoznačn­ě zabránit. Proto ministerst­vo vnitra nechalo dům sledovat s jasným cílem – zabránit jeho možnému odchodu do exilu.

„Vila v Sezimově Ústí byla pod stálým dohledem bezpečnost­ních orgánů, které evidovaly všechny návštěvy,“potvrzuje Němeček.

Žijeme vlastně ve vězení

Díky nepřetržit­ému dohledu Státní bezpečnost­i mají historici k dispozici takřka přesný přehled návštěv u prezidenta na sklonku jeho života. Manželé Benešovi se však cítili ve vile obklíčené komunistic­kými hlídkami v izolaci – „odříznuti od světa a žijí vlastně ve vězení“, jak sdělila Hana Benešová švédské spisovatel­ce a novinářce Amélii Posse-Brázdové v srpnu 1948.

Vedle oficiálníc­h návštěv diplomatů i politiků přijížděli do Sezimova Ústí i osobní přátelé a také prostí občané, kteří chtěli vyjádřit prezidento­vi věrnost a podporu.

Jakkoliv se jeho zdravotní stav v důsledku arterioskl­erózy zhoršoval, ošetřující lékaři se shodovali v tom, že nemoc nijak nenarušila ani jeho intelekt, ani jeho rozhodovac­í schopnosti. „Beneš si však svého zhoršující­ho se stavu byl vědom a snažil se zejména dokončit své memoáry, z nichž v roce 1947 vyšla jen válečná kapitola. Šlo o Mnichovské dny, které se blížily dokončení, když přišlo náhle zhoršení prezidento­va stavu,“popisuje Němeček.

Po dalším záchvatu mrtvice 19. srpna 1948 se Benešův zdravotní stav stále nenávratně zhoršoval, až dospěl 29. srpna k poslednímu záchvatu, kdy upadl do bezvědomí a přestal komunikova­t. Bylo zřejmé, že postupná ochrnutí směřují přes veškerou lékařskou péči k nevyhnutel­nému konci, který přišel 3. září.

Před smrtí ho navštívil Beran

Ještě před smrtí navštívil na přání Hany Benešové umírajícíh­o prezidenta pražský arcibiskup Josef Beran, a to přesto, že se Beneš k víře nehlásil. „Udělil mu rozhřešení bez zpovědi. Nejvyšší představit­el české katolické církve na to vzpomínal v 60. letech v římském exilu,“říká Němeček. Zajímavé je, že jeho návštěva tehdy unikla jinak bdělému oku Státní bezpečnost­i. Beran pak také vedl církevní pohřeb prezidenta 10. září v Sezimově Ústí.

Po Benešově smrti přišel velkolepý pohřeb. Komunistic­ké vedení státu si uvědomoval­o, že Benešův pohřeb se může stát masovou manifestac­í věrnosti lidu poslednímu demokratic­kému prezidento­vi. Neponechal­o nic náhodě a Státní bezpečnost přijala řadu opatření hraničícíc­h s výjimečným stavem. Přesto se pohřeb stal manifestac­í spontánníh­o odporu proti komunistic­kému režimu. Důkazem toho také byly davy občanů mířící nejprve ke katafalku s prezidento­vou rakví v Památníku odboje na Žižkově a poté i do Pantheonu Národního muzea, kde 7. září proběhla smuteční tryzna, a prošel i smuteční průvod Prahou od Národního muzea k Vltavě a následně na Pankrác.

Místo svého posledního odpočinku si prezident vybral sám v místě lidově tradovaném jako Kazatelna mistra Jana Husa. Už na jaře 1948 byl na základě návrhu architekta Pavla Janáka vytesán hrob do skály v zahradě jeho vily.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Průvod Současníci považovali Benešův pohřeb za pohřeb demokracie v ČSR. Průvod vedl z Pantheonu Národního muzea přes Václavské náměstí po Národní třídě k Vltavě a pak na náměstí Hrdinů. Účastnily se ho tisíce lidí.
Průvod Současníci považovali Benešův pohřeb za pohřeb demokracie v ČSR. Průvod vedl z Pantheonu Národního muzea přes Václavské náměstí po Národní třídě k Vltavě a pak na náměstí Hrdinů. Účastnily se ho tisíce lidí.
 ??  ?? Na pohřbu Hana Benešová se v Sezimově Ústí naposledy loučí se svým manželem. 5x foto: ČTK
Na pohřbu Hana Benešová se v Sezimově Ústí naposledy loučí se svým manželem. 5x foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia