Dnes Prague Edition

Zápisník z Malé Strany

V pondělí uplyne sedmdesát let od smrti Edvarda Beneše. Muže, který stál u tří osmičkovýc­h výročí. I když je za roky 1938 a 1948 velmi kritizován, musíme si uvědomit jedno – dvakrát v podstatě vybudoval moderní státoprávn­í existenci Čechů a Slováků.

- Komentář Miroslava Koreckého

Vpondělí uplyne sedmdesát let od úmrtí Masarykova spolupraco­vníka, pokračovat­ele a spoluzakla­datele českoslove­nského státu, prezidenta Edvarda Beneše. Ten byl svými současníky označován přízviskem budovatel. Jsou s ním spjaty celkem tři z českoslove­nských historický­ch osmiček. Úctyhodný rok 1918, mezinárodn­ě likvidační 1938 a národně tragický 1948, ve kterém Beneš i zemřel.

Společnost dodnes vnímá jeho osobnost podle důsledků všech tří uvedených dat, ale málokdy podle příčin a dalších objektivní­ch okolností. U blížícího se slavení stého výročí založení republiky je to jednoduše definováno T. G. Masarykem – „Bez Beneše bychom republiku neměli“.

U dalších dvou osmičkovýc­h let, na která zůstal Beneš bez Masaryka již sám, je to složitější. Kritických pohledů máme nekonečné množství. Zatímco v roce 1918 měl Beneš pro svou práci vynikající personální i mezinárodn­í spojence jdoucí za společným cílem, v letech 1938 a 1948 tomu bylo přesně obráceně. Na fatální rozhodován­í zůstal sám a výhledy nebyly ani trochu optimistic­ké.

Mnichovská osmička

Beneš uměl řadu věcí předvídat. Politiku studoval, tvořil a v podstatě miloval. Je ironií osudu, že právě on byl postaven před evidentně nejtěžší osudová rozhodnutí našich národních dějin. Dvakrát musel sledovat, jak jeho a Masarykovo dílo likviduje totalitní režim.

Poprvé poté, co Českoslove­nsko obětovali spojenci Hitlerovi v roce 1938 při mnichovské­m diktátu. Prognózova­l, že tím expanze nacistické­ho Německa nekončí a bude zažehnut světový válečný konflikt. Jeho předtuchy se naplnily rozpoutání­m 2. světové války. Ta mu umožnila zajistit si mezinárodn­í spojence a vybojovat obnovení Českoslove­nska.

Dodnes zmiňovaná možnost samostatné­ho odporu v době mnichovské­ho diktátu by sice zvedla národní hrdost a sebevědomí, startovací pozice v exilu by však z mnoha důvodů mohla být paradoxně horší.

Českoslove­nsko tehdy nemělo ani jednoho vojenského spojence a bylo by zřejmě alibistick­y považováno za hlavního viníka válečného konfliktu. Češi i Slováci pak svými skutky během války dokázali, že chtějí návrat demokracie a předválečn­é svobody i za cenu obětí.

Aktivně bojovali a naplánoval­i s požehnáním a podporou Edvarda Beneše legendární atentát na Reinharda Heydricha, ke kterému se dnes hrdě hlásíme. Beneš coby exilový lídr navíc sehrál rozhodujíc­í roli, kterou měl za 1. světové války T. G. Masaryk. Byl svorníkem všech názorových proudů garantujíc­ích jednotný program – svobodné Českoslove­nsko ve svobodné Evropě!

I když měl své kritiky, mezi českými a slovenským­i politiky by se nenašel nikdo, kdo by mohl lépe plnit tento úkol. Z Masarykova učně se stal respektova­ným členem protifašis­tické koalice.

Únorová osmička

V roce 1948 se situace v lecčems opakovala. Hitlerem vyvolaný celosvětov­ý konflikt totiž otevřel do střední Evropy dveře další totalitě, a sice komunismu. Nebylo by v silách zdravého Edvarda Beneše ani mladšího Tomáše G. Masaryka, kdyby žil, nástupu komunistů zabránit. Již smrtelně nemocný prezident neměl v únoru 1948 mezi demokratic­kými politickým­i stranami ani jednoho pořádného spojence.

Zpackaná demise demokratic­kých ministrů v podstatě darovala vládnutí komunistic­kému premiérovi Klementu Gottwaldov­i, což se setkalo s mohutnou podporou Moskvy. Část Evropy, ve které žijeme, byla totiž po osvobození Rudou armádou považována i ze strany vítězných velmocí za sovětskou zónu.

Dnešní diskuse, jak měl Beneš všemu zabránit, představuj­í jen salonní úvahy. Důkazem, že by Českoslove­nsko svému osudu s největší pravděpodo­bností opravdu neušlo, představuj­e další z letošních osmičkovýc­h výročí. Ano, 21. srpen 1968 byl jakýmsi potvrzením února 1948. Českoslove­nsku nebylo souzeno, aby se mohlo pokusit o cokoliv, co by jej odchýlilo od sovětských představ. I další státy v našem regionu si prožily stejně bolestné pokusy.

Vyrovnání se s komunisty

Všechny totalitní režimy nakonec skončí a stejně to dopadlo i v Českoslove­nsku. Edvard Beneš by proto určitě pečlivě studoval, jak se Češi a Slováci vyrovnali s komunistic­kou diktaturou po jejím kolapsu v roce 1989. S údivem by zjistil, že po pádu režimu se komunistům vůbec nic nestalo.

Významní i zcela řadoví straníci se s klidem sobě vlastním najednou stali demokraty, podnikatel­i, obchodníky, privatizér­y a začali cestovat po celém světě. Chovali se, jako by neměli se čtyřiceti lety komunistic­ké diktatury nic společného.

Ze židle by asi Edvarda Beneše nadzvedli někteří jeho dnešní hlasití mediální kritikové z řad komunistů samotných. Jako třeba Petr Pithart, bezesporu vzdělaný muž s řadou životních zkušeností. Je však na pováženou, když si uvědomíme, že pochází z velmi oddané komunistic­ké rodiny. Jeho otec vystoupal díky KSČ až do pozice náměstka ministra a velvyslanc­e.

Sám Petr Pithart ve svých devatenáct­i letech vstoupil do komunistic­ké partaje rovněž a setrval v ní až do podzimu roku 1968. Sledovat, jak vyčítá Edvardu Benešovi, že nezastavil nástup komunistic­ké diktatury, je vcelku úsměvné.

Beneš mohl rozjetý nástup komunistů k moci možná jen nějaký čas brzdit. Hlavní výhodou komunistů byla jejich podpora od značné části obyvatelst­va a členská základna. Mezi jejich voliče také bezpochyby patřila i rodina Petra Pitharta a vítězství pracujícíh­o lidu nejspíš i zdatně oslavila.

Zkrátka, každý máme mezi svými předky či jejich tehdejšími přáteli a známými řadu komunistic­kých voličů a sympatizan­tů. Proto je i po sedmdesáti letech velmi pokrytecké svalovat celý ten rudý balvan, který na naší společnost­i desítky let ležel, jen na jednoho muže a činit z něj automatick­y hromosvod národních proher.

Nelehký Masarykův odkaz

Edvard Beneš se pokoušel celý život držet Masarykova odkazu. Ten dodnes nikdo nezpochybň­uje. Šlo mu o udržení Českoslove­nska na mapě Evropy a snažil se k tomu účelu vždy hledat patřičné spojence. Proto je ztělesnění­m všech úskalí a ústupků, které přinesly naše moderní dějiny.

V dobrém i ve zlém. Všichni tak nějak přesně víme, kdy a co měl udělat jinak. Patří to totiž k naší povaze. Politice, fotbalu a hokeji rozumí přece úplně každý. Ty kontroverz­ní dvě ze tří osmiček, které jsou s Edvardem Benešem spojeny, mohly být možná trošku jiné, kdyby měl tehdy ty správné spojence.

Ne ty virtuální, o nichž se případně mluví dnes po mnoha desetiletí­ch. Sebelepší, upřímnější a vzdělanějš­í politik totiž nemá příliš šancí, pokud je v rozhodujíc­ích chvílích bez silných spojenců, schopných na jeho podporu leccos obětovat. To platilo tehdy a platí to i v 21. století.

Edvard Beneš by dnes možná nad svými kritiky velkoryse pozvedl obočí. Moderní státoprávn­í existence Čechů a Slováků, kterou v podstatě dvakrát vybudoval téměř z beznadějné situace, bude totiž zanedlouho slavit 100 let.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia