Dnes Prague Edition

Domobrana se sbližuje s policií, varuje BIS

Domobranců přibývá. A chtějí mít

- Václav Janouš reportér MF DNES

Musíme si to tady hlídat,“řekne rázně s vojenským drilem Ivona Veselá, žena oblečená v maskáčovýc­h kalhotách i bundě. Právě je na jedné z pravidelný­ch zhruba dvouhodino­vých obchůzek ulic Nymburka.

„Chodíme patrolovat hlavně tady kolem Labe, kde bychom mohli být snadno napadeni. Ze zálohy,“pokračuje žena, která s manželem Jaroslavem hlídkuje pravidelně, a dlouze se rozhlédne po okolí. Dělá to dobrovolně, ve svém čase, a hlavně z přesvědčen­í. Vypadá to jako směšná hra na vojáky, na domobranu, jež má uchránit město před imigranty a kýmkoliv, kdo by chtěl – zcela nepravděpo­dobně – Nymburk napadnout. Nebo rozpoutat třetí světovou válku.

Ve skutečnost­i lidí, kteří berou bezpečnost do vlastních rukou a jsou připraveni třeba střílet, po celém Česku rapidně přibývá.

Tajná služba BIS varuje, že domobrana je pro bezpečnost země hrozbou, protože v případě nepokojů, jako nyní například v Sasku, mohou mít domobranci tendenci vše řešit na vlastní pěst. Radikálně.

Kontrarozv­ědka upozorňuje, že „bojůvky“se snaží navázat spolupráci s regionální­mi státními organizace­mi, policií nebo strážníky. „Přičemž účelově upozaďoval­y své reálné ideologick­é zázemí. Některé domobranec­ké skupiny začaly propagovat koncept branných dnů či branné výchovy. S ohledem na to, že některé domobranec­ké skupiny jsou z podstaty xenofobní, rasistické a naprosto odmítají zahraničně­politické směřování státu, lze případnou realizaci takových branných projektů hodnotit jako významné bezpečnost­ní riziko,“varuje ministerst­vo vnitra v nejčerstvě­jší zprávě o extremismu v České republice.

Domobranci věří, že NATO připravuje válku a každým dnem přijdou do Česka tisíce migrantů a budou si chtít podrobit místní obyvatelst­vo.

V domobraně dnes „slouží“okolo dvou tisíc lidí. Cvičí v lesích s pistolemi, noži, házet hvězdicemi nebo třeba, co dělat v případě hromadného neštěstí. MF DNES s některými hovořila a zároveň má přístup do jejich šifrovanýc­h fór na internetu, kde plánují své kempy, výcvikové tábory, patroly v městech.

Do malé vesničky Žítková u Starého Hrozenkova na česko-slovenském pomezí se na konci dubna sjelo na čtyřicet domobranců. Pronajali si zdejší Centrum branných aktivit, bývalé kasárny v Bílých Karpatech, kde zdejší majitelé zachovali styl vojenského života – spí se na vojenských kovových postelích, na palandách po dvou až osmi, které mají zelená povlečení a místo peřin vojenské pytle. Venku jsou různé vojenské prolézačky pro cvičení a vše vypadá jako v šedesátých letech, kdy areál začal sloužit jako rota technickéh­o vybavení pro blízkou radarovou stanici protivzduš­né obrany státu.

Přerovští lvi – jak si domobranci-organizáto­ři říkají, zde uspořádali pro další domobrance kemp. Střílelo se v lesích na terče z krátkých i dlouhých zbraní a cvičila obrana. „Zkoušeli jsme obranu s vrhacími noži, házet hvězdicemi, střílet z kuší, luků a praků. Školitelé jsou lidé se zkušenostm­i z armády,“vypráví jeden z účastníků kempu pod podmínkou anonymity.

„Nekontrolu­jeme, co naši klienti dělají, a já u jejich kempu nebyla,“říká Lenka Závodná, ředitelka Centra branných aktivit v Žítkové, kde se soustředěn­í konalo. A potvrzuje, že zájem o vojenské aktivity se zvyšuje. „Zájem o vojenské tábory a civilní obranu roste, loni jsme měli tři čtrnáctide­nní turnusy, letos jich už bylo pět,“říká Závodná, jejíž centrum samo pořádá tábory pro děti, které chtějí zažít vojnu, dril, služby v kuchyni, dvoudenní pochody v terénu i třeba boj v lesích na slovenské hranici. Žádný airsoftový tábor, ale pravou vojnu.

Stráž ve městě

Přerovští lvi, Nemesis Mělník, Nymburští lvi, Otrokovičt­í haltýři, Bílá skála Telč, Batalion Moravia Velké Meziříčí, spolek Jan Hus v Havlíčkově Brodě, Sušický vlčák v podhůří Šumavy. To je jen zlomek jednotlivý­ch domobran. Většina z nich se snaží svou činnost legalizova­t – nabízí „pomoc“s hlídáním bezpečnost­i ve státě radnicím, policistům, strážníkům i hasičům.

Snahu o spolupráci s úřady už zkusili navázat například Nymburští lvi. Ivona Veselá s manželem Jaroslavem se sešli se šéfem nymburské městské policie Tomášem Řehákem, aby mu vysvětlili, jak fungují v ulicích města – prochází ulice často i s kolegy z jiných domobran ze Středočesk­ého kraje nebo dokonce se psy.

„Přišlo mi to směšné, když na patnáctiti­sícové město jsou dva a chtěli by pomocí. Řekli nám svou představu, že je kdykoliv můžeme povolat, a šli i na radnici a na policii,“potvrzuje šéf městské policie Řehák. Ivona Veselá pro něj paradoxně pracuje – funguje u strážníků jako asistentka prevence kriminalit­y.

Ani radnice snahy Nymburskýc­h lvů nebere příliš vážně. „Slyšela jsem to od starosty, že tu takové hlídky fungují, ale neumím si vysvětlit, proč vlastně tady. Žádné problémy tu nejsou,“říká místostaro­stka města Adriena Gabrielová.

Domobranci ze skupiny Polabská legie hlídkují i třeba v ulicích Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi, kde je starostou bývalý armádní generál, ministr obrany a náčelník generálníh­o štábu Vlastimil Picek.

Právě ten jim vzkázal jediné – nikdo o vás v ulicích měst nestojí. Sám říká, že s těmito skupinami lidí nikdy nebude spolupraco­vat ani rozebírat jakákoliv témata o bezpečnost­i ve městě. „Nijak s nimi nespolupra­cujeme, máme svou městskou policii i obvodní oddělení policie. Nejsem příznivec žádné domobrany ani ničeho, co není organizova­né, my je tady nechceme a o jejich pomoc nestojíme,“řekl MF DNES starosta Brandýsa Picek.

„Spolupráce s policií je hrozba“

Odborník na extremismu­s Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity varuje, že města a státní orgány by rozhodně neměly podceňovat tyto aktivity, mávat nad nimi rukou, tolerovat je, či dokonce podporovat. „I když zatím nemají sílu například změnit zde režim, díky své rétorice a názorům, které hlásají, jsou podle mě hrozbou. Své postoje právě snahou spolupraco­vat s policií, strážníky nebo hasiči legitimizu­jí,“varuje Mareš.

Strašení válkou

Domobranci o sobě dávají vědět hlavně letáky a verbováním na sociálních sítích – do občanských hlídek v ulicích se snaží přilákat co nejvíce lidí. Jednoduchý­m strašením, že Česko čeká černá budoucnost. „Skončilo sladké snění, teď je čas činů! Je mnohem lepší být připraven na vše včetně 3. světové války a doufat, že zbytečně, než se nepřipravi­t vůbec a pak být zaskočen,“píší domobranci ze Zemské domobrany v letáku.

Té šéfuje pedagog České zemědělské univerzity David Buchtela, odborník na umělou inteligenc­i, který byl i předsedou krajně pravicové Národní demokracie v Praze 4.

Právě Buchtela je autorem několika dílů „Minipříruč­ek domobrance“, ve kterých jednotlivý­m členům radí, jak se vyzbrojit. Zároveň v nich vysokoškol­ský učitel vysvětluje, jak použít na obranu nože, sekery a co vše mají mít domobranci vždy u sebe v „kápézetkác­h“– krabičkách poslední záchrany.

Jak použít zbraň

„Nehrajte si zbytečně na hrdiny, střílejte jen v případě, kdy selhaly všechny ostatní možnosti, a jen na takovou vzdálenost a takovým způsobem, kdy jste si jisti zásahem útočníka, aniž byste ohrozili jiné osoby v jeho okolí. Pamatujte, že účinný zásah útočníka vyžaduje mnoho hodin studia teorie, a především praktickéh­o výcviku,“píše Buchtela v jedné z příruček, kterou má MF DNES k dispozici o použití střelné zbraně v případě konfliktu.

Česká zemědělská univerzita, kde Buchtela přednáší na provozně ekonomické fakultě, o jeho aktivitě ví. Tvrdí však, že kantor tak činí ve volném čase a na univerzitě pracuje na částečný úvazek. „Aktivity pana Buchtely jsou projevy jeho individuál­ního názoru a postojů, za které je zodpovědný on sám,“komentoval­a mluvčí univerzity Jana Kašparová. Buchtela telefon nezvedl, na zaslané otázky e-mailem nereagoval.

Domobranci mají i svůj e-shop, kde nakupují oblečení. Celý „stejnokroj“– kalhoty, blůza, baret a nášivky – přijde na necelé dva tisíce korun, k tomu si lze objednat různé nášivky, jmenovky, sadu vysílaček do terénu nebo odolný outdoorový mobilní telefon.

Bezpečnost­ní složky se nyní o domobranu zajímají i proto, že původní extremisti­cká scéna s krajně radikálním­i názory se rozštěpila a například Národní domobrana se zevnitř rozpadla. Vznikly však nové spolky, které často chtějí namísto umírněného vedení přísnou vojenskou organizaci s jasně danou hierarchií.

Cíl: vlastní armáda

Podle šifrovanéh­o fóra je nyní po celé zemi pravidelně aktivních dvaašedesá­t buněk domobrany. Nejvíce – jedenáct – ve Středočesk­ém kraji, po deseti pak na severní Moravě a v Ústeckém kraji.

Aktivnější v minulosti už byla jen Národní domobrana, kterou vedla rada složená z proruské aktivistky Nely Liskové a bývalých vojáků Marka Obrtela a Františka Krejči. Ta se ale na přelomu roku rozpadla zevnitř a část lidí přešla právě do Zemské domobrany a podobných spolků.

Podle informací MF DNES někteří domobranci vypracoval­i koncepci, jak roztříštěn­ou síť buněk proměnit ve vojenskou hierarchis­tickou organizaci. S jediným cílem – postavit vlastní armádu.

Samotná rada pak ve svém prohlášení, které zaslala členům, hádky a spory potvrdila. Stejně jako existenci koncepce o tom, jak je potřeba zavést vojenskou jednotku s jasným velením.

„Skutečnou podstatou názorových střetů a pnutí byl především dlouhodobý nesouhlas některých domobranců se směřováním Národní domobrany a jejich odlišné představy o tom, jak by měla vypadat,“napsala v prohlášení, které má MF DNES k dispozici, rada domobrany.

„I uvnitř Národní domobrany byla řada lidí, která toužila po vojenské organizaci, vlastní soukromé armádě. Bála se ale zájmu kontrarozv­ědek a policie,“říká další člen Národní domobrany.

 ?? Foto: internet ?? Člen domobrany nacvičuje v lese střelbu.
Foto: internet Člen domobrany nacvičuje v lese střelbu.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Zemská domobrana ?? Na patrole Domobranci na snímku nahoře vyrážejí na obhlídku města. Na snímku dole se jeden z nich s lukem cvičí na boj proti uprchlíkům. Zemská domobrana má i své logo (vpravo).
Foto: Zemská domobrana Na patrole Domobranci na snímku nahoře vyrážejí na obhlídku města. Na snímku dole se jeden z nich s lukem cvičí na boj proti uprchlíkům. Zemská domobrana má i své logo (vpravo).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia