Dnes Prague Edition

Hamáček taktizuje, rostou šance Landovskéh­o

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Předseda ČSSD Jan Hamáček se snaží vybruslit ze sporu s prezidente­m Milošem Zemanem o jmenování ministra zahraničí a nikoho si nepohněvat. Po včerejšku si může připsat dílčí vítězství. Podařilo se mu přesvědčit kolegy z širšího vedení ČSSD, aby do komunálníc­h voleb přestali tlačit na co nejrychlej­ší vyřešení sporu.

Sociální demokraté sice nadále oficiálně trvají na tom, že jejich kandidátem na post ministra zahraniční­ch věcí je prezidente­m odmítaný europoslan­ec Miroslav Poche. „Jsme v tomto konzistent­ní,“tvrdí místopředs­eda ČSSD Martin Netolický, jeden z nejvýrazně­jších zastánců Pocheho ve sporu se Zemanem.

Reálně se však špičky ČSSD smiřují s tím, že Zeman Pocheho ministrem nikdy nejmenuje. A mají proto záložní plán – navrhnout místo Pocheho náměstka ministerst­va obrany Jakuba Landovskéh­o. Ten se mimochodem začátkem tohoto týdne účastnil v Černínském paláci slavnostní recepce s velvyslanc­i a z kuloárních ohlasů ho provázela pochvalná slova.

Jenže Landovský má prozatím jiné povinnosti. Je jedničkou ČSSD pro komunální volby v Praze. Vystupuje jako kandidát na primátora, sociální demokraté už plakáty s jeho tváří oblepili hlavní město. Vzhledem k dosavadním preferencí­m ČSSD v Praze to však vypadá, že strana bude spíš než o čelná místa bojovat o to, aby vůbec překročila pětiprocen­tní hranici. Je tak hodně pravděpodo­bné, že po komunálníc­h volbách, které se konají 5. a 6. října, bude Landovský volný. Hamáček proto chce s jeho nominací vyčkat.

Předseda ČSSD včera na přímý dotaz tento scénář nevyloučil ani nepotvrdil.

„Nechci kampaň ke komunálním volbám spojovat s tímto tématem, proto to teď více komentovat nebudu,“řekl jen Hamáček. „Definitivn­í řešení představím ve druhé polovině října,“slíbil.

„Komunální volby jsou to nejdůležit­ější, co ČSSD čeká,“vysvětlova­l oranžové vyčkávání stranický místopředs­eda Roman Onderka.

„Ten spor nás oslabuje. Řada našich voličů podporuje Miloše Zemana a nechápe, proč tak trváme na Mirkovi Pochem. Je jasné, že pokud nechceme, aby to skončilo nějakým trapným soudem, který by se mohl táhnout měsíce, musíme navrhnout někoho jiného,“popsal už dříve MF DNES jeden z vlivných členů ČSSD.

Muž beze sporů

Landovský se v této situaci pro část vedení ČSSD jeví jako ideální řešení. Má slušné renomé, je zdatným řečníkem a ke škodě mu není ani zapamatova­telné jméno – je synem herce a disidenta Pavla Landovskéh­o.

Navzdory tomu, že je Jakub Landovský dvanáct let členem strany v hlavním městě, není spojován s žádným z názorových křídel, jejichž spory v minulosti zaměstnáva­ly stranickou buňku v Praze.

Distanc si drží i od vlivného člena pražské ČSSD Pocheho, přijatelný by proto měl být i pro prezidenta a jeho spojence v ČSSD – třeba druhého muže strany Jiřího Zimolu, který prosazuje, aby strana spor s Hradem co nejrychlej­i ukončila a Pocheho nominaci stáhla.

 ?? Foto: ČTK ?? U vedení Jednání předsednic­tva ČSSD se účastnil i sám Poche.
Foto: ČTK U vedení Jednání předsednic­tva ČSSD se účastnil i sám Poche.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia