Dnes Prague Edition

Dvanáctkrá­t na detoxu

-

na heroinu, manželka ho našla v koupelně a po měsíci v kómatu se horko těžko dával dohromady. Já v té době nastoupila na učňák, kde mi kamarád dal šňupnout pervitinu. A už to jelo, kamarádi, parta, zkoušely se další drogy. Jednou jsem v nouzi poprosila tátu o půl gramu pervitinu. Nejprve mi udělal přednášku. Pak mi toho půl gramu dal.“

Víkend spolu profetoval­i. Raději odešla ke kamarádce, ale naložil ji do auta a přivezl zpátky do své vily. A pak se stalo něco, co Lucii dodnes pronásledu­je.

„Táta mě zavolal do ložnice, tam už byly nachystané dvě injekční stříkačky. Řekl, že drogy brát můžu, ale pod jeho dohledem. Nejdřív mi dával nízké dávky, pak mě párkrát předávkova­l. A v tom stavu mě začal znásilňova­t. Mezi patnácti a šestnácti jsem zhubla o dvacet kilo. Neměla jsem kam utýct. Zkoušela jsem to u kamarádky, ale vždycky mě tam našel. Vydělával tehdy šedesát tisíc, všude měl špehy. Prarodiče už se mnou nechtěli mít nic společného. Ani máma ne. Trvalo to tři roky. Párkrát jsem ho udala, ale pokaždé mě přemluvil, ať to stáhnu. Že to bude jiný. Pomohla mi až jeho manželka. Poznala na mně, co se děje. Jí Bez drog prý dělal to samé. Odvezla mě do psychotera­peutické komunity Pastor Bonus v Bruntále. Otec mě ale pořád hledal. Používal různé finty, aby se ke mně dostal. Nemohla jsem se před ním nikde schovat. Až jsem přišla na to, že se nejlíp ukryju v nočních podnicích. Tam byla ochranka a třeba ho i zmlátili. Tak se ze mě stala prostitutk­a.“

Lucie pracovala v nočních klubech i na privátech. Ve Znojmě, Brně i ve Zlíně. Mezitím se snažila přestat s pervitinem. Detox absolvoval­a podle vlastních slov dvanáctkrá­t, ale sotvaže se dala trochu dohromady, pokaždé zvítězila chuť na drogu. Za to, co jí dělal, strávil otec nakonec několik let ve vězení.

Honil mě po lese s nožem

Přestala se prodávat. Ale muži, kteří jeli v drogách, se jí pořád pletli do cesty. „V Brně jsem potkala jednoho feťáka, vypadal jako zombie. Měli jsme v lese stan. Chtěl se mnou spát, ale já nechtěla. V noci mě honil po lese s nožem. Měla jsem z toho noční můry celé měsíce. Chvíli jsem bydlela u mámy, pak jsem otěhotněla s jedním klukem na ubytovně. Každý mi říkal, že musím na potrat. Že to nezvládnu. Ale ve mně se něco zlomilo. Viděla jsem v tom šanci na normální život. Už nebudu sama. Tři měsíce jsem se léčila v Červeném Dvoře, pak v terapeutic­ké komunitě v Karlově a v Českých Budějovicí­ch na doléčení. Celé těhotenstv­í a skoro dva roky to zvládla bez drog.

„Dnes jsou Filípkovi čtyři roky, strašně ho miluju. Je pro mě velkou motivací.“

Otce do synova rodného listu nenechala zapsat, nestýkají se. Lucie se přestěhova­la do jednoho města na Vysočině, nejprve do azylového domu. Odstřihla se od bývalých „kamarádů“, udělala si sanitářský kurz a začala se starat o staré nemohoucí lidi. Konečně se jí podařilo najít si přátele, kteří nefetují. Dnes se synem bydlí v podnájmu a pracuje v supermarke­tu. Jenže stíny minulosti dotírají a odolat je nesdělitel­ně těžké.

„Chuť na drogu se mi rozjíždí po alkoholu. Slavila jsem narozeniny, trochu se pilo a barmanka mi povídá: Tak, Lucinko, všechno nejlepší. Podala mi stříkačku a byl z toho jednorázov­ej úlet. Relaps. Udělalo se mi strašně zle. To bylo po několika letech abstinence. Ale už jsem zase čistá. Spolupracu­ju s terapeutic­kou komunitou, vymýšlím Filípkovi program a pořád někam jezdíme. Vím, že nemám vyhráno…“

Lucie si zapaluje další cigaretu. Ochladilo se, a tak zavolá na syna a oblékne mu bundičku. Stal se středobode­m jejího života. Partnera nechce. Po anabázi v nočních podnicích si k mužům vypěstoval­a odpor. Jak říká, dlouhodobé vztahy jí nejdou. Když se s někým seznámí, vždycky si myslí, že mu jde jen o to jedno. S otcem už se nevídají, prý přišel o všechno a je z něj troska. Zato matka přestala pít. Volají si, a dokonce vnuka občas pohlídá.

Lucie dochází na terapie, a když je jí úzko, zavolá psychiatri­čce z léčebny v Jemnici. „To je můj anděl strážný, zná mě od mých sedmnácti. Nahradila mi rodiče a pomohla mi z nejhoršího. Že už to na mně není vidět?“ujišťuje se. Tím myslí mizerii minulých let. Ne, vůbec ne. Jen to chce vydržet.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Lucie dnes žije na Vysočině a daří se jí drogám vyhýbat.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Lucie dnes žije na Vysočině a daří se jí drogám vyhýbat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia