Dnes Prague Edition

Indie dohání velmoci: Náš kosmonaut poletí už brzy

Jen tři světové mocnosti – Rusko, USA a Čína – vyslaly vlastními silami do vesmíru člověka. Brzy je má napodobit Indie. Tvrdí, že to dokáže.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

DILLÍ S tím, jak se blíží klíčové parlamentn­í volby (jaro 2019), vypouští indický premiér Naréndra Módí na voliče jeden těžkotonáž­ní kalibr za druhým.

Nejprve přišel se zásadní zdravotní reformou, z níž prý budou profitovat úplně všichni, nedávno se ve veřejném projevu pochlubil, že jeho země zahájí svou první misi do vesmíru s lidskou posádkou, a to nejpozději v roce 2022.

Pokud se to podaří, byl by to úspěch jako hrom.

Triumf by významně posílil prestiž Indie jako rychle se rozvíjejíc­í země, která už nechce ani v rámci globální politiky hrát druhé housle.

Přesně vzato, Indie už svého prvního kosmonauta má. V roce 1984 se jím stal Rákeš Šarma. Ten se však do vesmíru dostal na palubě sovětské kosmické lodi Sojuz T-11. Vynést člověka do kosmu vlastními silami, vlastní raketou a ve vlastním kosmickém modulu, to je úplně jiná káva. Takový počin leží o mnoho úrovní výš.

Je na tak náročnou technickou operaci druhá nejlidnatě­jší země planety připravena? Není to od Naréndry Módího jen prázdné předvolebn­í chvástání?

Vědci z Indické kosmické agentury (ISRO), která zastřešuje indické vesmírné ambice ze svého sídla v Bengalúru, spočítali, že ke splnění smělé výzvy budou potřebovat 1,28 miliardy dolarů. „Mají je mít,“nechal se slyšet premiér Módí. „Potom jsme schopni vyslat našeho kosmonauta nejpozději do čtyřiceti měsíců,“reagoval Kailasavad­ivoo Sivan, význačný kosmický vědec a šéf ISRO.

Vyletělo 200 slonů

Podle zahraniční­ch expertů existuje celá řada důvodů pro to věřit, že Indové nijak nepřeháněj­í.

Kvalitní raketu už mají. Dokonce takovou, již jim ostatní mohou závidět. Odborníci ji znají pod zkratkou GSLV Mk3. Když tato mohutná raketa „o váze 200 slonů“loni poprvé úspěšně vzlétla ze základny Šríharikót­a v Bengálském zálivu, indická média euforicky psala o „velkém dnu pro Indii“. Dokáže prý vynést na oběžnou dráhu deset tun – to je podle odborníků více než dostatečné.

Indie má na svém kontě i další nezanedbat­elné kosmické úspěchy. Například už v roce 2013 vyslala k Marsu vlastní průzkumnou sondu Mangalján.

O dva roky později vzbudil celosvětov­ou pozornost další vydařený experiment – z kosmodromu Šríharikót­a byla do výšky 126 kilometrů vynesena experiment­ální návratová kabina CARE, která následně úspěšně přistála v Bengálském zálivu. Zatím se samozřejmě jednalo o test bez posádky, podle expertů to však byl nesmírně důležitý krok. Právě on totiž potvrdil, že start indického kosmonauta není utopií.

Indie rovněž vyvíjí vlastní kosmický raketoplán pojmenovan­ý Avatar. Podle plánů by měl vzlétnout zhruba v roce 2025.

Jediným palčivým problémem, který země pociťuje, je to, že nemá patřičné zkušenosti s praktickým výcvikem kosmonautů. „V tomto ohledu se chceme obrátit na jiné agentury,“řekl pro stanici BBC vědec Kailasavad­ivoo Sivan.

Indičtí komentátoř­i tvrdí, že ISRO vždy v minulosti naplnila výzvy, které před ní stály. „Ani nyní si nemůžeme dovolit selhat. Sleduje nás celý svět,“dodává Sivan.

 ?? Foto: archiv ?? Staroindic­ký „kosmonaut“Už staroindic­ké eposy popisovaly létající stroje, vimány.
Foto: archiv Staroindic­ký „kosmonaut“Už staroindic­ké eposy popisovaly létající stroje, vimány.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia