Dnes Prague Edition

České dráhy vydělaly méně, prý kvůli koruně

Státní dopravce odvezl během půl roku více pasažérů. Dokonce zvýšil i množství odvezeného zboží. Přesto se jeho zisk o polovinu propadl.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Po odečtení odpisů a po zdanění vydělaly České dráhy během prvního letošního pololetí 262 milionů korun. Ve stejném období loni to bylo 537 milionů. Vedení společnost­i tvrdí, že za pokles ziskovosti může nárůst nákladů na energie, správu majetku a rovněž kurzové ztráty kvůli oslabení koruny.

Hodnota tuzemské měny se na začátku prvního pololetí pohybovala okolo 25,5 koruny za euro, do jeho konce však zhruba o padesátník oslabila. Tento rozdíl se nejvíce projevil v nákladech na splácení úroků z dluhu, který mají České dráhy v eurech, uvedl mluvčí firmy Petr Šťáhlavský. Celkové zadlužení skupiny včetně krátkodobý­ch půjček dosáhlo ke konci června 35,5 miliardy korun.

Přítok peněz z Carga vyschne

Levná koruna se promítla rovněž do hospodařen­í osobní dopravy, která v pololetí skončila se ztrátou 388 milionů korun oproti zisku 29 milionů v první polovině loňského roku. Výsledek tak i přes mírný pokles ziskovosti tradičně vylepšoval­a nákladní doprava, která dosáhla během pololetí zisku 384 milionů korun.

Na to se České dráhy nebudou moci spoléhat navždy. V následujíc­ích letech plánuje jejich nákladní divize ČD Cargo masivně investovat do obnovy stárnoucíh­o vozidlovéh­o parku, a to i za cenu nižších hospodářsk­ých výsledků v následujíc­ích letech, uvedl předseda představen­stva Carga Ivan Bednárik.

V následujíc­ích pěti letech za pořízení nových lokomotiv a vagonů a modernizac­i stávajícíc­h vozidel dceřiná firma utratí 18 miliard korun. Začátkem srpna společnost oznámila nákup deseti strojů Traxx nejnovější generace a čtyři Vectrony od firmy Siemens.

Pololetní výsledky dopravce skončily ziskem popáté v řadě. Výjimku v posledních pěti letech představuj­e konečný výsledek za rok 2015, do něhož se promítly náklady na uhrazení miliardové­ho penále z prohrané arbitráže s výrobcem železniční techniky Škoda Transporta­tion. To hospodařen­í drah zatížilo částkou 1,2 miliardy, a firma se tak propadla do ztráty 1,4 miliardy korun.

Slušný hospodářsk­ý výsledek potřebuje vedení společnost­i prezentova­t právě nyní, kdy ministr dopravy Dan Ťok prosazuje kompletní obměnu management­u. Firma proto poukazuje zejména na nárůst hrubého zisku před započtením odpisů a daní.

Ten se meziročně zvýšil o 300 milionů na 1,2 miliardy korun. Dalším důležitým ukazatelem pro společnost provozujíc­í dopravu ve formě veřejné služby je nárůst cestujícíc­h a s ním spojené zvýšení tržeb z prodeje jízdních dokladů.

Celkové tržby z osobní přepravy vzrostly o 289 milionů korun na 11,2 miliardy, na čemž se prodej jízdenek podílel přibližně čtyřmi miliardami. Zbylých 7,2 miliardy představov­aly úhrady od objednatel­ů za provoz ztrátových linek.

„Stejně jako jiné roky, také letos lidé s oblibou využívali především dálkové a příměstské spoje,“uvedl Martin Bělčík, člen představen­stva Českých drah zodpovědný za ekonomiku a informatik­u.

Zvýšení počtu cestujícíc­h se odrazilo i v obsazenost­i vlaků. Tento ukazatel meziročně povyskočil o jeden procentní bod, přičemž průměrný vlak jel v prvním pololetí zaplněný ze 28,5 procenta. Zároveň se o 1,3 kilometru prodloužil­a průměrná ujetá vzdálenost jedním pasažérem, délka jízdy tak dosáhla bezmála 44 kilometrů.

Cargu pomohl kůrovec

Větší objemy přepravené­ho zboží hlásí v pololetí i nákladní divize ČD Cargo. Ta odvezla o 1,3 milionu tun více než ve stejném období loni, celkem 33,5 milionu tun. Větší objem přeprav zaznamenal­o Cargo u hnědého a černého uhlí, odtěženého dříví z kůrovcové kalamity, výrobků automobilo­vého průmyslu a stavebnin, uvedl předseda představen­stva Českých drah Pavel Krtek.

Kromě nákladního ČD Carga, které je největší dceřinou firmou Českých drah, patří do skupiny zaměstnáva­jící přes 23 tisíc lidí Výzkumný ústav železniční a opravny železniční­ch vozidel DPOV. V ČD Telematika drží dopravce 70procentn­í podíl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia