Dnes Prague Edition

Čínské soláry mohou od září do Unie bez omezení

-

BRUSEL Prodej solárních panelů z Číny nebude od 3. září omezovat v Evropské unii žádné obchodní opatření. Rozhodla o tom Evropská komise, která koordinuje obchodní politiku Unie.

Podle dosavadníc­h pravidel mohli čínští výrobci prodávat solární panely a články v Evropě bez cel, pokud tak činili nejméně za stanovenou minimální cenu. Ta se však postupně snižovala. Pokud prodávali za menší než stanovenou cenu, byla na dovoz těchto produktů uvalena cla až 64,9 procenta.

Unie musela najít rovnováhu mezi zájmy svých výrobců, kteří se báli o své zisky, a mezi zájmy těch, kteří fotovoltai­cké panely dovážejí a instalují a chtějí, aby náklady na výrobu solární energie byly co nejnižší. Rovněž se obávala odpovědi Pekingu vzhledem k tomu, že obě strany se kvůli této záležitost­i v roce 2013 ocitly na pokraji obchodní války.

Unie tehdy poprvé zavedla antidumpin­gová a antisubven­ční opatření na čínské solární panely a fotovoltai­cké články. Loni v březnu je prodloužil­a o 18 měsíců, nicméně zároveň naznačila, že by je poté mohla ukončit, napsala agentura Reuters.

Skupina evropských producentů solárních panelů EU ProSun, která podala stížnost na levný dovoz z Číny v roce 2012, se však domnívá, že stále existují dobré důvody k tomu, aby opatření nadále platila.

SolarPower Europe, která zastupuje skupiny v solárním odvětví, které s cly nesouhlasí, naopak upozorňova­la na studie komise a konzultačn­í firmy EY, které naznačují, že pokud budou opatření odstraněna, poptávka může vzrůst až o třicet procent. Mohlo by tak údajně vzniknout až 45 tisíc pracovních míst. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia