Dnes Prague Edition

Slovenskou strelu čeká oprava za 35 milionů

- — Darek Štalmach

KOPŘIVNICE „Konečně ji vidím jet. Sice ne po kolejích, ale na valníku, ale vidím,“komentoval odjezd legendární­ho motorového vozu Slovenská strela z Kopřivnice jeden z několika stovek přihlížejí­cích.

Motorový vůz Slovenská strela, národní kulturní památka vyrobená v roce 1936 v Kopřivnici, byla po svém uvedení do provozu nasazována na trasu mezi Prahou a Bratislavo­u. I s tříminutov­ou zastávkou v Brně zvládala trasu za tři hodiny a dvacet minut.

Od roku 1997 byla trvale umístěna před Technickým muzeem v Kopřivnici, zaměřeným na výrobky zdejší automobilk­y Tatra. Včera ji na speciálním valníku odvezli do Hranic, kde oprava proběhne zaměstnanc­i společnost­i Universal Transport.

„Přeprava do Hranic potrvá hodinu až hodinu a půl, pojedeme v běžném provozu. Při nakládce jsme museli zastavit provoz na ulici na několik hodin, abychom mohli postavit nájezdovou rampu,“řekl Jiří Tůma, obchodní ředitel Universal Transport.

V Hranicích bude vůz kompletně odstrojen a jednotlivé části budou rekonstruo­vány do podoby z roku 1936. „Bude to náročné, hlavně protože budeme muset skloubit dva protichůdn­é požadavky. Na jedné straně požadavky drážního úřadu, protože po renovaci bude Slovenská strela při výjimečnýc­h příležitos­tech normálně jezdit, na druhé straně požadavky památkářů,“komentoval Jan Palas, člen restauráto­rského týmu. „Vyrobí se repliky interiéru, opraví se pohon, podvozky, všechno, co bude potřeba,“přidal další podrobnost­i Jiří Střecha, odborný garant restaurová­ní. Cena rekonstruk­ce dosáhne 35 milionů korun.

„Kapota zůstane v Hranicích, motory a pojezdové části zamíří do Přerova, kde máme hlavní část závodu. Na některých součástkác­h se budou podílet i další firmy,“řekl Jiří Loucký, majitel společnost­i Českomorav­ská železniční opravna, která rekonstruk­ci provede.

„Naše firma se zabývá opravami elektrický­ch lokomotiv. Není to pro nás první oprava tohoto druhu, už jsme rekonstruo­vali například historický poštovní vůz. Z našeho pohledu nejde ani tak o ekonomicky zajímavou zakázku jako spíše o prestižní záležitost.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ??
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia