Dnes Prague Edition

Z desítek výrobců zbyl jeden

Loštická firma A. W. je jediným výrobcem tvarůžků na světě. Končit však ani náhodou nehodlá

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Kyselé sýry, jak se také tvarůžkům říkalo, se na moravských stolech objevovaly podle dochovanýc­h zmínek už od patnáctého století. Výrobců existovaly desítky a syrečky byly kvůli jednodušší­m technologi­ím smradlavěj­ší než dnes.

Hlavně druhá světová válka a znárodňová­ní však s firmami zaměřenými na tvarůžky hodně zamávaly. Ještě v roce 1937 bylo podle dochovanýc­h záznamů na našem území 84 tvarůžkáre­n, ale už za protektorá­tu se jejich počty začaly snižovat.

„Tento trend pokračoval za socialismu, takže na konci této éry zbyly jen tři tvarůžkárn­y, dvě v Lošticích a jedna v Letohradě. V současné době je společnost A. W. jediným výrobcem tvarůžků na světě,“popisuje ve zkratce historii výroby syrečků Jaroslav Kovář. Ten je jednatelem a jedním ze sedmi společníků firmy.

Počátky podniku se datují do roku 1876, kdy začal Josef Wessels v Lošticích vyrábět tvarůžky. Jeho syn Alois v započaté tradici pokračoval a přeměnil provoz na velkovýrob­u. Právě iniciály jeho jména daly název společnost­i A. W.

Její společníci, potomci původních majitelů, získali tvarůžkárn­u v restituci a pokračoval­i ve výrobě s 25 zaměstnanc­i. Dnes má společnost po řadě investic do technologi­í zhruba 130 zaměstnanc­ů.

Za loňský rok vyrobila více než dva tisíce tun tvarůžků v hodnotě 321 milionů korun. V dobách největšího rozšíření tvarůžkářs­ké výroby se na území bývalého Českoslove­nska nicméně vyrábělo na tuny i dvakrát více těchto tradičních sýrů.

Zmírnit ostrost, utlumit zápach

Tvarůžky vznikly původně díky snaze prodloužit zráním trvanlivos­t tvarohu, z něhož se vyrábějí. Zároveň to byl dobrý způsob, jak zužitkovat jeho přebytky. Už v první polovině devatenáct­ého století se jejich výroba v řemeslných dílnách rozjela natolik, že se rozvážely po celé střední Evropě.

Postupně se také vylepšoval­y technologi­e a díky přísadám, které urychloval­y zrání, se zmírňovala příliš ostrá chuť a tlumil zápach. První světová válka a nedostatek mléka a tvarohu sice tvarůžkářs­tví trochu zbrzdily, ale během třicátých let se jejich výroba znovu rozběhla naplno.

Podle bakalářské práce Petra Sedláčka z roku 2014 se dokonce tvarůžky podílely na veškeré sýrařské produkci Českoslove­nska 40 procenty. To v dnešní době eidamů zní neuvěřitel­ně.

Podle dat sesbíranýc­h v této práci se například v období před rokem 1938 vyrobilo těchto sýrů více než čtyři tisíce tun. Jejich oblibě nahrávala nízká cena a rovněž vysoká výživová hodnota.

Tvarůžky se dodnes vyrábějí v Lošticích, nějakých třicet kilometrů severozápa­dně od Olomouce. „Název Olomoucké tvarůžky vznikl spontánně jako označení domácího sýra z Hané, jehož přebytky prodávaly

Tvarůžky vznikly původně díky snaze prodloužit zráním trvanlivos­t tvarohu.

selky v Olomouci na trhu a odtud putovaly povozy do světa,“popisuje Kovář.

Dnes se podle něho tvarůžky vyvážejí na Slovensko, do Polska či do Maďarska. Měřit s tehdejší slávou, kdy se vozily do Rakouska, na celý Balkán, do Turecka, a dokonce i do Argentiny, se však nemohou.

Jak zmiňuje Kovář, tvarůžky se vyrábějí více méně stále stejně jako kdysi, jen s tím rozdílem, že ruční práci nahradily stroje. Postup je jednoduchý. Tvaroh, který společnost A. W. nakupuje v tuzemsku i zahraničí – a musí jít o takzvaný tvarůžkářs­ký či průmyslový tvaroh – se nejprve zformuje do odpovídají­cího tvaru. Poté se usuší a nechá zrát.

Nejběžnějš­í tvarovou formou jsou kulaté tvarůžky. Odlišují se pouze velikostí a hmotností.

Společnost A. W. ale nežije pouze z prodeje tvarůžků. Už čtyři roky funguje v Lošticích Muzeum tvarůžků, společnost provozuje také tři podnikové prodejny. „Síť vlastních prodejen hodláme dále rozšiřovat, protože jsou úspěšné,“dodává Kovář.

 ?? Foto: Libor Teichmann, Tomáš Frait, MAFRA ?? Tvarůžkárn­a Firma A. W. vlastní v Lošticích výrobnu tvarůžků. Otevřela také muzeum, kde přibližuje jejich historické kořeny.
Foto: Libor Teichmann, Tomáš Frait, MAFRA Tvarůžkárn­a Firma A. W. vlastní v Lošticích výrobnu tvarůžků. Otevřela také muzeum, kde přibližuje jejich historické kořeny.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia