Dnes Prague Edition

Skřivánek na zabití

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Skřivan, kterého jsem na jaře a v létě vídal, jak se za hlasitého zpěvu třepotá nad polem, již brzo zamíří kamsi do Francie anebo přes Francii na Pyrenejský poloostrov. Budu mu držet palce.

Právě Francie je zemí, kde dochází doslova k masakrům některých druhů tažných ptáků, mezi nimi i skřivana polního. A to legálně!

Zní to neuvěřitel­ně, ale země, jež se pyšní svou kulturnost­í, má i v 21. století zákony, které byly u nás nemyslitel­né již před více než sto lety. Francie dodnes umožňuje lov 64 druhů ptáků, zatímco jinde v Evropské unii jde o 14 druhů. A mezi lovnými druhy se v „kulturní“Francii nalézá i skřivan polní.

Zhruba před měsícem byl zveřejněn návrh kvót na „tradiční“lov skřivanů ve třech departemen­tech na jihozápadě země. Podle něj by kromě 180 000 skřivanů pobitých „moderně“brokovnice­mi mělo být umožněno pochytat až 370 000 skřivanů „tradičně“do sítí a sklopců. To jsou neuvěřitel­ná čísla!

Francouzšt­í lovci uvádějí, že stejně jako loni, kdy „tradičními způsoby“ulovili „jen“něco přes sto tisíc skřivanů, ani v této sezoně kvóty nevyčerpaj­í. Ve skutečnost­i však nejsou obhajiteln­é žádné kvóty. Lov skřivanů polních je naprosto nepřijatel­ný nejen z etického hlediska, ale i proto, že jich v Evropě vinou zemědělské politiky výrazně ubylo a nadále ubývá.

Jenže jde o politiku. Lovci představuj­í značný počet hlasů a nynější prezident Emmanuel Macron jim proto pozorně naslouchá. Třeba zrovna pozítří se v Elysejském paláci bude konat schůzka k reformě lovu. Tato Macronova reforma má spočívat mj. v tom, že poplatek za lovecké licence sníží na polovinu… Není tak nepravděpo­dobné, že skřivana, kterého jsem zmínil v úvodu, kvůli francouzsk­é „tradici“a hlasům pro tamní politiky už neuvidím. Štve mě dost věcí, ale tohle barbarství mám na jedné z nejvyšších příček.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia