Dnes Prague Edition

Polibek smrti usmíření s Íránem

Donald Trump jednostran­ně zrušil jadernou dohodu s Íránem a myslel si, že ho dokáže přimět k podepsání nevýhodněj­šího dokumentu. Jenže narazil a dosáhl jen toho, že se USA ještě více vzdálily Evropské unii.

- Pavel P. Kopecký publicista

Donald Trump přišel do politiky politikou nepolíben. Kdežto „vášnivý vztah“prožívá po desítky let s velkopodni­káním po celém světě. S byznysem má tudíž nepřeberné zkušenosti, a to má zase důsledky pro stávající americkou (zahraniční) politiku. Nepotrpí si na diplomatic­ké finesy či opatrná gesta v mezinárodn­ích vztazích. Svoje odborné zázemí mění s hravostí, hlavně aby bylo v souladu se samorostlý­m nazíráním. Čímž se prostor pro rozmáchlé ignorování kulturně-historický­ch zkušeností jeho partnerů či soků násobí.

Coby standardní nástroj zahraniční politiky si Trump oblíbil hospodářsk­é sankce. Nasazuje je vůči kdekomu. Nejpozoruh­odněji jimi postihl nás, mnohaleté evropské spojence; ve sjednocová­ní Unie inspirovan­é unií americkou. Nově znamenáme spíše nepohodlný bezpečnost­ní přívažek či ekonomické konkurenty. Samorostlý prezident Trump tím bezradnou Evropu po letech tajeného transatlan­tického napětí hodil – jako převozník svého syna – rovnou na hlubinu. A plav…

S relativním prospěchem pro sycení vlastního narcismu nasadil Trump zostřené ekonomické (a jiné) sankce také proti „kimovskému“Pchjongjan­gu. Byť muselo být i slepým a hluchým, s výjimkou některých nadšenecký­ch žurnalistů, předem jasné, že KLDR na nukleární bojové prostředky nerezignuj­e.

Kdo se však hospodářsk­é války Washington­u již z principu nelekne, je Íránská islámská republika. Tady padla kosa na kámen. Jednak je Teherán ve všech aspektech jiná váhová kategorie než severokore­jská diktatura, jednak se pevně drží vlastních tradic. Jejich dodržování mu může poškodit národní hospodářst­ví anebo zvýšit určité domácí napnelismy. Ale nikomu a ničemu neumožní, aby teokracie „ztratila tvář“. Ani skrze konflikt tváří v tvář největší jaderné mocnosti.

Představit­elé evropských států onen rys zjevně chápou a stejně tak nahlížejí jeho široké bezpečnost­ně-ekonomické souvislost­i. Funkcionář­i EU si totiž vybavují, v jaké vyjednávac­í náladě se uskutečnil­o vídeňské rokování o íránské jaderné dohodě. Pročež se snaží, seč mohou, aby zachránili, co se ještě zachránit dá. Lobbují za udržení života Trumpem znegované mnohostran­né úmluvy, ba poskytují Teheránu jakési finanční odškodnění. Z čehož jen tak mimochodem mezi řádky čteme, že s Bílým domem není rozumná řeč. Že se od sebe s EU vzdalují.

Hrdost doopravdy patří k základním rysům íránské zahraniční politiky. Ergo Američanov­a představa, že by dotyčný regionální aktér (ač po vyvinutí nemalého nátlaku) ustoupil ve prospěch nevýhodněj­ší smlouvy, je hrubě iracionáln­í.

Pro hlubší pochopení věci musíme jít do minulosti. Neprojevov­áním nacionalis­tické sebeúcty vůči USA si k pádu a exilu „dopomohl“Rezá šáh Pahlaví. Jeho svržení znamenalo konec dynastie, pročež zásadní odpor ke zrušené monarchii náleží k hodnotovým pilířům šíitské republiky.

Ta hned zpočátku ponížila zaoceánsko­u supervelmo­c, když jí „na oplátku“obsadila ambasádu a uvězněné diplomaty propustila až po dlouhých čtyři sta čtyřiceti čtyřech dnech.

Potupu dosavadníh­o velmocensk­ého patrona, onehdy připomenut­ou úspěšným filmem Argo, v mezičase ještě znásobil propadák osvobozova­cí akce Orlí dráp.

Nechuť k poklonková­ní vyhnaného autoritáře stvořila též zajímavý paradox íránské historické paměti. V přísně islámském prostředí požívá úcty památka sekulárníh­o premiéra Muhammada Mosaddeka (1882–1967). V padesátých letech minulého století úspěšného nepřítele Rezy Pahlavího. Stoupence nezávisléh­o, sebejistéh­o Íránu, jehož znárodňová­ní ropného průmyslu přimělo Američany s Brity k efektivní podvratné operaci Ajax. Radikální rozchod republikán­ských ajatolláhů s dosavadním­i spojenci (frustrovan­ými navíc čerstvou porážkou ve Vietnamu) se vzápětí po roce 1979 přenesl do otevřené války se Saddámem Husajnem, jenž se pokusil využít sousedova revolučníh­o oslabení.

Dostalo se mu za to přímé podpory významných států Západu. Ať pro zvrat záhy patové zákopové války udělal, co udělal. Pikantní je, že když byl irácký autoritář bývalými spojenci následně odstraněn, stalo se „Meziříčí“eldorádem íránských mocenských zájmů.

Ani další fáze poměru mezi Íránem a Spojenými státy nebyly v zásadě jiné. Stačí si vzpomenout na vyhrožován­í George W. Bushe vojenským vpádem anebo postupně končící „náhradní“válku v Sýrii.

Barack Obama se stal prvním, kdo se pokusil o průlom v permanentn­ě napjatých vztazích, a vznikla Trumpem tolik kritizovan­á smlouva. Anulování podpisu supervelmo­ci je tudíž katastrofa.

Íránští stoupenci smlouvy, včetně prezidenta Rúháního, jsou na domácí půdě napadáni, že naivně uvěřili tradičnímu nepříteli jejich originální­ho zřízení. Pokud nechtějí riskovat konec vlastních politickýc­h kariér, nemohou si dovolit jakoukoli „nadbytečno­u“vstřícnost.

V neústupném postoji se Íránská islámská republika může opřít o pomoc členů BRICS, tedy Ruska, Číny, Brazílie, Indie a Jižní Afriky, ale nyní také, dosti netradičně, o zájmy Bruselu. Rovněž to je důsledek bizarních změn v americké zahraniční politice, jež jsou vlastně polibkem smrti možnostem usmíření.

Kdo se hospodářsk­é války Washington­u z principu nelekne, je Íránská islámská republika.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia