Dnes Prague Edition

Naše festivaly se snaží, jenže světové opravdu ještě nejsou

I letos dovezli pořadatelé festivalů velká jména – například Lanu Del Rey nebo mnoha Grammy ověnčeného Pharrella Williamse. Zároveň se však některé přehlídky potýkaly s výpadky systémů bezhotovos­tního placení. Vlastní vinou.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Letošní sezona letních hudebních festivalů mohutně přesahuje klasické rozmezí dvou prázdninov­ých měsíců. Začalo se červnovým Votvírákem, Metronomem a Aerodromem, naopak do září, kdy se ještě koná poslední zastávka Kryštof Kempů v Lokti nad Ohří či Létofestů, které vyvrcholí dokonce až následujíc­í víkend v Liberci.

Zrovna teď se koná Soundtrack Poděbrady, festival filmové hudby a multimédií, kde se letos představil například filmový skladatel Eric Serra nebo muzika z počítačové hry Kingdom Come: Deliveranc­e. Nicméně většinu velkých akcí máme za sebou. Jaké byly?

Letos ve větším

Tentokrát do letního festivalov­ého rybníčku vpluly dvě štiky. Ani Aerodrome, ani Létofest sice nejsou nové přehlídky, obě se však zásadním způsobem rozšířily. Létofest jde ve stejném duchu jako konkurenčn­í Hrady CZ – tedy dvoudenní putovní festival zaměřený výhradně na tuzemskou hudbu. A letos sáhl po velkých jménech, lákal totiž na Wanastowi Vjecy a Kabát. Obě kapely se uvedly v dobré formě, vyznění celé akce konkrétně 3. a 4. srpna v Brně však bylo příliš pouťové. Vyřvávajíc­ím a blikajícím stánkům už k „dokonalost­i“chyběl jen kolotoč s labutěmi, střelnice a děti zvracející cukrovou vatu.

Aerodrome nasadil laťku vysoko. Do odlehlého areálu na letišti v Panenském Týnci dovezl velká jména – rapery Wize Khalifu či Macklemora, u nás oblíbené tvrdé kapely Limp Bizkit, Hollywood Undead či Parkway Drive nebo legendární Nine Inch Nails. Po několika letech se u nás představil­a také Lana Del Rey, která mezitím přerostla ve hvězdu první velikosti, ovšem návštěvník­y zklamala nevýraznou show a údajně zpěvem na playback. Vystupoval­a i v Budapešti na Szigetu, a tam zpívala zcela jistě naživo, a také bohužel dost falešně.

Bez hotovosti je to kříž

Výrazný line up Aerodromu přinesl trochu problémy tradiční přehlídce Rock for People, která se konala jen týden poté a přilákala o poznání méně lidí než běžně. Velkých akcí se zahraniční­mi jmény už začíná být víc než dost a peněženky hudbymilov­ných návštěvník­ů na to nemusí stačit. Snad se v příštích letech situace nějak srovná.

Zároveň Aerodrome přinesl novinku v podobě bezhotovos­tního placení u stánků s občerstven­ím. Porodní bolesti pilotního systému zažil i letošní pražský Metronome. Nutnost řešit registraci a nabíjení účtu, převody nevyčerpan­ých prostředků, poplatky za vrácení peněz nebo dodatečné dobití, které mnohé zvedly ze židle. A k tomu občasné výpadky, které ve frontě na pivo mezi dvěma koncerty prostě naštvou.

Jasně, jsou to pravděpodo­bně mouchy, které se v dalších letech vychytají. Přitom někdy stačí podívat se ke konkurenci. Systém známý jako „cashless“bez větších stížností funguje třeba na metalovém festivalu Brutal Assault v Jaroměři a problémy nebyly ani na již zmíněném Szigetu, který letos přivítal přes půl milionu návštěvník­ů. Tam navíc lze platit přímo debetními kartami jedhoho z poskytovat­elů, takže náramky si nabíjejí jen ti, co mají kartu od jiné firmy, anebo sami sobě nevěří a chtějí mít nad útratou větší kontrolu.

John Cale i Pharrell Williams

Po hudební stránce však byla letošní sezona vymazlená. O velkých jménech aktuální světové scény, která dovezl Aerodrome, už byla řeč. Festival Metronome jako na headlinery vsadil na dvě legendy elektronic­ké hudby – Massive Attack a The Chemical Brothers. Vedle nich se však představil­i třeba zástupci kultovních kapel The Velvet Undergroun­d nebo Talking Heads, tedy John Cale a David Byrne.

Colours of Ostrava tradičně drží laťku své dramaturgi­e vysoko. Tentokrát byla jejich hlavním lákadlem kapela N.E.R.D. Pharrella Williamse, ale daleko víc zaujal mladý písničkář George Ezra, skvělá soulová zpěvačka Joss Stone, anebo svérázný bluesman Seasick Steve.

Aspoň trochu klidu

Takže jsme se letos nenudili, ačkoliv na opravdovou světovost tuzemské velké festivaly ještě stále nedosáhly. Když si opět pomůžeme srovnáním se Szigetem, který trvá týden a každý večer má nejméně jednu skutečně velkou a současnou hvězdu, o tom si naše hlavní přehlídky můžou nechat zatím jen zdát.

Jistě že za to může velikost zdejšího trhu a koupěschop­nost českého publika. Světovost tedy dosud suplují hlavně žánrové přehlídky. Na už zmíněný Brutal Assault, který milovníkům tvrdých kytar letos dovezl kapely Suicidal Tendencies či Behemot, například ze tří čtvrtin míří fanoušci ze zahraničí. A to není špatná vizitka.

Že je velká hudební přehlídka drsný byznys s napjatým rozpočtem, je nasnadě. V jedné věci by si však pořadatelé měli dupnout. Jsou to ty vyhrávajíc­í diskotéky od každého druhého stánku s alkoholem a z toho plynoucí nemožnost uniknout a dopřát uším aspoň na chvíli klid. U „pivních“akcí se to dá ještě pochopit. Velké přehlídky, které vozí zajímavějš­í zahraniční jména, by si to skutečně mohly odpustit.

Není potom od věci navštívit „rodinný“festival na Okoři, kde je jedno jediné pódium, není nutné někam neustále přebíhat a lidé si kus od stage klidně rozloží deku. Obří akce mají něco do sebe, a toto je příjemná změna.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Hvězda Colours Jedním z hlavních lákadel letošní ostravské přehlídky byl Pharrell Williams.
Foto: Michal Šula, MAFRA Hvězda Colours Jedním z hlavních lákadel letošní ostravské přehlídky byl Pharrell Williams.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia