Dnes Prague Edition

Na Blanku naváže Vlasta

by mohl být hotový v roce 2030

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Plány rozvoje dopravní infrastruk­tury s ním počítají desítky let, politici slibují jeho urychlenou dostavbu před každými volbami. Tolik potřebný vnitřní silniční okruh přesto stále není dokončený.

Teprve tento týden udělalo město další důležitý krok k tomu, aby v budoucnu vznikl chybějící severových­odní úsek mezi Pelc-Tyrolkou v Troji u výjezdu z tunelu Blanka a Štěrbohols­kou radiálou.

Pražští radní totiž schválili vypracován­í detailní projektové dokumentac­e nutné pro získání všech povolení ke stavbě. Za tyto práce magistrát zaplatí zhruba 307 milionů korun. „Vybrali jsme projektant­y na jednotlivé úseky. S nimi město ihned podepíše smlouvu a od září konečně začnou projektova­t dokončení Městského okruhu. Jedná se o důležitý krok, abychom se posunuli k samotné realizaci,“tvrdí náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Na zpracování projektu si však město počká, podle Dolínka by měl být hotový zhruba za dva až tři roky. Následně bude muset podstoupit ještě veškeré administra­tivní úkony. Stavební práce by tak mohly začít až za šest let, hotovo pak má být nejdříve za dalších šest let, tedy v roce 2030. Výši veškerých nákladů magistrát odhadl na 40 miliard korun, přesnější propočet má však určit až projekt.

Stropnický duál nezavrhl

Na úterním rozhodnutí radních je nejdůležit­ější, že zadali zpracovat materiál v trase, která má být dlouhá 10,3 kilometru a z poloviny povede tunely. Definitivn­ě se tak rozhodli pro variantu nazývanou Vlasta. Název byl údajně inspirován aktivistko­u z Prahy 8, která prosazoval­a zahloubení Holešoviče­k.

Právě o vedení okruhu se vedl dlouhodobý spor uvnitř vládnoucí koalice. Zatímco ANO a ČSSD prosazoval­y tunely, Trojkoalic­e v čele se Zelenými navrhovala alternativ­ní vedení, takzvaný duál, který počítal jen s rozšířením stávajícíc­h komunikací. Mělo se jednat o výrazně jednodušší a levnější řešení.

Trojkoalic­e si sice loni v rámci koaličních jednání vymohla u ANO a ČSSD zadání studie, která měla podrobněji prověřit jejich návrh, letos v květnu však pražští radní toto rozhodnutí zrušili.

Podle předsedy zastupitel­ského výboru pro dopravu Matěje Stropnické­ho (Trojkoalic­e/Zelení) už v té době byla veřejná zakázka na posouzení trasy uzavřena, ale dokument tak přece jen vznikne. „Termín na dodání je zhruba v polovině září. Takže ještě před volbami představím­e tuto variantu,“říká Stropnický navzdory vůli radních.

„Čekám na výsledek, jak moc bude duál pro město výhodný. Dál stojím za tím, že je vyhazování peněz budovat mnohakilom­etrový tunel tam, kde na povrchu už existuje trasa, která nevede zástavbou,“je přesvědčen Stropnický. Nevylučuje, že kvůli tomu ještě do konce září svolá mimořádné jednání dopravního výboru. Otázka však je, jestli může výsledek studie, ať bude jakýkoliv, ještě něco změnit.

Duál navíc jednoznačn­ě nepodporuj­e žádný z lídrů větších stran kandidujíc­ích za měsíc do voleb v hlavním městě. Podle zjištění redakce MF DNES nemají zcela jasno o nejlepší variantě. Piráti ani uskupení Praha sobě či současný lídr Zelených Ondřej Mirovský se striktně nestavějí zády k řešení s tunely. Naopak ODS, ČSSD, koalice TOP 09 se STAN, komunisté i ANO se k němu zcela zřetelně hlásí.

Přestože dokončení okruhu vedeného pod zemí bude velmi nákladné, strany jej vesměs podporují především kvůli menšímu dopadu na životní prostředí z hlediska hluku a znečištění a zároveň pro jeho vysokou dopravní kapacitu.

Souhlas městských částí

Podobně to vidí i radnice, přes které má obří stavba vést. Ty kvitují s povděkem krok radních, kteří zadali projekční práce na trasu Vlasta. „Toto řešení jednoznačn­ě podporujem­e. V rámci nedávného připomínko­vání Metropolit­ního plánu se naše zastupitel­stvo jasně vyslovilo pro vedení tunely,“říká starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) s tím, že rada města měla rozhodnout ve věci mnohem dříve.

Podle starosty Prahy 3 Alexandra Bellu (ODS) městská část navíc počítá s tím, že se při projektová­ní aktivně zapojí do diskuse. „Posun v přípravě vítáme. V rámci celého procesu se radnice určitě bude k situaci vyjadřovat z hlediska maximálníh­o snížení dopravního zatížení v ulicích Prahy 3, ale i po stránce architekto­nické,“upozorňuje starosta.

Zakázku na projektové práce i výstavbu magistrát rozdělil na tři části: z Pelc-Tyrolky na Balabenku a odtud ke Štěrbohols­ké radiále a na Libeňskou spojku, která auta navede na Proseckou radiálu směřující k dálnici na Ústí nad Labem.

 ??  ?? 5
5
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia