Dnes Prague Edition

Ztráty dobré i zbytečné

Tým Sky tento týden dobrovolně odevzdal vedení a včera nedobrovol­ně zalehl

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Tvrdit, že tým Sky na Vueltě ve středu ztratil červený dres Michala Kwiatkowsk­ého, není právě nejvýstižn­ější formulace. Však také sami jezdci Sky tehdy říkali: Byl to taktický ústup z jedné malé bitvy v zájmu vyhrání dlouhé války.

Peloton se valí vyprahlými pláněmi Andalusie v etapách, jež nemají být klíčové, a šéfové Sky nestáli o to, aby se v 35 stupních jejich jezdci „vyvařovali“celý den na špici při hlídání vedení v závodě.

„Když šlapete v tak extrémním vedru každý den v čele, zaplatíte za to,“poukázal také Simon Clarke z týmu EF Drapac. „Pokud má Sky třítýdenní cíl, musí být opatrní.“

Proto už od úterka dávala britská stáj najevo jezdcům z úniků: Kdo si chce od nás půjčit červený dres? Nejméně do neděle je k mání!

Jde o běžný taktický tah silných stájí na závodech Grand Tour. Dočasně přenechají vedení některému ze slabších jezdců, kteří později v horách nemají být hrozbami.

Tak tým Sunweb na jaře hned po 1. etapě Gira odevzdal bez odporu růžový dres svého lídra Toma Dumoulina stáji BMC. A stáj Astana se na Tour 2014 krátkodobě zřekla žlutého trikotu Vincenza Nibaliho.

I loni se chtěl tým Sky v 7. etapě Vuelty zbavit červeného dresu, který Chris Froome oblékal od třetího dne, jenže ostatní silné týmy se postavily proti. Letos ve 4. etapě pro změnu pomalé tempo Sky na čele pelotonu rozbourali svým výrazným zrychlením jezdci Lotto Jumbo. Až ve středu to partě Sky „vyšlo“. Od té doby má červený dres ve vlastnictv­í stáj FdJ a obléká jej Rudy Molard, úspěšný uprchlík z 5. etapy a za jiných okolností pomocník Thibauta Pinota. Pro francouzsk­ou stáj s rozpočtem 10 milionů eur je už pouhé držení tohoto dresu z hlediska sebepropag­ace kvůli sponzorům mnohem významnějš­ím počinem než pro boháče ze Sky.

„Jsme rádi, že se o dres teď postará FdJ a my se můžeme víc koncentrov­at na nedělní druhý horský dojezd,“nezastíral Gabriel Rasch, sportovní ředitel Sky, a Kwiatkowsk­i, sesazený z první příčky, přitakal: „Byla to dobrá ztráta.“

O 25 vteřinách, které ztratil na největší favority včera, když společně s dalšími dvěma cyklisty Sky upadl ve sjezdu 10 kilometrů před cílem, už totéž říci nemohl. Zvlášť když při usilovném dojíždění čela závodu zůstal takřka bez týmové podpory!

Kwiatkowsk­i na Vueltě poprvé za svého působení ve Sky testuje vlastní schopnosti v celkové klasifikac­i Grand Tour. V předchozíc­h dnech dokazoval, jak šikovně umí v etapách šetřit vlastní síly.

V červenci na Tour pomáhal Thomasovi a Froomovi, potom v srpnu ovládl závod Kolem Polska. „Mám v nohách spoustu závodních dnů. Cítím se dobře, ale musím se vyvarovat zbytečných výdajů energie,“říká. Ten včerejší takový byl.

Na vedoucího Molarda nyní z 6. místa ztrácí 1:06 minuty. David De La Cruz, druhý lídr Sky na Vueltě, je patnáctý s mankem 1:34. „Nejsem největší hrozbou v celkovém pořadí,“povídá Kwiatkowsk­i. „Těmi jsou Quintana, Valverde, Yates. Ti ať v horách útočí, jestli chtějí titul. Já se je budu snažit hlídat.“

Už zítra to může předvést. Ráz závodu se opět výrazně změní, jezdce čeká La Covatilla, druhý horský dojezd, deset kilometrů stoupání do 1965 metrů. Dny Molarda v červené tam nejspíš skončí. A bitva o „la roja“se rozpoutá nanovo.

 ?? Foto: photothequ­e-letour.com ?? Sky na Vueltě Tým nechtěl jezdit neustále na špici po celý úvodní týden, proto ve středu červený dres odevzdal.
Foto: photothequ­e-letour.com Sky na Vueltě Tým nechtěl jezdit neustále na špici po celý úvodní týden, proto ve středu červený dres odevzdal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia