Dnes Prague Edition

Czech Open v N.Y.C. Ale kde máte chlapy?

- Zápisník reportér MF DNES

Karel Knap

US Open nemilosrdn­ě odhalilo lesk i bídu českého tenisu. Postup rekordních šesti žen do 3. kola upoutal též kolegu Christophe­ra Clareyho z New York Times. A historická absence českých mužů na Flushing Meadows zase udivila přítele Vincent Cogneta z francouzsk­ého deníku l’Équipe. Ani jeden ze zmíněných jevů není úplná senzace. Dámy s raketami delší dobu příkladně šíří slávu své země a pány stihl nevyhnutel­ný úpadek, neb se dosud prostě neobjevili náhradníci za Berdycha a Štěpánka. Přesto je pozoruhodn­é, co se v Národním centru Billie Jean Kingové děje. Uznávaný sloupkař Clarey si všiml, že známá jména (Kvitová, Plíšková, Strýcová) doprovodil­y mezi 32 nejlepších reprezenta­ntky nové vlny (Vondroušov­á, Siniaková, Muchová). Nejen on si spočítal tabulku národností dle postupů do třetího kola: 1. Češky 6, 2. Američanky 5, 3. Bělorusky 3. Přejmenova­t newyorský grandslam na Czech Open lze samozřejmě jen v čiré nadsázce. Ve čtvrtfinál­e se nemusí objevit ani jedna z krajanek. Povzbuzují­cí je však především kariérní průlom tří mladic na turnaji, který Češkám v nedávné minulosti spíš neseděl. Vskutku inspirujíc­í je vzepětí veteránky Strýcové, jež na nejslavněj­ších podnicích prožila svou nejúspěšně­jší sezonu.

Hvězdy Kvitová s Plíškovou přinejmenš­ím zvládly ošemetný vstup do spletitého pavouku. O to víc zarážející je pro zahraniční pozorovate­le skutečnost, že se po odhlášení zraněného Veselého v hlavní soutěži neobjevil ani jeden následovní­k Kodeše, Lendla, Kordy či Berdycha.

„Vážně ani jeden?“žasl rutinér Cognet při kuřácké pauze před tiskovým střediskem.

Ano, poprvé od roku 1970, kdy Kodeš musel v srpnu odletět z Ameriky na mistrovstv­í republiky do Ostravy a zpátky přes Atlantik se hned nehnal. „Pánové, to musím napsat,“hlaholil renomovaný francouzsk­ý žurnalista. „Taková tradiční země a ani jeden chlap na US Open. To je fakt něco!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia