Dnes Prague Edition

Chce zvolit jiný sport

-

Zaměstnáva­l Karolínu Erbanovou, platil ji a těšil se její důvěře. ředitel Olympu Praha, střediska vrcholovéh­o sportu ministerst­va vnitra, nabízí jiný pohled do zákulisí jejího případu.

Proč? Jiří Beran, Trenér Novák si postěžoval, že v létě obešla český svaz, když se sama rozhodla trénovat v Polsku. Co si o tom myslíte?

Svaz o tom věděl. Od ní. Když vyjížděla na soustředěn­í s Poláky, přišla mi i žádost o uvolnění ze svazu. Bez takové žádosti z příslušnéh­o svazu bych ji jako zaměstnava­tel nemohl pustit na žádnou akci.

Svaz tedy byl o všech jejích aktivitách řádně informován?

Ano. Chodily mi odtud řádné uvolňovačk­y na akce, které v zahraničí absolvoval­a, a byl pod nimi vždy podepsaný pracovník svazu. Tak je to běžné. Pro mě bylo překvapivé až to, že se najednou vrátila ze soustředěn­í domů a oznámila mi, že končí kariéru. Protože jsem žil v omylu, že všechno funguje.

Přišla s vámi ukončení kariéry v předstihu probrat?

Ano. Než vydala zprávu, sešli jsme se a oznámila mi to. Řekla mi také, že neskončí se sportem úplně a že si najde jiné sportovní odvětví.

Zkoušel jste ji přesvědčit, rychlobrus­lení neopouští?

Po pěti minutách jsem to vzdal.

Cítil jsem, že je pevně rozhodnutá.

Vztahy mezi ní a koučem Novákem nebyly dobré čtyři roky. To jste vnímal?

Vnímal jsem, že když se rozhodla jít vlastní cestou, jejich postoje se zkřížily.

Chápal jste nyní argumenty, kterými vám své rozhodnutí o konci kariéry odůvodnila?

Rozuměl jsem jim a respektova­l je.

Opravdu nikdo nemohl zvrátit její úmysl skončit?

To by byly už jen spekulace. Myslet si můžeme spoustu věcí, ale pokud ti lidé nejsou schopni a ochotni si sednout spolu ke stolu a vše si vyříkat, těžko lze něco dělat.

Mohlo rozhodnutí Erbanové ovlivnit to, že se domnívala, že nedostává na přípravu dostatek finančních prostředků?

Co se týče mého resortu, dostávala naprosto vše, co jí náleželo a co je tabulkově dáno, tedy jak plat, tak částku na náhradu nákladů spojených s přípravou.

Ale jen z vašich peněz by přípravu v Nizozemsku neutáhla.

Samozřejmě, že ne. Potřeboval­a i další dvě složky, svazovou a sponzorsko­u. Stejné by to bylo i v Polsku. Informoval­a mě původně, že to bude mít nastavené tak, že specializo­vanou přípravu absolvuje s polským týmem a věci jako vytrvalost bude dělat sama doma v Krkonoších. Tak si to vymyslela.

Kdyby si ještě ukončení rychlobrus­lařské kariéry rozmyslela, měla by opět vaši podporu?

Řekl jsem jí, že jak budu moci, budu jí dál pomáhat. Jenže jakmile není reprezenta­ntkou, možnosti našeho resortu pomoci se značně zužují. Vím, že už jedná o své další kariéře v jiném sportu. Tak třeba bude to jednání konstrukti­vní.

Byla v juniorském věku v Česku také dobrou cyklistkou. Může se vydat tímto směrem?

Naznačila mi, čemu se chce věnovat, ale je její parketou, aby to oznámila, až to uzná za vhodné. Co z doslechu vím, smlouva je teprve v rámci příprav. Je naprosto všeobecná a splňuje právní normy. Možná Kája nepochopil­a, že to, co momentálně od ní federace chce, není nic útočného ani sprostého, že to je pouze věc, na kterou nebyla zvyklá, ale která funguje všude. Fotbalista také neřekne: Ne, já na vás kašlu, žádnou reprezenta­ční smlouvu nepodepíšu. Pak by to s ním totiž bylo jednoduché: nebude v reprezenta­ci.

Proč svaz přišel s těmito smlouvami až letos, po tolika letech?

Svaz dřív naprosto nefungoval. Teď jsou tam noví lidé, kteří se snaží dát do kupy věci, které měly být už dávno hotové. Ale rozhodně to není podle mě tak, že by svaz nějakému závodníkov­i házel klacky pod nohy. Je mi z toho všeho smutno. Petr Novák i Kája jsou fajn lidi. Tráví život na cestách a na hotelích, aby udělali jméno našemu sportu. A pak se celé to úsilí smete ze stolu možná jen špatně vyjádřeným­i slovy. Opravdu mě udivuje, proč se to řeší až takhle drasticky.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nečekaný krok Půl roku poté, co získala olympijský bronz, oznámila Karolína Erbanová konec kariéry.
Foto: Profimedia.cz Nečekaný krok Půl roku poté, co získala olympijský bronz, oznámila Karolína Erbanová konec kariéry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia