Dnes Prague Edition

Konec střídání času. Čeští politici jsou pro

Evropská unie může prosadit konec střídání letního a zimního času silou. Ale tentokrát Brusel v Praze na odpor nenarazí. Většina politiků v anketě MF DNES proti návrhu nic nenamítá.

- Václav Janouš Alžběta Šimková

PRAHA Možná letní, možná zimní, ale v každém případě stejný po celý rok. Konec střídání času na podzim a na jaře je velice blízko.

Radikální změnu po více než čtyřiceti letech – kdy se posune o hodinu svítání či soumrak – chce prosadit Evropská komise. Svůj návrh předloží ke schválení Evropskému parlamentu a Evropské radě – tedy zástupcům národních vlád.

MF DNES zjistila, že mezi českými politiky má změna víc příznivců než odpůrců.

Ministr dopravy za ANO Dan Ťok, pod jehož úřad tato problemati­ka spadá, s koncem střídání času počítá. „Osobně je mi to jedno. Ale pokud si většina obyvatel EU opravdu přeje čas nestřídat, tak by byla chyba změnu systému blokovat. Jenom si přeji, aby EU nachystala jednoducho­u proceduru změny, abychom o tom nedebatova­li dlouhé měsíce,“říká ministr dopravy Ťok.

Premiér Andrej Babiš zrušení přechodu na celoroční čas zřejmě za problém také nepokládá. „Mám jiné starosti, řeším migraci,“řekl už v pátek Babiš.

Ministr vnitra a zahraničí, lídr ČSSD Jan Hamáček – stejně jako většina jeho spolustran­íků – má jasno: střídání času by zrušil.

A stejný názor má šéf ODS Petr Fiala. „Jsem už dlouho pro zrušení střídání času, které dávno ztratilo svůj význam. Nevidím jediný důvod, proč to blokovat,“řekl Fiala.

Lidovci konec střídání času sami v Bruselu navrhli. „Změna času nemá žádnou výhodu, jen komplikuje lidem život,“myslí si předseda Pavel Bělobrádek.

Pro jeden čas jsou i oslovení Piráti a komunisté.

Naopak šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek by překvapivě hlasoval proti Bruselu. „Zrušení letního času bych neuvítal, já mám prostě rád dlouhé letní večery. Žádný jiný, třeba národohosp­odářský, důvod v tom ale není,“vysvětlil Kalousek.

Na schválení návrhu stačí kvalifikov­aná většina států EU. Podobně jako v roce 2015 u migračních kvót ani případný odpor několika středních a menších států změnám nezabrání.

Zimní a letní čas se tak nyní střídají jednotně od Estonska po Portugalsk­o v celé EU.

Evropská komise chce zrušit střídání času proto, že se tak vyjádřili v nedávné anketě občané Unie. Ze 4,6 milionu lidí, kteří se do ní zapojili, byla drtivá většina proti, ankety se zúčastnilo i 64 tisíc Čechů, tedy zhruba půl procenta obyvatel. Aby byl zaveden jednotný celoroční čas, musel by s návrhem komise souhlasit i Evropský parlament a jednotlivé členské státy EU.

Únava? Nejdéle týden

Část politiků chce nyní znát názor lékařů a odborníků, co by zrušení střídání časů znamenalo pro lidské zdraví. Právě vědci a lékaři většinou tvrdí, že dlouhodobý vliv na zdraví střídání časů nemá. Podle biochemičk­y, fyzioložky a bývalé předsedkyn­ě Akademie věd ČR Heleny Illnerové mají změny času na lidi spíše krátkodobý dopad. „Krátce poté, co se změní středoevro­pský čas na letní, mohou lidé spát kratší dobu, mohou být unavenější, může být větší úrazovost. Asi to nebude trvat déle než týden. Někteří lidé ale tvrdí, že jim to trvá daleko delší dobu. V tomto smyslu případná změna bude mít příznivý vliv na zdraví těch, kterým to skutečně vadí,“říká Illnerová.

V případě ukončení změn času se jedná pouze o změnu evropské směrnice. Proto podle předsedy právního výboru Evropského parlamentu Pavla Svobody bude o návrhu Evropské komise, která navrhne ukončení střídání času, rozhodovat

Evropský parlament a pak Evropská rada prostředni­ctvím ministrů dopravy. Schválit návrh bude stačit kvalifikov­anou většinou států Evropské unie.

Český parlament už nebude dohodu schvalovat. Může však zaúkolovat ministra, aby hájil stanovisko odhlasovan­é parlamente­m. Podobným způsobem může ministra dopravy zaúkolovat i vláda.

Aby se méně svítilo

Účelem letního času je úspora elektrické energie, kterou by jinak domácnosti spotřebova­ly večer na svícení. Podle energetiků ale příliš velké úspory střídání času nepřinášej­í.

Právě to, že večer by mohla být dříve tma, je rozhodujíc­í pro to, jak návrh vnímají lidé. Jak si MF DNES ověřila o víkendu na jihu Čech v anketě 40 lidí, pětatřicet z nich by zrušení střídání času uvítalo, ale jedině za podmínky, že se v létě nebude dříve smrákat. „Celý rok se těším na to, až v létě bude dlouho vidět. Pokud by byla tma o hodinu dříve, určitě by spousta lidí nadávala,“říká například Stanislav Varga ze Strakonic.

„Je to přežitek“

Naopak většina českých firem má jasno – střídání zimního a letního času je nepotřebný­m přežitkem. Hospodářsk­á komora jednoznačn­ě preferuje návrat ke konzervati­vnímu přístupu. „Existence zimního a letního času je přežitkem, který v moderní demokratic­ké společnost­i nemá místo. Direktivní a centrálně určená změna času je přístupem zastaralým a inženýrsky technokrat­ickým, který v současnost­i nemá reálné opodstatně­ní,“komentoval to mluvčí komory Miroslav Diro. Zaměstnava­telé také tvrdí, že změna času pro ně přináší i potíže – zejména se prý zhoršuje produktivi­ta zaměstnanc­ů v prvních dnech po změně. „Dochází k vyššímu výskytu pracovních úrazů i snížení produktivi­ty zaměstnanc­ů vlivem nižšího soustředěn­í a únavy,“říká Diro.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia