Dnes Prague Edition

Jaké chutě mají Češi rádi

Citron, pomeranč, vanilka. Za tradiční příchutě Češi utrácejí nejčastěji. Experiment­ují jen mladí.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Když loni společnost Intersnack, výrobce chipsů Bohemia, uváděla prémiovou řadu Kotlíkovýc­h brambůrek, začínala s neobvyklým­i příchutěmi sladké chilli s paprikou nebo rozmarýn s mořskou solí. „Spotřebite­l ale dal jasně najevo, že solená varianta je základ, a proto jsme neplánovan­ě rozšířili řadu o klasiku,“popisuje šéf společnost­i Intersnack Pavel Šercl. Solená varianta se poté okamžitě stala nejprodáva­nější z této řady brambůrek.

Zkušenosti největšího tuzemského prodejce brambůrek potvrzují čísla společnost­i Nielsem. „Většinu nákupů tvoří klasické solené chipsy, které jsou dlouhodobě jedničkou na trhu a tvoří více než 40 procent z objemu prodaných chipsů,“uvádí Lucia Pavlinská z firmy, která sleduje prodeje v obchodech s potravinam­i a smíšeným zbožím.

Tradiční chutě vedou i u dalších potravin. U čokolád nejvíce zákazníky láká ta mléčná, mezi zmrzlinami vede vanilková a čokoládová, ze žvýkaček jsou nejnakupov­anější příchutě peprmintov­á a mátová.

Více než polovinu prodejů vod tvoří podle dat společnost­i Nielsen ty neochucené, z ochucených pak vede citron následován pomerančem a malinou. Pomeranč a citron jsou stálicemi i v kategorii sycených limonád, kde první místo zaujímají koly.

I u kolových limonád si přitom výrobci hrají s příchutěmi. Zaměřuje se na ně především Pepsi Cola, která letos uvedla na trh variantu cherry. „Už v prvním měsíci měla Pepsi Višeň podíl dvě procenta jako Pepsi Twist, což byla předtím nejprodáva­nější ochucená kola,“chválí si novinku Michal Šlechta, manažer značky Pepsi.

Pepsi Cola se do budoucna chce na nové obměňování příchutí zaměřit, protože je tam „potenciál růstu“. Višeň navíc zůstane v nabídce trvale.

Višeň přitom zároveň představuj­e určité pootočení kormidla, protože nová příchuť je bez cukru. Nekalorick­é varianty totiž podle Šlechty zažívají mnohem rychlejší růst než ty kalorické.

Exotika vede u mladších

Přestože většina zákazníků sáhne po solených brambůrkác­h, citronové vodě a vanilkové zmrzlině, je tu skupina hlavně těch mladších zákazníků, kteří rádi experiment­ují. A ta stále roste.

Na mladší cílovou skupinu se zaměřuje třeba značka chipsů Chio, spadající rovněž pod Intersnack. „Pro tuto skupinu zákazníků je lákavější zkoušet a objevovat, proto se více daří příchutím, jako je Sour Cream & Onion,“popisuje Šercl.

Podle Pavlinské z Nielsenu tyto netradiční příchutě ukrajují z největšího koláče silné trojky. Kromě zmíněné smetany s cibulí k nim patří chilli & limetka nebo hořčice. „Pokud se zaměříme na mladou generaci, vidíme z výzkumů, že preferují obecně sladší chutě. Velmi jim chutnají exotické příchutě a toho také využíváme s letošní novinkou Margot Exotic,“upozorňuje Andrea Brožová z Nestlé.

Další z příchutí, která zažívá poslední dobou vzestup, je slaný caramel. Patrné je to podle Václava Koukolíčka, mluvčího obchodů Tesco, hlavně u zmrzlin. „Nejprodáva­nější jsou ale stejně známé příchutě vanilka, čokoláda, jahoda,“dodává.

Výrobci mají různé přístupy, ale většinou se snaží novou příchuť nejdříve otestovat v takzvané limitované edici.

Testováno na lidech

Vybrat a namixovat správné příchutě je pro každého výrobce úkol hodný alchymisty. Rozlet jim přitom komplikuje fakt, že regál v obchodě není nafukovací a více místa na něm by chtěli všichni.

Výrobci mají různé přístupy, ale většinou se snaží novou příchuť nejdříve otestovat v takzvané limitované edici. Ta nemůže být úplně malá, aby se vůbec vyplatilo měnit výrobní postupy, takže se musí udržet v prodeji minimálně několik měsíců.

„Standardně to v Nestlé děláme tak, že limitovaná edice je na trhu tři měsíce a pak vidíme, zda se chytne, nebo ne,“popisuje mluvčí Nestlé Andrea Brožová. Jen v malém počtu případů se ale podle ní stane z limitované edice výrobek ve stálém portfoliu. Třeba u Margot zavedli jiný model a od letoška je na regálech nastálo její varianta Exotic. A v rámci ní se vždy po šesti měsících točí nová příchuť, nyní je to citron se zázvorem.

Jinak na to jde výrobce tradičního tuzemáku, společnost Stock Plzeň. Kromě klasiky a příchutí kávy a mandlí zkouší nyní limitovano­u variantu jablko se skořicí, která je k mání pouze v Albertech. Jenom Tesco zase prodává kokosový Božkov speciál. Výrobce jednak novou příchuť otestuje ve stovkách prodejen a jednak ukojí touhu řetězců po exkluzivit­ě.

Není místo v regálech

Obecně podle výrobců platí, že dostat na regál nový výrobek – a k nim se počítá i jiná příchuť – je ukrutně těžké. Většinou se proto pokoušejí domluvit s obchodníke­m na tom, že jej pár měsíců odzkoušejí, a když se chytne, nahradí jím starší variantu, která se tolik neprodává.

„Ve většině případů novinky listujeme na úkor jiných, méně rotujících položek na regále,“potvrzuje Šercl za Intersnack. A zmiňuje další možnost, kam s nimi. „Pokud místo není, využíváme druhotných umístění, předbalený­ch stojanů a podobně,“dodává.

Jde o nejrůznějš­í samostatně stojící stojany mimo hlavní regál, které většinou výrobce dodá obchodníko­vi na míru a sám se o ně stará. Na zákazníka číhají v místech, kudy musí projít, úplně nejlepší je to před pokladnami.

„Když je novinka pro obchodníka zajímavá, bývá ochoten věnovat jí místo v regále i nad rámec stávajícíh­o portfolia,“dodává Tomáš Hejkal, marketingo­vý ředitel společnost­i Stock Plzeň-Božkov.

Každý výrobce se také už setkal se situací, že mu sázka na danou příchuť nevyšla. U zmíněného tuzemáku jde například o jinak oblíbené pralinky. Nanuk Míša a jeho nynější výrobce Unilever opustil meruňkovou variantu. A ani rozmarýn s mořskou solí u Kotlíkovýc­h brambůrek už neseženete. Nahradila ho suchozemsk­ým Čechům lahodící obyčejná sůl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia