Dnes Prague Edition

Povolené šrouby: záběry kolejí zděsily strojvůdce

- Jakub Heller reportér MF DNES

PROTIVÍN Daniel Suk bydlí v obci Tochovice v těsné blízkosti trati ze Zdic do Protivína čtyřicet let. V poslední době si všiml zvláštního „chování“kolejí poblíž domu. A podíval se na ně zblízka.

Našel desítky uvolněných šroubů, které mají držet pražce, a tím i koleje na správném místě. Některé se pohybovaly až o několik centimetrů. Vše natočil a záběry poslal redakci iDNES.cz. „Pokud tady vykolejí vlak, může nám také spadnout rovnou na zahradu,“vysvětluje své obavy Suk.

Redakce video ukázala strojvůdců­m. „Z toho, co jsme viděli, můžeme říct, že jde o situaci, která bezprostře­dně ohrožuje bezpečnost železniční­ho provozu. Rozhodně je třeba na to upozornit,“reagoval mluvčí Federace strojvůdců ČR Libor Poláček.

Správa železniční a dopravní cesty, která má koleje na starosti, pochybení odmítla. Úsek má prý pod kontrolou. A muže, který uvolněné šrouby natočil, varovala, že vstupem na trať porušil zákon.

„Když projíždí vlak, je to vidět už zdálky, jak se šrouby klepou. Proto jsem se tam šel podívat,“vysvětluje Suk. Jeho obavy potvrzuje Drážní úřad, inspekce a slovy svého mluvčího Libora Poláčka i strojvůdci.

Působením mechanický­ch sil při průjezdu vlaku podle něj může v daném místě snadno dojít k vybočení koleje a k rozpadu normovanéh­o rozchodu. „A pokud si toho strojvedou­cí nevšimne 200 metrů dopředu, už nezabrzdí a ten vlak prostě vykolejí,“říká Poláček a připomíná nehodu z června roku 2011, ke které došlo nedaleko Vyškova. I za ní stály špatně uchycené šrouby.

„Tam to správce nechal dojít až do situace, kdy v místě vykolejil nákladní vlak se třinácti vozy. A to přesto, že stav trati dokonce hlásili strojvedou­cí vysílačkou. V podstatě to byla podobná situace, i tam došlo k rozpadu normovanéh­o rozchodu,“upřesňuje Poláček.

Stejně se k záběrům staví Drážní úřad, který dohlíží mimo jiné i na to, aby správci železnice, v tomto případě státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), udržovali koleje v bezvadné kondici.

„Stav, který je na videu vidět, určitě v pořádku není. Pokud je video opravdu aktuální, znamená to, že tento stav může být potenciáln­ě nebezpečný. Proto pro SŽDC připravíme v příštím týdnu výzvu ke zjednání nápravy a odstranění nedostatků,“říká Martin Novák. Nelze podle něj tolerovat nedůsledno­u údržbu, která by v budoucnu mohla vést k vykolejení vlaků.

Nad záběry se podivuje také Drážní inspekce, která vyšetřuje železniční nehody. I podle ní by správce měl okamžitě koleje opravit. „V krajním případě by tento stav mohl vést při zatížení až k vyskočení volných svěrek nad patu kolejnice, nežádoucím­u zvětšení rozchodu a vykolejení vlaku,“říká Josef Dvořák z Územního inspektorá­tu Brno.

Správci kolejí vinu necítí

SŽDC pochybení odmítá. Technický stav dotčeného místa je prý pod průběžnou kontrolou. „Ve dnech

6. až 10. srpna zde byla řádně plánovaná výluka vlakové dopravy, při níž se dělaly opravné práce, mimo jiné i dotažení části upevňovade­l. Zbývající část bude dotažena do

7. září 2018. Bezpečnost a plynulost železniční dopravy není narušena,“uvedla mluvčí SŽDC Radka Pistoriuso­vá.

A upozornila, že Suk při natáčení videa vstoupil do provozovan­é dopravní cesty, čímž ohrozil svou bezpečnost. „Navíc ze zákona jsou veřejnosti nepřístupn­á všechna místa na dráze i v jejím obvodu,“řekla mluvčí.

Stav trati podle ní odpovídá jejímu stáří, v tomto případě jsou pražce a jejich uchycení na svém místě už 37 let. „Postupně se vyměňuje železniční svršek za betonový. S narůstajíc­ím stářím je nutné rozsah oprav a dohledu zvyšovat, což SŽDC dělá, a to podle platných zákonů, norem a předpisů,“dodala Pistoriuso­vá.

Suk nicméně upozorňuje, že video pořídil až 28. srpna, tedy po zmíněné opravě. V pátek 31. srpna, tedy dva dny poté, co redakce správce oslovila se žádostí o komentář, se navíc na trati zničehonic objevili pracovníci SŽDC (na snímku vpravo).

„Vyslechl jsem si pár urážek, že jsem bonzák a podobně. Mám prý chodit po silnici, a ne po kolejích. Dělníci přijeli, opravili sto metrů a zase odjeli. Jestli je situace podobná i dál, už podle mě nikdo nezkoumal,“dodává Suk.

Přitom je to podle něj a také podle strojvedou­cích právě kontrola, ve které SŽDC selhává. „Dům vlastníme už téměř čtyřicet let a dříve po trati chodil každý druhý den pán, který kladívkem šrouby kontrolova­l. Posledních patnáct let už jsem tu ale nikoho projít neviděl,“říká.

 ?? Foto: D. Suk ?? Když projíždí vlak, povolené šrouby se viditelně klepou.
Foto: D. Suk Když projíždí vlak, povolené šrouby se viditelně klepou.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia