Dnes Prague Edition

Němci proti Němcům

Němci demonstrov­ali i proti sobě. Byl to střet dvou Němecek oddělených jen policejním kordonem.

- — Milan Vodička

CHEMNITZ Celkem přišlo na jedenáct tisíc lidí, 18 jich odešlo zraněných. K tomu několik bitev obou táborů – a každého z nich zvlášť s policií, která stála mezi nimi.

Dvě Německa proti sobě: jak napsala Deutsche Welle, ani silné policejní jednotky nemohly uhasit základní konflikt, nahou nenávist mezi těmito dvěma skupinami lidí.

Podle DPA muselo být nasazeno i vodní dělo, protože demonstran­ti z obou stran, kteří stáli proti sobě, se ještě večer odmítali rozejít.

Na místě se v sobotu konal ohlášený protest za „oběti multikultu­ralizace“, jemuž se snažila zablokovat cestu protidemon­strace.

Zatímco první kráčeli tiše, aby dali symbolicky najevo zármutek, protidemon­strace byla spíše v karnevalov­ém duchu, zněl rock a protinacis­tické slogany. Deutsche Welle napsala, že lidé z tohoto tábora často obcházeli policejní kordony, aby mohli provokovat demonstran­ty, čímž vyvolali drobné potyčky, při nichž byla způsobena zranění a škody. Demonstran­ti si stěžovali policistům, že je nedokážou ochránit.

V jednu chvíli se podle zpravodaje ČTK v Německu střetlo s policií asi 300 osob, které se pokusily proniknout k demonstran­tům.

Když zástup, jemuž podle Deutsche Welle projevoval­i sympatie přihlížejí­cí na chodnících, vyčerpal dobu povolenou pro demonstrac­i, aniž se dostal k cíli, také někteří lidé v něm se dostali do potyček s policisty. Mezi demonstran­ty za „oběti multikultu­ralizace“byli příznivci strany AfD, hnutí Pegida a Pro Chemnitz, demonstran­ti na druhé straně se skládali hlavně z příznivců stran Zelení a Die Linke.

První tábor bývá často zjednoduše­ně v řadě médií charakteri­zován jako krajní pravice. Zpravodaj ČTK Martin Weiser z místa píše, že velká část obyvatel to považuje za obrovské nepochopen­í. Média i politici podle nich celé město líčí jako plné pravicovýc­h extremistů a nacistů, i když zde po vraždě pětatřicet­iletého Němce Daniela Hilliga, z jehož zabití jsou podezřelí dva mladí muži ze Sýrie a Iráku, protestují v drtivé většině běžní občané. „Lidé, co jdou na ulici, nejsou žádní náckové, jsou to prostě normální dobří občané,“cituje obyvatelku města Kerstin Hotlebovou. „Vidím to spíše tak, že nemáme žádný problém s pravicovým extremisme­m, ale že se z toho dělá pravicový problém.“Důchodce Steffen Markhart řekl: „Mám daleko k nacismu, ale tomu hněvu rozumím.“

Faktem také je, že Sasko, kde Chemnitz leží, se loni v počtu násilností proti uprchlíkům na počet obyvatel zařadilo na druhé místo v Německu a má zřejmě nejhorší pověst v zemi. O víkendu tam nahlásil afghánský migrant, že byl zbit.

Podle aktuálního průzkumu si sice většina Němců nemyslí, že by měla jejich země jako celek problém s pravicovým extremisme­m, ale má ho podle nich východní část. Ve výzkumu pro list Bild jich to řeklo 66 procent. Totéž si myslí i 57 procent z těch, kdo žijí ve východní části Německa. Podle průzkumu se dále 66 procent osob domnívá, že protestova­t proti cizincům není v pořádku. Pochopení pro protesty proti trestným činům spáchaným cizinci však vyjádřilo 71 procent dotázaných.

V Chemnitzu se včera konala další demonstrac­e, jiné – organizova­né oběma tábory – jsou ohlášeny na příští dny. „Hněv, který se v lidech nahromadil a který teď v Chemnitzu vybuchl, nemusí hned tak zmizet. Když se nic nezmění, může přijít ještě větší vlna hněvu,“řekla ČTK Kerstin Hotlebová.

 ??  ??
 ??  ?? Protest Demonstran­ti v Chemnitzu nesli portréty „obětí multikultu­ralizace“. 2x foto: František Vlček, MAFRA
Protest Demonstran­ti v Chemnitzu nesli portréty „obětí multikultu­ralizace“. 2x foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ?? Zatýkání demonstran­ta Policie držela oba znepřátele­né tábory od sebe.
Zatýkání demonstran­ta Policie držela oba znepřátele­né tábory od sebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia