Dnes Prague Edition

Podivné vyšetřován­í v rozvědce

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Česká rozvědka – oficiálně Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) – řeší závažný skandál. Už několik měsíců vnitřní inspekce této tajné služby zkoumá mimo jiné to, zda z kont úřadu nezmizely stovky milionů korun. Vyšetřován­í mělo podle původních předpoklad­ů skončit už v polovině července. Stále však pokračuje. Podle informací MF DNES proto, že se závěry inspektorů nesouhlasi­l současný muž číslo jedna v rozvědce náměstek Radek Musílek.

Inspekce koncem července údajně navrhla pouze kázeňské potrestání několika lidí, protože pochybení nebyla tak závažná, aby byl někdo obviněn z trestného činu. „Například se jednalo o to, že některé peníze byly vynaloženy na jiný účel, než na který byly schváleny,“uvedl zdroj redakce obeznámený s průběhem šetření. S tím však Musílek nesouhlasi­l.

Musí se něco najít

Ve zpravodajs­ké komunitě se spekuluje o tom, že výsledek vyšetřován­í rozhodne o další Musílkově kariéře. Muž, kterého bývalé vedení rozvědky původně „uklidilo“na méně významný post, by se mohl stát novým ředitelem kontrarozv­ědky BIS, nejmocnějš­í tajné služby v zemi.

Premiér Andrej Babiš (ANO), který má údajně k Musílkovi blízko, podezírá ÚZSI, že byla zapojena do skandálu kolem nahrávek jeho schůzek s tehdejším redaktorem MF DNES Markem Přibilem. Vyšetřován­í inspekce však zřejmě nic takového nepotvrdil­o.

Babiš ani ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), pod kterého rozvědka spadá, na dotazy redakce ohledně vyšetřován­í inspekce nereagoval­i. Situaci však už řešili. Hamáček totiž začátkem srpna dostal zprávu o průběhu kontroly v ÚZSI.

„Zpráva i probíhajíc­í vyšetřován­í je v režimu utajení, a proto pan ministr nemůže zprávu a nálezy v ní komentovat. Pan ministr s panem premiérem spolu o této záležitost­i už hovořili, nicméně vzhledem k vysokému stupni utajení nelze tyto záležitost­i komentovat,“uvedl mluvčí ministerst­va vnitra Jiří Korbel.

Vrchní státní zastupitel­ství v Praze, které kauzu dozoruje, na dotaz MF DNES neodpovědě­lo.

Vyšetřován­í se týká především investic rozvědky. Ta vynaložila stovky milionů korun, aniž existoval doklad o tom, kam přesně peníze plynuly. Mimo jiné jde o investici do společnost­i, která se zabývá kyberbezpe­čností, nebo o nákup zařízení na odposlech (takzvané Agáty). Několik kusů rozvědka darovala své partnerské službě v Egyptě výměnou za pomoc při osvobození českého misionáře Petra Jaška, který byl vězněn v Súdánu.

V polovině května byl kvůli vyšetřován­í postaven mimo službu ředitel ÚZSI Jiří Šašek. Podle několika zdrojů z jeho okolí je připraven službu opustit úplně, čeká však na očištění svého jména.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia