Dnes Prague Edition

„Chtěl jsem druhou šanci.“Bývalý lupič stáhl kandidátku

-

PROSTĚJOV Opoziční Změna pro Prostějov, která bude v nadcházejí­cích komunálníc­h volbách obhajovat své posty v městském zastupitel­stvu, stáhla z kandidátky muže, který se na konci 90. let zapletl s gangem lupičů. David Zach dostal tehdy za přepadení podnikatel­e, kterému s kumpánem ukradli 2,3 milionu korun, 6,5 roku vězení. Osmičlenný gang lupičů tehdy policisté podezříval­i například z loupežného přepadení řidiče České pošty, jenž po střelbě málem přišel o život, nebo z krádeže luxusních motocyklů i nákladního auta.

„Dostal se do styku se špatnými lidmi, byl za to potrestán a čtyři roky si odseděl. Za dobré chování se dostal na svobodu, od té doby pracuje jako řidič a chová se slušně. Má rodinu a požádal o výmaz trestního rejstříku, tak jsme mu dali šanci,“vysvětlil lídr Změny Jan Navrátil. Potvrdil zároveň, že se se Zachem nyní dohodli na stažení jeho jména ze 17. místa kandidátní listiny.

„Stále si však myslím, že už byl jednou potrestaný, jeho čin je promlčený a dnes je to normální člověk s rozumnými názory,“dodal Navrátil.

David Zach tušil, že ho minulost bude dohánět. „Byl jsem přesvědčen­ý, že znakem vyspělé společnost­i je dávat i druhé šance. Je velmi jednoduché dostat se na okraj společnost­i. Bez pomocných rukou se vrátit bohužel nelze. Já měl v životě štěstí, že těch rukou nebylo málo,“říká Zach, který stažení kandidatur­y nabídl hlavně kvůli rodině, která trpí medializac­í. (dík)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia