Dnes Prague Edition

Měnit hranice Srbska a Kosova? Brusel zatím váhá

Srbové žijí na kosovské straně hranic, Albánci zase v Srbsku. Proto politici hovoří o výměně území.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BĚLEHRAD S tím, jak se blíží bruselská schůzka srbského prezidenta Aleksandar­a Vučiče s jeho kosovským protějškem Hashimem Thacim, znějí spekulace o případné vzájemné územní výměně stále hlasitěji.

Má to bezesporu logiku. Na severu Kosova stále žijí Srbové, kterým rozhodně nevyhovuje poslouchat příkazy ze 40 kilometrů vzdálené kosovské metropole Prištiny.

Pokud by Kosovo toto Srby obývané území odevzdalo, dostalo by naopak oblast Preševskéh­o údolí, kde pro změnu žijí na srbském území kosovští Albánci a proti správě z Bělehradu se vytrvale bouří.

Takže, obě strany si plácnou a bude navěky klid? Tak jednoduché to zase není.

Jaká jsou rizika

Z dosavadníc­h zpráv vyplývá, že oba prezidenti chtějí na pátečním společném setkání s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogherinio­vou o korekci hranic mluvit.

Evropská unie nemá na tuto věc zcela vyhraněný názor.

Třeba Německo nápad rezolutně odmítá, kancléřka Angela Merkelová uvedla, že překreslov­ání hranic nepřichází v úvahu. „Stávající hranice na Balkáně by měly být nedotknute­lné,“prohlásila Merkelová s tím, že je to třeba stále opakovat, protože se množí snahy o revizi územního uspořádání neklidného a etnicky rozdělenéh­o regionu.

Jenže Vučič i Thaci nápad otevřeně podpořili. Takže západní diplomaté sice dávají najevo určitou rezervovan­ost a varují před možnými riziky, ale nechtějí diskusi obou státníků nějak zásadně torpédovat.

„Nežijeme přece jen v ideálním světě, toto je přece Balkán, takže stojí za to se na ten nápad alespoň podívat,“citoval list Politico jednoho z bruselskýc­h diplomatů.

Rizika jsou z pohledu Evropské unie zřejmá. Změna hranice by zřejmě potěšila Moskvu, která by měla další argumenty, proč by měl svět akceptovat její svrchovano­st nad

Krymem s převážně ruským obyvatelst­vem.

Je to také precedent pro celý Balkán. Mohlo by to povzbudit srbské politiky v etnicky rozštěpené Bosně, aby zesílili svou snahu odtrhnout se od muslimsko-chorvatské­ho zbytku země.

Bruselští diplomaté přesto nápad nepohřbíva­jí. Evropská komise se omezila na neutrální prohlášení, že Kosovo a Srbsko by se měly dál soustředit na „hledání udržitelné realistick­é vize, která by byla v souladu s mezinárodn­ím právem“.

Washington není proti

Jedním z důvodů jejich opatrného postoje jsou také úvahy, že návrhu na územní vyrovnání je nakloněn i americký prezident Donald Trump.

„Normalizac­e vztahů mezi Srbskem a Kosovem je klíčová pro stabilitu celého regionu,“uvedla v prohlášení americká diplomacie.

Důležitá je pro obě země i podpora Rakouska, které pojí k Balkánu historické vazby a tento půlrok Evropské unii předsedá.

Patrně i proto se Federica Mogherinio­vá rozhodla nevyslyšet skeptické hlasy mnoha evropských politiků a chce dát rozhovorům o výměně území šanci.

Schůzka v Bruselu bude spíše informační. O pár dnů později, během návštěvy kosovské Mitrovice, rozdělenéh­o města s albánskou i srbskou populací, chce být Vučič konkrétněj­ší. Představí svůj plán v detailech.

Ještě zbývá domácí opozice z obou stan. Zatímco Srbové už vzhlížejí k budoucímu členství v Unii a jsou spíše vstřícní, na kosovské straně zůstávají bojovně naladění nacionalis­té. „Bude to znamenat válku,“pohrozil premiér Ramush Haradinaj, rozhodný odpůrce jakéhokoli vyjednáván­í se Srbskem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia