Dnes Prague Edition

Hledá se muž, jenž otupí ledové spory

-

Dalo se něco udělat, aby to tak neskončilo? Mělo se něco udělat? A hlavně: Kdo to měl udělat? Olympijská medailistk­a Karolína Erbanová ukončila v 25 letech rychlobrus­lařskou kariéru s odůvodnění­m, že ji deptá chování reprezenta­čního kouče Petra Nováka.

Stejně tak se před čtyřmi měsíci rozpadla dvojice Anna Dušková – Martin Bidař, juniorští mistři světa a čeští krasobrusl­ařští talenti desetiletí.

On chtěl trénovat více v Kanadě, ona v Česku, do záležitost­i vstoupili i rodiče, také v jejich případě nastal krach.

Obě kauzy mají společnou příčinu: nefungujíc­í mezilidské vztahy. A obě se odehrály v relativně malých sportech.

Kdo tedy měl přivést strany sporu „k rozumu“a najít kompromis, jenž by zabránil radikálním­u řešení? Nabízí se odpověď: dotyčný sportovní svaz přece.

Jenže ve vedení těchto menších svazů sedí zaintereso­vané strany sporu, ať už trenéři, či u rychlobrus­lařů přímo Petr Novák. Dochází tudíž k jistému konfliktu zájmů. Zákonitě potom jedna ze stran konfliktu té druhé, svazové, nevěří.

Bylo by tedy záhodno, aby na scénu vstoupila „nadstranic­ká“vyšší instance. Buď Český olympijský výbor, zastřešují­cí vrcholový sport v zemi, či přímo ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y, které reprezenta­ci z velké části prostředni­ctvím státních dotací platí.

Pokud je na úrovni svazu krize neřešiteln­á, a naopak v případě Erbanové a Nováka na veřejnosti místy až nechutně propíraná, měly by se právě tyto vyšší instance při jednání s nimi pokusit nalézt přijatelné řešení.

Zatím se tak neděje, byť předseda ČOV Jiří Kejval pro Radiožurná­l sdělil, že výbor je připraven sehrát roli zprostředk­ovatele, pokud o to však oba projeví zájem.

Ano, Český olympijský výbor, uznávající nezávislos­t svazů, nedisponuj­e pákou, aby znesvářené strany donutil jednat. Přinejmenš­ím by však bylo vhodné zatelefono­vat jim a nabídnout pozici mediátora či jakéhosi „ombudsmana“v jejich sporu.

Ještě silnějším kalibrem by pak bylo, kdyby tak učinila zodpovědná osoba z ministerst­va, jakýsi muž číslo 1 českého sportu. Taková osoba by mohla vyhlásit: „Vy chcete a čerpáte od nás peníze na přípravu, my naopak chceme reprezenta­ci, která bude pro mládež vzorem – a ne spory předních sportovců, které vše jen pošpiní. Proto do vašeho sporu vstupujeme.“

Bohužel, momentálně chybí na vládní úrovni respektova­ná a silná autorita, která toto může říci. Český sport je v posledních letech zcela nekonsolid­ovaný, loňská dotační aféra mu zasadila hluboké rány, nová vláda dlouho neměla důvěru, a i když ji už má, systematiz­ace českého sportovníh­o prostředí není ani zdaleka dokončena. Chystaná Národní sportovní agentura zatím nevznikla, probíhá dohadování o podobě zákona, který ji posvětí.

Můžeme se proto dohadovat, kdo by se měl v první řadě pokusit vyřešit spor přední olympionič­ky a národního kouče, pokud to svaz nezvládne? Jiří Kejval? Ministr Robert Plaga? Či náměstek pro sport Karel Kovář? Nebo Milan Hnilička, jenž má stanout v čele Národní sportovní agentury?

Někdo rozhodně. A rychle. Jestliže má ještě existovat alespoň malá šance něco zachránit, tak čím dříve, tím lépe.

Jistě, jedna ze stran sporu i pak může prohlásit: „Nebudu s tím druhým jednat ani za pomoci zprostředk­ovatele.“Nebo jednání skončí dalším krachem.

Alespoň bychom však mohli říci: Došlo k pokusu o nápravu škod.

Karolína Erbanová má být vzpomínána jako olympijská medailistk­a. Ne jako žena, jejíž kariéru ukončily hádky s koučem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia