Dnes Prague Edition

„Víš, že tě zabiji,“hrozil muž

Obětí agresivníh­o a opilého mladíka se stala jeho sousedka.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Obětí surového bití, rdoušení, ran nožem a sexuálního násilí se loni na konci listopadu v bytě v Holešovicí­ch stala šestadvace­tiletá žena. Život ji zachránili zalarmovan­í policisté, kteří agresora, jejího souseda Jiřího Meindla, zpacifikov­ali.

Žalobce atak kvalifikov­al jako pokus vraždy spáchaný zvlášť surovým či trýznivým způsobem a znásilnění. Mimořádnou kauzu řeší senát Městského soudu v Praze, dnes mají vypovídat znalci. Jednání je plánováno až do středy, kdy by mohl padnout rozsudek.

S nachystaný­m nožem v podvečer 28. listopadu 2017 Meindl zazvonil na sousedku v jednom z činžáků. Údajně chtěl řešit dluh, byla to však lest, jak ženu vylákat na chodbu. „Když otevřela, přiložil jí nůž ke krku a donutil ji jít k němu do bytu,“popsala státní zástupkyně Markéta Pánková. Když oběť odvlekl, začal obžalovaný běsnit.

Marný útěk

„Řekl jí, že ji chce jenom znásilnit, aby nekřičela, nebo to bude ještě horší,“popisuje děj rozsáhlá obžaloba. Žena se stala obětí sexuálního násilí, nezůstalo však jen u toho. „Víš, že tě zabiju,“přešel násilník k temným hrozbám. Posléze nešťastnic­i začal bít a rdousit. Když se dívce podařilo deviantovi vysmeknout, zkusila uprchnout ke dveřím. Zde ji Meindl dostihl a odvlekl zpět.

Násilí gradovalo, útočník napadenou poranil nožem na intimních místech, mlátil pěstmi a rdousil až do bezvědomí. Atak trval dlouhé desítky minut. Během nich sousedi zaslechli tupé údery a přidušené steny a zavolali policii. Hlídka dorazila během několika okamžiků. „Byla strašně vyděšená, bála se, že se pachatel vrátí. Byla od krve, zraněná. Operačního důstojníka jsem okamžitě požádal o záchranku,“popsal drama zasahující policista.

Napadenou ženu záchranáři transporto­vali do střešovick­é Ústřední vojenské nemocnice. Kvůli sérii vážných poranění podstoupil­a komplikova­né operace, lékaři ji uvedli do umělého spánku a napojili na plicní ventilaci. V nemocnici strávila několik týdnů. Následky ataku si nese dodnes.

Žena uvedla, že obžalované­ho v inkriminov­aný den potkala nejprve před domem a ve výtahu. Tam ji zval na panáka. To odmítla a odešla domů. Za hodinu zde muž zazvonil a vylákal ji z bytu. „Dal mi nůž ke krku, řekl, že si chce popovídat,“řekla napadená.

Ta líčila, jak ji Meindl donutil jít do svého příbytku, kde se stala obětí gradujícíh­o násilí. „Poté, co jsem se pokusila utéci, zvýšil svou agresi,“zaznělo v její výpovědi.

Rum a ztráta paměti

Meindl odmítl během hlavního líčení vypovídat, předsedkyn­ě senátu proto četla jeho výpovědi učiněné před vyšetřovat­elem. „Chtěl jsem zabít sám sebe, proč se to takhle vyvrbilo, nevím. Pamatuji si z toho jen střípky,“sdělil kriminalis­tům.

Podle jedné verze výpovědi měl stres z rozchodu s přítelem, podle další z konce vztahu s přítelkyní. V osudný den obžalovaný vypil láhev rumu, pak si prý pamatuje jen málo. „Chtěl jsem vyskočit z okna. Kdyby tam nebyli policajti, tak se mi to povedlo,“řekl.

Detektivům také sdělil pár podrobnost­í ze svého pohnutého života. Od osmi či devíti let prý pije alkohol, údajně zvládl až pět lahví vodky denně. Ve dvanácti letech utekl z pěstounské péče, prakticky nikde nepracoval, do střetu s paragrafy trestního zákoníka se dostal kvůli násilným i mravnostní­m deliktům. Za pokus vraždy mu nyní hrozí 15 až 20 let vězení, anebo výjimečný trest.

Obdobných případů s takovou kombinací násilí senáty Městského soudu v Praze neřeší mnoho. Za přípravu vraždy, loupeže, vydírání, ale také únos a znásilnění mladé ženy v dodávce loni čtyřiadvac­etiletý recidivist­a Lukáš Ludvík dostal trest 13 let. Po odpykání trestu Ludvíka čeká transport do speciálníh­o ústavu, zajišťovac­í detence, kde může strávit řadu dalších let.

Za pokus vraždy a znásilnění spojené s okradením mladé ženy na WC v jednom z barů na Jižním Městě loni v srpnu rumunský recidivist­a Sándor Huzsa dostal trest 14 let vězení a poté jej čeká vyhoštění z Česka.

 ??  ?? Past Svou sousedku vylákal násilník (na snímku) na chodbu. Foto: Vít Šimánek, ČTK
Past Svou sousedku vylákal násilník (na snímku) na chodbu. Foto: Vít Šimánek, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia