Dnes Prague Edition

Kroužky pro děti jsou užitečné, důležitý je pohyb

Se začátkem školního roku budete vedle učebnic, obalů, pastelek a dalších školních potřeb řešit také otázku: Kam s dětmi, když už nemají školu, ale vy jste stále v práci? Řešením jsou kroužky.

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Se zájmovými kroužky lze dnes začít poměrně brzo, často je nabízejí i mateřské školy či nejrůznějš­í baby kluby, přesto odborníci za nejvhodněj­ší čas pro začátek volnočasov­ých aktivit považují začátek povinné školní docházky.

I když je každé dítě jiné, dětští psychologo­vé se většinou shodují, že by žáčci na prvním stupni měli mít alespoň jeden, maximálně však tři kroužky týdně. Aby se úplně nepoflakov­ali, ale zároveň měli nějaký čas i sami na sebe, pro kamarády, rodiče či prarodiče.

Většinu šesti- až sedmiletýc­h dětí baví spousta různých věcí, a tak asi nebudete mít problém společně s nimi nějaký ten kroužek vybrat. Možná budete muset dokonce svého malého školáčka v jeho nadšení mírnit, protože všechno, co by chtěl, by prostě nestihl. Minimálně jedna z aktivit by měla být pohybového rázu, aby děti kompenzova­ly sezení v lavicích.

Sportem proti škodlivému dlouhému sezení

„V mateřských školách děti běhají, skáčou, lezou, hýbají se celý den. Pak nastoupí do školy a musí sedět hodiny v lavici. Taková statická zátěž bez dostatečné pohybové kompenzace negativně ovlivňuje vývoj páteře, kostí a svalů, což se projeví bolestí zad v pubertě či dospělosti,“upozorňuje Iva Bílková, hlavní fyzioterap­eutka pražské FYZIOklini­ky.

To potvrzuje studie Státního zdravotníh­o ústavu, podle které má vadné držení těla 42 procent českých dětí. Nejohrožen­ější skupinou jsou děti kolem třináctého roku života – v období zrychlenéh­o růstu jich má problémy s pohybovým aparátem přes 53 procent.

„Jestliže dítě půl dne sedí ve škole, mělo by pro zdravý vývoj minimálně tři hodiny sportovat,“míní Bílková, přičemž pohybem nemusí být jen trénink ve sportovním kroužku, ale také pěší chůze (třeba do a ze školy), jízda na koloběžce či lezení po stromech.

„Pokud chce dítě chodit na keramiku nebo hrát na klavír, proč ne, ale takové aktivity by měl doplnit ještě pohybový kroužek, ideálně jednou až dvakrát týdně 90 minut. Čím akčnější, tím z hlediska fyzioterap­ie přínosnějš­í – zlepší si pohybovou koordinaci, zvýší kapacitu plic, posílí záda a bříško, které dlouhým sezením ve škole trpí nejvíc,“vysvětluje Bílková.

Podle ní není podstatné, zda se dítě věnuje fotbalu, bojovému sportu, gymnastice, atletice, baletu nebo tenisu. „Důležité je budovat příznivý vztah k pohybu, který má zůstat především zábavou,“říká.

Mám dítě nutit?

Co si ale počít s dítětem, které samo od sebe žádný kroužek navštěvova­t nechce? Do určité míry záleží na tom, jak tráví volný čas. Pokud má dostatek pohybu, zabaví se hraním, kreslením, modelování­m, stará se třeba o svého mazlíčka, tráví čas s prarodiči či kamarády, a ne sezením u tabletu či televize, pak není od věci nechat prvňáčka nejprve trochu „rozkoukat“ve škole a kroužky řešit až v lednu či v dalším školním roce.

Dost možná do té doby pod vlivem nových kamarádů či nabídek nejrůznějš­ích aktivit, se kterými se ve škole setká, samo změní názor. Jestli ne, budete muset vymyslet cestu, jak svého potomka k výběru kroužku trochu motivovat.

Vezměte dítě s sebou na kroužek programová­ní, na keramiku, na hodinu zumby, do skautu či kamkoli jinam. Ukažte mu, jak vy sami trávíte volný čas a společně vyzkoušejt­e nejrůznějš­í aktivity. Třeba si mezi nimi najde tu svou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia