Dnes Prague Edition

Žár, hory, vítr. Červený je Yates

Muž, který tak dlouho sahal po titulu z Gira, nyní vede Vueltu. O jednu sekundu.

- Tomáš Macek cyklistick­ý expert MF DNES

Alberto Contador, trojnásobn­ý šampion závodu a nyní komentátor Eurosportu, před nedělním startem tvrdil: „První opravdu důležitý den pro favority.“

Alejandro Valverde, průběžně druhý, věštil: „Až teď se ukáže, kdo může bojovat o stupně vítězů.“Ukázalo se.

Rudy Molard byl dle očekávání vysvlečen z červeného trikotu.

Simon Yates z týmu Mitchelton-Scott, hrdina Gira, je novým lídrem. Těsně před duem Movistaru Valverde – Quintana.

Zato se bortí ambice týmu Sky. Černý den britské stáje začal už pádem jejich mladíka Sivakova před cílovým stoupáním na La Covatillu. Na něm potom ztratili kupu času oba lídři týmu. De La Cruz zaostal za favority o necelou minutu, Kwiatkowsk­i o dvě.

To vše na samém konci dvou zničujícíc­h víkendovýc­h zkoušek.

Sobotní etapa byla sice mnohem rovinatějš­í, ale v 41 stupních!

„Jako jízda pouští,“ulevil si po ní Damien Howson ze stáje Mitchelton-Scott, zatímco Benjamin King z Dimension Data fanoušky nabádal: „Zkuste si jen sedět pět hodin v zahradní židli v takovém vedru.“

A v neděli? Čtyři vrchařské prémie, znovu vedro a na samém konci drsný výšlap, o němž Dan Martin prohlásil: „La Covatilla je španělský Mont Ventoux.“

Na pláni v 1 965 metrech, bičované větrem, etapa končila.

Na podobné podmínky musíte být trénovaní. Benjamin King byl. Dlouho před Vueltou se chystal.

Mohl za to Dave Nichols, kouč a sportovní vědec ve službách jeho stáje, specializu­jící se na aklimatiza­ci na teplo ve vysokých teplotách. Před Vueltou nařídil jezdcům týmu tréninky ve stanu simulující­m extrémní teploty. „Z nich jsme čerpali data, jak by se měl Ben chovat a jak co nejlépe hydratovat.“

Tak jako ve vrchařské 4. etapě se King vydal do úniku a opět jej dotáhl do vítězného konce. Načež se sesul k zemi a dlouhé minuty tam bezvládně a vyčerpaně seděl.

„V posledním stoupání jsem se vydal asi nejvíc ve svém životě. Pořád jsem trochu mimo,“tvrdil.

King je celkově osmnáctý, nepatří ke kandidátům červeného trikotu. Ale stejně jako on si sáhli na dno sil i muži, kteří na něj pomýšlejí.

Co tedy jedna ze tří mimořádnýc­h vrchařskýc­h prémií tohoto ročníku naznačila? Simon Yates bude zase bojovat o titul, ale s jinou strategií než v Itálii. „Giro bylo lekce. Poučili jsme se z chyb,“ujišťuje. V květnu s bitvami o titul neměl zkušenosti a vyplýtval příliš mnoho sil v prvních dvou týdnech, kdy vyhrál tři etapy. Jeho nádrž pak byla zcela prázdná, když došlo v Alpách k protiúderu Chrise Frooma.

Na Vueltě sice už ve čtvrté etapě opět odjížděl favoritům, ale později říkal: „Ten útok nebyl plánovaný a rozhodně jsem se při něm nevydával ze všech sil.“

Zda Yatesova nová strategie rezervován­í sil vyjde, ukáže až brutálních posledních deset dnů se seriálem horských etap i časovkou.

Největší konkurenti? Z pohledu nedělního testu patrně Nairo Quintana a Miguel Ángel López.

Quintana je sice zatím v celkovém pořadí třetí za svým parťákem Valverdem, ale ten byl na Covatille evidentně slabší a už dříve říkal: „V případě potřeby pomohu Nairovi.“Zdá se, že Movistar přece jen pojede pouze na Kolumbijce, jak bylo před Vueltou avizováno.

López, lídr Astany, už loni ovládl ve Španělsku dvě etapy a rovněž včera, kdy mu mocně pomáhal Jan Hirt, působil energicky. Na Giru dojel třetí a ukázal, že se umí vypořádat s třítýdenní­mi závody.

Ti další? Sílu ukázali Wilco Kelderman, Rigoberto Urán či Ion Izagirre, naopak opět trpěl Fabio Aru.

V půldruhé minutě je stále namačkáno třináct jezdců a závod bude ještě dlouhý. Ovšem balíček karet Vuelty byl na La Covatille řádně promíchán a znovu rozdán.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nový lídr Simon Yates z týmu Mitchelton-Scott.
Foto: Profimedia.cz Nový lídr Simon Yates z týmu Mitchelton-Scott.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia