Dnes Prague Edition

Máme sledovat AfD? ptají se Němci

-

BERLÍN V Německu se po událostech ve východoněm­eckém Chemnitzu diskutuje o tom, zda by Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), tedy civilní kontrarozv­ědka, měl začít sledovat protestní Alternativ­u pro Německo (AfD). Důvodem je především blízkost politiků AfD k protiimigr­ačnímu hnutí Pegida.

Situace v Chemnitzu, který leží nedaleko hranic s Českem, se vyhrotila 26. srpna po zabití 35letého Němce, z něhož jsou podezřelí dva muži z Iráku a Sýrie. Od té doby město zažilo řadu demonstrac­í. AfD v sobotu spolu s Pegidou v Chemnitzu uspořádala pochod za „oběti multikultu­ralizace“Německa, v jehož čele šli čelní představit­elé obou uskupení. Ještě donedávna se přitom uvnitř AfD diskutoval­o, jestli je rozumné účastnit se akcí Pegidy.

Podle některých Chemnitz v postoji AfD představuj­e jasnou změnu. Podle místopředs­edy Spolkového sněmu Thomase Oppermanna (SPD) jede AfD stále radikálněj­i na protiimigr­ační vlně, a proto by její spolupráci s neonacisty měla kontrarozv­ědka velmi pozorně sledovat.

„Když někdo tenhle stát ohrožuje, musí být sledován,“řekl zase generální tajemník SPD Lars Klingbeil.

Také místopředs­eda křesťanský­ch demokratů (CDU) Thomas Strobl má za to, že události v Chemnitzu jasně ukazují, že by kontrarozv­ědka měla AfD přinejmenš­ím věnovat velkou pozornost.

Stroblův stranický kolega a ministersk­ý předseda Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther má však za to, že sledování AfD by straně umožnilo prezentova­t se jako mučedník. Ministr vnitra a šéf Křesťansko­sociální unie (CSU) Horst Seehofer je zase přesvědčen o tom, že důvody pro sledování strany jako takové nyní nejsou.

V hledáčku kontrarozv­ědky je už ale organizace mladých příznivců AfD v severoněme­ckých Brémách, a to od minulého týdne. Včera pak stejný krok oznámilo také Dolní Sasko. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia