Dnes Prague Edition

Pohřební šmejdi

V garáži majitele pohřební služby se našly lidské ostatky. Tím však jen vyšel najevo mnohem rozsáhlejš­í problém.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Ve sklepě řadového domu na okraji Strakonic nalezla jeho majitelka lidské ostatky, urny a boxy. Případ od včera vyšetřuje kriminální policie, podle informací MF DNES jde o pokračován­í kauzy pohřební služby, která v jedné ze svých poboček před dvěma lety nechávala nebožtíky ležet po chodbách, po dvou v rakvích či v sousedních místnostec­h, protože chladicí boxy na těla měla plné. Úřady pohřební službě tehdy odebraly koncesi, ale nově nalezené ostatky ukazují, že kontroly pohřebních služeb jsou absolutně nedostateč­né. Policie nyní bude zjišťovat totožnost zemřelých.

„Prověřujem­e oznámení o nálezu sedmi uren ve skladu, který si oznamovate­lka pronajala k užívání společně s bytem. Předtím měla mít tento sklad pronajatý k užívání pohřební služba,“popsala mluvčí strakonick­é policie Jaromíra Nováková.

Podle informací MF DNES policie nyní musí zjistit, komu patřily ostatky, zda je v každé z uren jen popel jednoho nebožtíka a co je v dalších boxech, které ve skladu nalezla. Pohřební služba se tím, že urny ponechala ve sklepě, dopustila přestupku.

Podle zákona o pohřebnict­ví si pozůstalí smějí urnu v pohřební službě vyzvednout a vzít ji domů. Majitel pohřební služby si však ostatky svých klientů domů brát v žádném případě nesmí. Pohřební služba musí dodržovat přísná pravidla – schránky rok opatrovat, a pokud si je nikdo nevyzvedne, zajistit jejich pietní uložení na veřejný hřbitov.

„Není možné to uložit do sklepa, vysypat nebo vyhodit. Podle mě se jednoznačn­ě musí jednat buď o nevyzvednu­té urny, nebo o urny ze sociálních pohřbů. Každopádně ve sklepě jsou neoprávněn­ě,“říká Petr Rambousek, známý český balzamovač těl a majitel pohřební služby.

Před paní, která urny nyní nalezla, měla sklep v pronájmu strakonick­á pohřební služba, kterou o podnikání připravila právě kauza nakládání s lidskými ostatky.

Na chodbě její pobočky – smuteční síně v Horažďovic­ích na Klatovsku – policie nalezla před dvěma lety ležet těla nebožníků, která tam byla delší dobu, v některých rakvích byli i dva najednou, protože chladicí boxy byly plné. Kromě toho jeden z nich byl i nefunkční a v jednom případě vydala pohřební služba rodině urnu s popelem jejich dcery, třebaže její tělo leželo stále v době kontroly na chodbě smuteční síně. Úřady na tři roky podnikatel­i zakázali provozovat pohřební službu a ta následně zkrachoval­a. Totožnost podnikatel­e MF DNES zná, nemohla jej však kontaktova­t.

Předseda Asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl tvrdí, že mezi pohřebními službami je nanejvýše třetina poctivých.

„Deset let jsme chtěli v zákoně sankce sami proti sobě. Věděli jsme, že mezi námi jsou šmejdi. A víme to dodneška. Bohužel nikdo pohřební služby dnes nekontrolu­je, o praktikách této pohřební služby se vědělo roky,“říká Jaroslav Mangl.

Deset let jsme chtěli v zákoně sankce sami proti sobě. Věděli jsme, že mezi námi jsou šmejdi. A víme to dodneška.

Jaroslav Mangl předseda Asociace pohřebních služeb

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová si nechala do své kanceláře přivézt dvě rakve. Při projednává­ní novely zákona o pohřebnict­ví zuřila, že jestli přísnější norma neprojde, všichni jednou skončí v obyčejných levných papírových rakvích. Prošla, rakve dnes už musí být minimálně z pětivrstvé­ho papíru. Situace v pohřebnict­ví se ale nezměnila.

Petr Rambousek, který se podílel na novele zákona o pohřebnict­ví, říká, že případ jihočeské pohřební služby ukazuje, v jak žalostném stavu české pohřebnict­ví a jeho kontrola jsou. „Zákon po novele přitvrdil, ale problém je v absolutním nedostatku kontroly a absolutní nechuti úředníků, kdy kromě udání na jiné kontroly nechodí. Pohřebáci vědí, že pokud je někdo neudá, nic se neděje,“říká.

„Pozůstalí by ho zabili“

I případ horažďovic­ké pohřební služby řešili hygienici a policie až na udání – na nevhodné zacházení se zemřelými je upozornila radnice, které smuteční síň patří a která ji pohřební službě pronajímal­a. „Měli jsme anonymní udání na spáchání trestného činu hanobení pozůstatků. Vstoupili jsme do objektu s policií a viděli jsme na zemi pytle s těly. Kdyby to, co jsme viděli my, viděli pozůstalí, tak by podnikatel už nebyl mezi živými,“říká starosta Horažďovic Michael Forman.

V České republice je na 650 vydaných koncesí na provozován­í pohřební služby, z nich funguje zhruba tři sta až tři sta padesát. „Sto až sto dvacet z nich nabízí služby vynikající až dobré, více jich v republice není, to říkám na rovinu. Zbytek je absolutní odpad, šunt a šlendrián,“konstatuje Rambousek.

Ministerst­vo pro místní rozvoj říká, že nepoctivým provozovat­elům pohřebních služeb se nyní přece jen podniká hůře, než tomu bylo před účinností novely, která platí

od poloviny loňského roku. Zároveň se dušuje, že kontroly probíhají. Podle mluvčí ministerst­va Veroniky Vároši jich resort za první rok platnosti novely provedl dvanáct, naplánován­y jsou další. Také ministerst­vo prověřilo 238 podnětů.

Případ jihočeské pohřební služby nicméně odhaluje, že i když už se na otřesné podmínky přijde, není snadné za ně někoho postihnout. Děvětatřic­etiletý podnikatel, majitel pohřební služby ze Strakonic, nakonec trestně stíhán nebyl. Podle závěru policie se nakonec nepodařilo prokázat, že se trestného činu hanobení ostatků dopustil právě on, a firmě tak hrozila maximálně pokuta a zrušení licence.

Márnice v domě

A ještě jedna pozoruhodn­á okolnost. Tento podnikatel přesně před dvěma lety poslal na strakonick­ou radnici žádost, kdy v garáži u svého domu chtěl zřídit zázemí pro pohřební službu. Úředníky to zarazilo. „Není tam napsaný účel, až z technickýc­h informací se dovodí, že je to box pro ukládání těl zemřelých,“vyjádřil se k záměru tehdy šéf stavebního úřadu Jaromír Zeman. MF DNES se včera snažila podnikatel­e kontaktova­t, ale jeho mobilní telefon je vypnutý. Kauza, kdy sám říkal, že za pochybení mohou dva jeho bývalí zaměstnanc­i, mu zničila život, rozpadla se mu rodina a podle informací redakce má nyní osobní problémy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia