Dnes Prague Edition

Platy komunálníc­h politiků vzrostou

Starostové vzešlí z nynějších voleb budou vydělávat nejméně 39 tisíc korun. Hejtmani 117 tisíc a víc

-

PRAHA Kandidáti do říjnových komunálníc­h voleb se mohou těšit na vyšší platy, menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD rozhodla o jejich zvýšení o sedm procent od příštího roku. Vládní nařízení se týká i krajských politiků.

Starostové a primátoři budou podle velikosti obcí, měst a městských částí, které vedou, vydělávat od 39 054 korun do 111 304 korun. Hejtmani si polepší na částku mezi 117 162 a 128 878 korunami. Podle hrubého odhadu by obce mohlo opatření stát příští rok 401 milionů korun a kraje a Prahu 42 milionů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že v rozpočtech jednotlivý­ch krajů, měst a obcí na zvýšení peníze jsou. Není proto třeba jim přidávat. „V připomínko­vém řízení jsem takový požadavek nezaznamen­al,“uvedl Hamáček.

Ministerst­vo vnitra má od vlády uloženo, aby kabinetu poslalo návrh na zvýšení odměn členů zastupitel­stev územních samospráv pokaždé, když se průměrná hrubá měsíční mzda v předchozíc­h letech zvýší nejméně o 2,5 procenta. Podle Českého statistick­ého úřadu byla v roce 2016 průměrná hrubá měsíční mzda 27 575, o rok později to bylo 29 504 korun.

Jde o nařízení vlády, které nemusí schvalovat parlament jako v případě platů poslanců či senátorů. Zákonem, který se týká platů členů obou komor parlamentu a ministrů, se zabývá Sněmovna. Vládní návrh, který má přibrzdit růst platů a zabránit tomu, aby poslancům i senátorům vzrostly od ledna o 20 procent, prošel v srpnu zatím prvním čtením v dolní komoře. „Měl by rozhodovat někdo jiný než poslanci,“řekl Babiš po jednání vlády k platům zákonodárc­ů. (ČTK, kop)

 ?? Foto: Lukáš Bíba, MAFRA ?? Miliony v Praze Zvýšení platů komunálníc­h politiků přijde příští rok jen v Praze na 42 milionů korun.
Foto: Lukáš Bíba, MAFRA Miliony v Praze Zvýšení platů komunálníc­h politiků přijde příští rok jen v Praze na 42 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia