Dnes Prague Edition

Kardinál Duka žaluje už i Národní divadlo Brno

-

BRNO Žaloba kardinála Dominika Duky kvůli kontroverz­ním hrám na brněnském festivalu nově míří nejen na Centrum experiment­álního divadla (CED), ale i na Národní divadlo Brno. Duka ji podal po uvedení her režiséra Olivera Frljiče na přehlídce Divadelní svět. Původně žaloba směřovala jen na CED, které však pouze poskytlo prostor pro uvedení obou představen­í. Přehlídku jinak pořádalo Národní divadlo Brno. O rozšíření okruhu žalovaných informoval ředitel CED Miroslav Oščatka.

Další kroky chce Oščatka koordinova­t s ředitelem Národního divadla Brno Martinem Glaserem. Ten potvrdil, že jím vedená instituce už také čelí žalobě. Podle informací ČTK je pod ní kromě Duky jako druhý žalobce podepsán ještě právník Ronald Němec, oba žádají omluvu za zásah do osobnostní­ch práv jak od CED, tak od Národního divadla Brno.

Inscenace režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí vyvolaly v květnu vlnu negativníc­h reakcí. Některým lidem vadila údajná obscénnost her a způsob zobrazován­í křesťanský­ch symbolů, například zpodobnění Krista znásilňují­cího muslimku. Příznivci hnutí Slušní lidé vstupem na jeviště na několik desítek minut zastavili hru Naše násilí a vaše násilí.

Žalobu bude řešit Městský soud v Brně. Jednání zatím podle veřejných databází nesvolal.

Policie brzy po uvedení obou her přijala 19 trestních oznámení směřujícíc­h hlavně na Národní divadlo Brno a jeho ředitele. Vyšetřovat­elé všechny podněty odložili, trestný čin nezjistili. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia