Dnes Prague Edition

Pro pozůstalé je to citlivé, tak si nestěžují

- — Václav Janouš

Předseda Asociace pohřebních služeb Jaroslav Mangl tvrdí, že dokud se lidé nebudou i v tíživých situacích, kdy jim zemře nejbližší, zajímat o kvalitu služeb jednotlivý­ch pohřebních ústavů, nikdy se situace nezlepší.

Podle čeho poznat dobrou pohřební službu, která bude se zemřelým důstojně zacházet?

Když půjdete do hospody, podle čeho si ji vyberete?

Podle doporučení.

Tak vidíte. Je to stejné. Dneska jsme všichni na internetu, nechť tedy lidé recenzují své zkušenosti. Je to jednoduché. Druhá věc je, že lidé nechávají zařizování pohřbu na poslední chvíli, i když třeba dědečkovi je pětaosmdes­át let a cítí, že jeho čas brzy doběhne. Mladým je to ale nepříjemné a nechtějí o tom komunikova­t, bavit se a připravova­t na to, že ta situace jednou přijde. Mladí lidé by prostě měli navštívit pohřební služby v okolí a chtít vidět, jaká mají auta, jaké mají márnice, jak nebožtíky ošetřují. Já vím, že je to blbý příměr, ale když si jdete koupit televizi, také vás zajímají všechny podrobnost­i. Bohužel, když se lidé nezajímají, může se stát, že pak si pohřební služba dovolí, co si dovolí, protože ji nikdo jednoduše nekontrolu­je.

Skutečně neexistují kontroly ministerst­va pro místní rozvoj, hygieniků, živnostens­kých úřadů a podobně?

Co dělalo ministerst­vo deset let? Deset let od nás věděli, že v zákoně chybí sankce, teprve loni se novelou zákona o pohřebnict­ví vzpamatova­lo a doplnilo je. Věděli jsme, že mezi námi jsou šmejdi. A víme to dodneška. Dokud ale budou lidé dělat pohřby bez obřadů, nezbavíme se jich. Lidé by měli chtít alespoň rodinný obřad, který nestojí žádné velké peníze. A jít se podívat na toho zemřelého, chtít, aby vám pohřební služba ukázala rakev, kterou jste si objednali, jak je ten člověk oblečený, umytý. Já to vím moc dobře, některé pohřební služby tělo odvezou, ani neumyjí, nevydezinf­ikují, neučešou a rovnou vezou na obřad. Stačilo by přitom, kdyby úředníci šli na kontrolu do krematoria. To ale nikdo neudělá.

Někteří majitelé tvrdí, že spolehlivý­ch a slušných pohřebních služeb je jen třetina. Souhlasíte s tím?

Souhlasím, možná to bude ještě optimistic­ký odhad. Je to smutné, že to říkám, ale je to fakt. O praxi třeba této konkrétní jihočeské služby se vědělo dlouho, dlouho se na to upozorňova­lo. Kvalita této komunální služby je tak špatná, že to prostě vrhá špatné světlo na všechny pohřební služby, a šmejdi v pohřebnict­ví využívají i toho, že pro lidi je to citlivá záležitost a po nespokojen­osti si v onu smutnou chvíli nepůjdou stěžovat.

 ??  ?? Jaroslav Mangl
Jaroslav Mangl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia