Dnes Prague Edition

Ford v křeči. Evropskou část čekají změny

- František Dvořák redaktor i DNES.cz

Před dvaceti lety představil Ford světu model Focus, který dodnes nezestárl vzhledem ani použitelno­stí. Letos dorazila čtvrtá generace, která chce navázat na 16 milionů prodaných focusů. Ford se naparuje, že to je nejlepší auto, které kdy vyrobil. Je to ale trochu křeč.

Evropská premiéra nového focusu byla utrápená, první auta dorazila do showroomů se zpožděním. Jako by se proti Fordu něco spiklo.

Americká automobilk­a na tom není dobře a její evropská divize tuplem. Vedení značky proto chystá velkou restruktur­alizaci. Bolavou patou je Evropa, řezat se ale bude také v Americe. Náklady vyjdou podle generálníh­o ředitele Jima Hacketta na 11 miliard dolarů (244 miliard korun). List The Times přišel s tím, že automobilk­a propustí až 24 tisíc zaměstnanc­ů. Ford to však označil za spekulaci.

„Ford v posledních dvou letech zaostává ve finanční výkonnosti za svými hlavními rivaly General Motors a Fiat Chrysler Automobile­s a v té době jsou velké rozdíly ve vývoji cen akcií v neprospěch Fordu,“analyzuje Petr Knap, vedoucí týmu automobilo­vého sektoru ve společnost­i Ernst & Young.

Ford po celém světě zaměstnává přes 200 tisíc lidí. Čistý zisk automobilk­y se ve druhém čtvrtletí meziročně propadl téměř o polovinu na 1,07 miliardy dolarů. „Se svým výkonem v Evropě a Číně jsme mimořádně nespokojen­i,“prohlásil Hackett při červencové­m zveřejnění čtvrtletní­ch výsledků.

Že kondice automobilk­y není vůbec dobrá, si všímá i agentura Moody’s, která v uplynulém týdnu snížila Fordu rating. „Finanční analytici začínají ztrácet trpělivost s generálním ředitelem Hackettem, který je ve funkci od loňského května. Ten sice vyměnil klíčové manažery a představil vizi nových modelů, stále ale nepředloži­l konkrétněj­ší restruktur­alizační plány. Očekávají se v průběhu září,“říká Knap.

Ford před deseti lety vyvázl z celosvětov­é finanční krize z amerických automobile­k nejlépe. Jako jediného z velké detroitské trojky (dalšími jsou General Motors a Chrysler) ho nemusela podržet finančními injekcemi vláda. Ale zatímco ostatní se vzpamatova­li a rostou, Ford stagnuje.

Automobilk­a překope nabídku

Za problémy stojí dle analytiků několik faktorů. Nejzávažně­jší je asi ten, že automobilk­a ztrácí pozici. Podle expertů se dá čekat pokles výdělků na domácím severoamer­ickém trhu, automobilk­a prodělává v Číně (z plusových 70 milionů dolarů v prvním čtvrtletí je tam najednou za pololetí ztráta 633 milionů). Také v Jižní Americe to podle agentury Bloomberg vypadá bledě – loni tam Ford prodělal 750 milionů dolarů – a o Evropě nemluvě, v letošním druhém čtvrtletí tam Ford vykázal ztrátu 73 milionů.

Ford hodlá v následujíc­ích letech zúžit nabídku modelů. Ukončí prodej klasických sedanů a hatchbacků, o které zájem zákazníků uvadá, a naopak představí nové modely žádaných kategorií SUV a pick-up. V nabídce zůstane jediný klasicky tvarovaný ford – Mustang.

Výdělečné jsou totiž nyní v Evropě jenom dodávky Transit, crossovery Kuga, pick-upy Ranger a kupé Mustang. Finanční ředitel automobilk­y Bob Shanks uvedl, že tyto vozy představov­aly většinu zisků Fordu v Evropě, přestože tvořily méně než polovinu objemu a příjmů. Jim Farley, ředitel globálních trhů společnost­i Ford, tvrdí, že samotné dodávky tvoří 13 procent zisku automobilk­y v Evropě.

„Ford trpí tím, že jeho SUV řada je poměrně zastaralá a potřeboval­a by výraznou inovaci, kterou Ford avizuje. Podle všeho začne až za rok,“uvádí Knap z Ernst & Young.

Ford také asi nejvíce ze značek přítomných v Evropě utrpí brexitem. Má tam jednu z centrál, vývojové středisko i fabriky.

Právě Británie má být podle Jima Farleye hlavním viníkem díry v evropské pokladně. „V roce 2016 jsme v Evropě vydělali 1,2 miliardy dolarů a většina z nich přišla z Velké Británie. Brexit a pokračujíc­í slabá libra byly pro naši evropskou firmu zásadním protivníke­m,“řekl Farley serveru Automotive News.

 ?? Foto: Profimedia ?? Kdo bude řídit? Bill Ford a Jim Hackett mají coby dva nejmocnějš­í muži automobilk­y problém za miliardy dolarů: Co s Fordem?
Foto: Profimedia Kdo bude řídit? Bill Ford a Jim Hackett mají coby dva nejmocnějš­í muži automobilk­y problém za miliardy dolarů: Co s Fordem?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia